refufdhfnnhPreshevë, 25 gusht   -UNHCR falenderon Presheven per mikepritjen e mijera refugjateve nes ekujtojme vitin ekaluar kur vetem mbrnda nje nate nga Kumanova drejt Preshves fuyteshin nga 7/8 mije emigrante nga Siria dhe debt tjera te Lindjes, njofton agjencia  e lajmeve “Presheva jone”

Aktualisht ne Luginen e Presheves dhe  Serbia jane rreth 4,400 refugjatë, azilkërkuesve dhe emigrantëve nga Lindja e Mesme, nga të cilet ka ende ne Presheve, qender kjo e njohur dhe sinonim i emigranteve tranyit nga FYROM, kane phuar përfaqësuesit e UNHCR=seper agjencine e lajmeve “Presheva jone”
Sipas tyre  që nga firefuhntcrrllimi i gushtit, më shumë se 1.200 njerëz shprehur synimin e tyre për të kërkuar azil në Serbi, ndërsa që nga fillimi i vitit 2016 kanë kërkuar azil në Serbi, një total prej rreth 7,500 njerëzve. Në dy javët e fundit, ka pasur një rritje të numrit të refugjatëve të hyjnë në Serbi me qëllim për të kërkuar azil. në të njëjtën kohë, Hungaria ka vazhduar të sistemit të saj të azilit merr rreth 30 persona në ditë.

Agjencia për Refugjatë e Kombeve të Bashkuara (UNHCR) kohe me apre ka kritikuar Hungarine dhe  Maqedoninë për mbylljen e kufijve me qëllim ndalimin e fluksit të migrantëve. kritka kaapsuredhe ndaj polise serbe dhe serbise ku emigrantet jane keqatrjtuar apo vjedhur e shpesh o kontabanduan nga banda te ndzrtshem ne rajon.

Zyratret e UNHCR-se kane daklaruar per agjencine e lajmeve”Presheva jone” se Maqedonia e ad Serbia ndryshe mund te kene pasoje ne kohen kur atojane kandiadte pernatersimne BE.

UNHCR me 384,000 dollarë, të siguruara nga donatorët financuar rindërtimin e fazës së tretë të fabrikës së duhanit në Preshevë, e cila ndodhet në Qendrën e pranimit për Refugjatë të Lindjes së Mesme, në këtë mënyrë kapaciteti për strehimin e refugjatëve në qendër rritur me 650 qytete të reja.

Me kapacitete të reja në rritje në Qendrën në Preshevë mund të qëndrojnë për një kohë të gjatë rreth 1.500 refugjatë.

Qendra në Preshevë është e vendosur aktualisht rreth 500 refugjatë nga Lindja e Mesme, dhe që nga hapja e saj një vit më parë, me anë të tij ka qenë më shumë se 600.000 refugjatë nga Lindja e Mesme dhe vendet afrikane që kanë hyrë në Serbi nga Maqedonia.

Në Serbi, aktualisht ka pesë qendra pritjeje, si dhe dy qendra të përkohshme në Sid dhe Suboticë.preshevaaa

SHPËRNDAJE