Gjenevë, 1 janar  (Nefail Maliqi) -Këshilltari federal Ueli Maurer, 68 vjecar (pasardhes i Alain Berset) nga sot ehste president i Konfederatës Zvcerane. Kurse një grua (Viola Amherd) eshte e para qe gjendet në krye të ushtrisë zvceraner duke merrur përsipër Ministrine  Mbrojtjes, po ashtu gruaja Karin Keller-Sutter do të udheheq Minsitrine apo Departamentin Federal të Drejtësisë dhe Policisë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra

 

Simonetta Sommaruga Zëvendës Presidente

Nga 232 fletëvotime të shpërndara, tetë lanë emrin e personaliteteve të ndryshme. Gjashtëmbëdhjetë fletëvotime ishin bosh dhe shtatë barazime. Me këtë rezultat të jashtëzakonshëm, Ueli Maurer ka bërë më mirë se të gjithë këshilltarët federalë që nga Jean-Pascal Delamuraz në vitin 1988.

Përveç Ueli Maurer në vitin 2012, ne duhet të kthehemi në 2005 dhe Moritz Leuenberger për të gjetur një tjetër njeri Cyrih të zgjedhur në presidencën e Konfederatës. Socialisti mori vetëm 159 vota. SVP, që lakmonte Departamentin e Mjedisit, Transportit, Energjisë dhe Komunikimit, e kishte tërhequr mbështetjen e saj.

Parlamenti zgjodhi Simonetta Sommaruga në nënkryetarin e Këshillit Federal me 196 vota nga 216 vota të vlefshme. Trembëdhjetë fletëvotime ishin të bardha, dhjetë të pavlefshme dhe tetëmbëdhjetë të ndryshëm. Hera e fundit që Bernezi veproi në vitin 2013, ajo kishte 180 vota. Në 2017, Ueli Maurer kishte 178 vota në zgjedhjen e tij si nënkryetar.

Résultat de recherche d'images pour "Viola Amherd ueli maurer"

SHPËRNDAJE