besaa“Kemi , s’kmi tekste ne Preshevë ne gjuhen shqipe per shkollaret tanë. Ato na mungojne nga klasa e pestë deri tek klasa e tetë nuk i kemi të gjitha. Mungon gjeografia, historia, arti figurativ dhe kultura muzikore” thote  e shtesuar drejtoresha e shkollës fillore “Ibrahim Kelmendi” Besa Sahiti për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Presheva Prishtina si pula pa kry harrojne Referendumin, harrojne tekstet, harrojne diplomat ?! Në Prishtine shkojnë si ujku e dhija..

Preshevë, 25 shtator  -Pamvaresisht se ne cdo takim te pushtetit lokal ne Presheve apo Bujanoc me “aturirtiet”* kosovare flasin gojen plote se “diteve te ardhshme nxënesit dhe studentet do te kene librat e tyre dhe diplomat e njohura” Por kjo mesele, keto premtime jane gati qe 6 vjet qe ky refren perseritet dhe tashme eshte bere bajat, apo siq thone boze.Prandaj, qytetaret, sidomos nxenësit dhe studentet viktmier e nugeses se teskteve dhe diplomave te panjohura, me nuk i besojne “autoriteteve” te Prishtines dhe “turisteve me kravata lokale” nga Presheva. E futen ne thnjëza “autorititet” sepse ne fakt autoritetet normal nuk rrejne!, apo ?   sepse vet fjala autoritet dmth, njeri me autortiet, e kur rren njeri, aty më s’ka autoritet..

Liderët e Luginës së Preshevës si pula pa kry harrojne Referendumin ?! Në Prishtine shkojnë si ujku e dhija..siq ndodhi, kur dy delegacione te premtene kaluar njeri pas tjetrti si syla n Bilac, shkuan ndaras si ujku e dhija ne Prishtine dhe jo siq ju ka hije delegacioneve e persanaliteteve serioze. Kjo deshmon se sa ata jane serioz ne qasjen kombëtare. Ata shkojne duke u shtyer, ne emer te bajraktarizmit…Turp?!

 

hyddaaaVec kesaj, me premtime kot dhe genjeshtra nuk merren vetem “autoritet” lokale po edhe ato lart, ato në Beograd e Prishtinë.  Duket sikur genjeshtrat sot jane berë me shume se mode, biznes,  dicka standarde per Beogradin dhe Prishtinën. Themi keshtu sepse sa ja fut kot ky Mirko Gjruqi po aq po ja fut kot edhe ajo Edita Tahiri te cile dite me pare luftonin mes veti  se kush po rren me shume,  derisa replikuan dhe nderhyri Brukseli dhe ju tha troc, stop se po rreni  ujë dy palet!!

Prandaj edhe dialogu i brisht mes Kosoves dhe Serbise e ka humbur seriozitetin dhe besueshmerine dhe po mbahet ne eter, gje kjo e cila nuk ju prish qejfin as Beogradit e as Prsishtines, sepse me kete jane ne fitim se ju del edhe naj rruge me shetit Prishtine, Beograd  via Bruksel, kesaj ndryshe i thone zgate Zot. pmavreisht se tekstet shkollore dhe diplomat mungojne per nxenesit shqipare te Lugines se Preshevës. pune   e madhe do te thoshin Gjura dhe Edi.

Po ashtu marrëveshja u nënshkrua në fillim të gushtit Ministria e Arsimit të Serbisë dhe Këshillit Kombëtar Shqiptar në vend për të siguruar tekste shkollore në gjuhën shqipe.  U ra dakord se tekstet serbe dhe shqiptare janë të përkthyera sipas planprogramit të Serbisë, por kjo nuk ndodhi, duke rtedhe kjo doli 2prdo e ftoft” sikur textet e Kosoves apo diploma e Gjres dhe Edites nga Brukseli.

 

bujncvvShqetesimet e mungeses se tekestve shkollore per nxenësit shqiptarë ne Luginen e Presheves per agjencine e lajmeve “Presheva jonë” i kane shprehur edhe Besa Sahiti, drejtoreshe e sh.f  “Ibrahim Kelmendi” ne Presheve, Hajredin Hyda  prof i gjimnazit ne Bujanoc si dhe Zejnulla Fejzullahu, kryetar i komisiont per ceshtje arsimore në Bujanoc .

“Mjerim eshte ne shkollat tona, kur shef banket e nxënesve tane pa tekste. Nga klasa e pestë deri tek klasa e tetë nuk i kemi të gjitha. Mungon gjeografia, historia, arti figurativ dhe kultura muzikore” ka thenë drejtoresha e shkollës Besa Sahiti per “Presheva Jonë”

Sipas saj, deri tani nxënësit shqiptar kanë marrë shenime në diktim nëpër shkolla në mungesë të teksteve shkollore

SHPËRNDAJE