Ish Këshilltarja Federale e Zvicrës znj.Micheline Calmy-Rey tani emri i saj nderohet në Kosovë. Një pllakë eshte inauguruar më 3 gusht nga Gjeneva duke  u zbulua në Viti, ne qytetin e banuar prej rreth 50 000 banorë, që ndodhet në juglindje të Kosovës mes Prishtinës dhe Shkupit. Pllaka eshte me mbishkrimin “Sheshi Micheline Calmy-Rey” (Place Micheline Calmy-Rey). Agjencia shqiptare e lajmeve Presheva Jonë, me seli në Gjenevë eshte idiatore cila e kishte propozuar qeverise se Kosovës qe te emërohet nje shesn ne shtetin e ri evropiane me emrin  “Micheline Calmy-Rey”, ka shkruar sot gazeta autoritative e Zvicres “Tribune de Genève”


Autoritetet e Kosovës kanë zgjedhur qytetin e Vitisë, sepse, siç kujton kryetari i komunës Sokol Haliti, shumica e kosovarëve në këtë qytet janë të perqëndruar  në Gjenevë. Zvicra e njohu Kosovën dhjetë ditë pas shpalljes së pavarësisë më 17 shkurt 2008. Në atë kohë, kryeqyteti serb, Beograd, ka shprehur pakënaqësinë e tij dhe tërhoqi ambasadorin e saj në Bernë. Calmy-Rey në favor të pavarësisë së Kosovës, disa herë u kritikuar në Zvicër nga ruse e serbe e ec ila u bë e famshme në Prishtinë. “Kosova nuk ka të bëje asgjë me Krimenë. Kosova ka  kaluar një luftë dhe tmerrë.  Njerëzit ishin në rrezik..” ka thenë Calmy-Rey.

Ne vazhdim gazeta zvicerane “Tribune de Genève” ka shkruar se  Qindra qytetarë dhe fëmijët të veshur në të kuqe, të bardhë dhe të zezë, duke valëvitur flamujt zvicerane dhe shquiptar, ishin entuziastë në ceremoni. Me të vërtetë ishte një festë! Në mesin e pjesëmarrësve, ka pasur edhe autoritetet zvicerane, si Eric Leyvraz, president i Këshillit të Madh të Gjenevës.

“Jam shumë krenar që kam qenë avokate dhe pjesë e kesaj historie… e pavarësisë së Kosovës, ka thënë ne Prishtinë Calmy-Rey. Ne ishim të parët në Këshillin e Sigurimit te OKB-së për të diskutuar çështjen e pavarësisë së Kosovës. Kam ngritur dorën time, kam shpjeguar argumentet er shtetit helvetik dhe Condoleezza Rice (atëherë ministër i jashtëm i Presidentit George Bush) u pajtua, duke tundur kokën… ”

Sot, mbi 250.000 kosovarët që jetojnë në Zvicër (pothuajse 10% e popullsisë së Kosovës). Ata drejtpërdrejt mbështesin familjet e tyre. Është vlerësuar se këto ndihmesa përmirësojnë jetën e rreth 500 000 njerëz. Më shumë se 200 kompani zvicerane janë vendosur që nga viti 2003 në vend të ri. Importet nga Kosova ka arritur një vëllim modest prej 17 milionë franga në vitin 2016, kryesisht produkte bujqësore, ka shruar gazeta zvicerane.

Nëntë vjet pas pavarësisë, konfederatë gjithmonë mbështet zhvillimin e vendit, e cila mbetet vendi me  i zhytur ne korrupcikon me  një krizë ekonomike dhe politike q eka kapluar kete vend te ri.  Aty gjenden edhe 235 ushtarë Swisscoy. Ata duhet të vazhdojë mionin e tyre për stabilitetin e Kosovës deri në fund të vitit 2020.

Vendet e tjera dhe organizatat ndërkombëtare janë ende të pranishme në vend, e cila është duke luftuar për të fituar praktikat e mira të sundimit të ligjit, tetëmbëdhjetë vjet pas përfundimit të konfliktit me Serbinë e Millosheviqit. Autoritetet e Kosovës nuk janë në gjendje për të drejtuar shtetin e tyre? Apo për ndërkombëtar, Kosova është bërë si një” “parajse” për misionin e tyre? Për këto pyetje, vetëm Prishtina dhe ndërkombëtaret mund te pergjigjen.

Image result for calmy-rey kosova presheva

SHPËRNDAJE