Bashkimi Evropian do të përballet me një makth në qoftë se nuk e lejon Shqipërinë dhe vendet e tjera të Ballkanit në bllok, ka thënë kryeministri i Shqipërisë.

Shqipëria është një kandidate zyrtare për anëtarësim në BE, por procesi është ngadalësuar nga shkatërrimi i bllokut dhe shtetet anëtare që nuk duan të lejojnë vende të reja në Bashkimin 28 anëtarësh.

Tani kryeministri Edi Rama, një mik i vetë-deklaruar i Tony Blair, ka deklaruar se Ballkani mund të “çmendet” në qoftë se roli i tyre në Evropë nuk është vlerësuar, shkruan Express.co.uk, përcjell Bota sot.

Ai paralajmëroi bllokun se kthimi prapa i ofertës së saj të anëtarësimit mund të bëjë kërdi në kontinent, duke thënë se “alternativa do të ishte një makth për njerëzit dhe vendet e Evropës”.

Zotëri Rama tha: “Ka një mungesë të të kuptuarit ose mungesa e vizionit për të kuptuar se ky rajon ka nevojë për Evropën, por edhe Evropa ka nevojë për rajonin, për një Evropë të sigurtë dhe të mbrojtur”.

“Si mund të jetë i sigurt Bashkimi Evropian nëse Ballkani do të çmendet?”

“Si mundet Bashkimi Evropian të lejojë në zemrën e vet një zonë gri, ku aktorët e tjerë mund të kenë një ndikim më të madh se vetë BE-ja?”

“Kjo është e pakuptimtë në aspektin e sigurisë dhe aspektin e ruajtjen”.

Ajo vjen në konsiderim me bashkimin me Kosovën, e cila ka një popullsi me shumicë etnike shqiptare, pavarësisht se duke u ndaluar në mënyrë eksplicite nga kushtetuta e Kosovës.

Image

Edi Rama dhe Angela Merkel

FOTO GALERI

Duke folur për Politiko, udhëheqësi shqiptar pohoi se ky veprim mund të jetë një “alternativë e mundshme” për anëtarësim në BE.

Rama shtoi: “E vetmja mënyrë për të mbajtur në Ballkan në këtë mënyrë të qetë dhe bashkëpunuese është për të mbajtur rrugën për në BE të hapur, për të mbajtur perspektivë të qartë, për të mbajtur emocionet në lidhje me BE-në pozitive”.

“Askush nuk do të donte të kthehet dhe të kërkojë për bashkime më të vogla, të gjithë do të donin për tu bashkuar në bashkimin e madh”, ka thënë Rama, përcjell Bota sot.

“Por nëse nuk ka shpresë, nuk ka perspektivë, nuk ka hapësirë, pastaj sigurisht, bashkimi  nuk mund të ndodhë.”

Image

Jean-Claude Juncker dhe Edi Rama

FOTO GALERI

Ajo vjen pasi Presidenti i Komisionit Evropian Jean-Claude Juncker paralajmëroi jostabilitetit në Ballkanin Perëndimor.

Z. Juncker tha muajin e kaluar për nënpresidentin amerikan Mike Pence: “Nëse ne i lëmë vet këto vende – Bosnje-Hercegovina, Republika Srpska, Maqedoninë, Shqipërinë, të gjitha ato vende – ne do të kemi luftë përsëri.”/BS/

SHPËRNDAJE