Résultat de recherche d'images pour "NATO tiranë"Bruksel, 7 shtator -Tirana do te jete nikocire e Komitetit Ushtarak, Autoriteti më i lartë Ushtarak i NATO-s ku do te tubohen shefa e  mbrojtjes (CHODs) nga 15-17 shtatori 2017 ne kryqytetin shqiptar. Pjesemarresit do te priten nga Shefi i Shtabit të Përgjithshëm te armate shqiptar gjeneral brigade Bardhyl Kollçaku. Samitin e NATO-s ne Tirane do ta hap kryeministri Edi Rama,  njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” duke ju referuar burimeve te NATO-s nga Burkseli.

 

Ne samtin e NATO-s ne Tirane, bisedohet edhe per rolin e  Aleances (KFOR) ne Kosovë

Shefat e Mbrojtjes do të diskutojnë zbatimin e mëtejshëm të konceptit të Stabilitetit të Projektimit, situatën e sigurisë në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe do të ofrojë rekomandime për rrugën përpara për Misionin Mbështetës të Rezolutave në Afganistan dhe Forcën e Kosovës (KFOR). KDD-të do të shkëmbejnë pikëpamje mbi përshtatjen e NATO-s dhe do të marrin brifing mbi statusin aktual të rishikimit të Strukturës së Komandës së NATO-s. Së fundi, ata do të zgjedhin Kryetarin e ardhshëm të Komitetit Ushtarak të NATO-s, i cili do të marrë detyrën në vitin 2018.

Gjatë sesionit të tyre të parë të ditës, shefat e Mbrojtjes do të diskutojnë konceptin e Stabilitetit të Projektimit duke u fokusuar në ofrimin afatshkurtër dhe afatgjatë të objektivave strategjike dhe në koherencën e aktiviteteve tona. Ata do të shqyrtojnë përparimin e angazhimit të NATO-s në Luftën kundër Terrorizmit, Iniciativën për Ndërtimin e Kapaciteteve të Mbrojtjes, Trajnimin dhe Ngritjen e Kapaciteteve të NATO-s në Irak dhe zbatimin e Qendrës për Jugun. Rajoni i Ballkanit Perëndimor do të marrë një fokus të veçantë gjatë këtij sesioni.

Adaptimi i NATO-s do të jetë fokusi i sesionit të dytë. Kryetarët e Grupeve do të marrin informacione nga Komandantët Strategjikë, Gjenerali Scaparrotti, Komandanti Suprem i Forcave Aleate – Evropa dhe Gjenerali Mercier, Komandanti Suprem i Aleatëve – Transformimi. Shefat e Mbrojtjes do të ofrojnë udhëzime shtesë mbi rishikimin e Strukturës së Komandës së NATO-s, përpara Ministerialit të Mbrojtjes të Nëntorit.

Sesioni i tretë do të përqëndrohet në Misionin tonë Mbështetës të Rezolutave dhe KFOR-in. Shefat e Mbrojtjes do të marrin informime nga Komandanti i Mbështetjes së Rezolutave, gjenerali Nicholson dhe Përfaqësuesi i Lartë Civil, Ambasadori Cornelius Zimmermann në Afganistan, ndërsa Komandanti i KFOR-it, Gjeneral Majori Fungo do të japë një informim për Kosovën. CHODs do të ofrojë rekomandime për të dy misionet duke marrë parasysh situatën e sigurisë në terren, njoftjne burimet e NATO-s, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Në sesionin e tyre të fundit, Shefat e Mbrojtjes do të zgjedhin Kryetarin e ardhshëm të Komitetit Ushtarak, i cili do të marrë detyrën në vitin 2018.
Konferenca e Komitetit Ushtarak do të kryesohet nga Gjenerali Petr Pavel, Kryetar i Komitetit Ushtarak të NATO-s. Ai do të mbështetet në çdo seancë nga Gjenerali Curtis M. Scaparrotti (Komandanti Suprem i Forcave Aleate në Evropë ose SACEUR) dhe Gjenerali Denis Mercier (Komandanti i Lartë i Aleancës Transformimi ose SACT).

Komiteti Ushtarak takohet dy herë në vit në Shtabin e NATO-s në Bruksel, në nivel të Shefave të Mbrojtjes për të diskutuar operacionet dhe misionet e NATO-s dhe për të siguruar Këshillin e Atlantikut të Veriut këshilla ushtarake të bazuara në konsensus se si Aleanca mund të përmbushë më së miri sfidat globale të sigurisë dhe një herë në vit ata takohen në një vend anëtar të Aleancës. Në baza ditore, puna e tyre kryhet nga Përfaqësues të Përhershëm Ushtarakë në Shtabin e NATO-s në Bruksel.

SHPËRNDAJE