dorisssBerne, 7 dhjetor (Nefail Maliqi)  -Doris Leuthard nga sotr ka amrrru timonin er shteti zvceran. Ajo do të  kryesojë Konfederatës në vitin 2017, për herë të 2-të. Kuvendi Federal pasardhensin e Johann Schneider-Ammann ka  zgjedhur zot gruan e forte 53-vejcar nga  Aargau me  207 votave të vlefshme. Ajo eshte nje ekonomist e forte Ministri i Mjedisit, Transportit, Energjisë dhe Komunikimit.  Në fjalën e saj, ajo bëri thirrje për kohezion për të përmbushur sfidat e globalizimit, njofton agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicvra.

 

Sfida të mëdha në vitin 2017

Pas votave në Brexit dhe zgjedhjen e Donald Trump në SHBA, ne duhet të përballet me “sfida të mëdha”, ka thënë Doris Leuthard. Në një fjalim në të tri gjuhët kombëtare, këshilltari federal foli globalizimin. Të merren do të kërkojë “bashkëpunimin e të gjithëve, sepse nuk është e mundur për t’iu përgjigjur atyre vetëm.”
Globalizimi është në pyetje tani. Ajo nuk ka qenë kurrë më e lehtë për të ndarë me botën. Por, kjo prirje nuk është aq pozitive: presioni në paga është një realitet, hendeku midis rritet pasurve dhe të varfërve, tha ajo.
Zvicra është një vend stabil me shumë aftësi: “Ne duhet dhe mund të jenë më të sigurt kundër shteteve të tjera.” Por Zvicra nuk mund të shkoni të vetëm: “Ne kemi nevojë për marrëveshje dypalëshe” ka shtuar ajo
Për të përmbushur sfidat që ka përpara, “ne duhet të kapërcejnë tensionet politike dhe të marrin përgjegjësinë për të ndërtuar një vend ku nuk ka rajoni është lënë mënjanë, ku nuk ka ndarje mes elitës dhe popullit,” A -Ajo përfunduar me duartrokitje të forta.

Doris Leuthard u zgjodh në Këshillin Federal në vitin 2006, duke marrë pishtarin nga duart e Jozef Deis. Në vitin 2010, ajo u largua nga Departamenti i Ekonomisë për Mjedisit, Transportit, Energjisë dhe Komunikimit (Detektuese).

SHPËRNDAJE