New York, 13 maj -Zyrtaret e OKB-së agjencine e lajmeve “Presheva Jone” se sesionin i radhes i KS te OKB-së për Kosove do te mbahet me 14 maj  (“In New York, 14 may. 2018 the Security Council will be briefed on the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (UNMIK) in the morning“) ku pjesmarjen ne seancen e KS te OKB-se nga pala serbe e ka konfcrimuar minsitri i jashtme Ivica Dacic, por nga Kosova ende jo?!

 

Thaci po e pergatit ambasadoren e tij ne Amerike per Ministre te jashtme…

Por burimet diplomatike te agjencise se lajmeve “Presheva jone” mesojne se ne vend te ministrit kosovra Pacoillit do te jete, dihet kush, ambasadorja e Thacit, Vlora Citaku. Prezentimi i saj nuk justifikohet as ne nje menyre, kur dihet se Kosova ka minister te jashtme dhe ka diplomat e diplomate shume me te zot. Vec kesja kjo s’shte ne nivle dhe normale dhe ne kundershtim me diplomacine e Kosove skur dihet se edhe Kosova ka minister te puneve te jashtme.

Ndryshe agjencia e lajmeve “Presheva Jone” gjitnje nga burimet e saj ka mesuar dhe pyet se Hashi Thaci siq e pergatii dje per mbasadore, sot a po e pergatit Vlora Citakun per Ministre te jashtme?  Sepse pzentimi i saj i shpeshte ne  KS te OKB-se jo vetme sse eshte abuyzim me Kosobve por edhe me nje femer te pa pergatitur dhe pa nivel, jo per  te lexuar letra ne keto sesione, por per diplomaci te mirfillte. Ndryshe sikur Kosova te bente diplomaci te mirefllte dhe me serioze me nejrez seioz, siguirsh ajo nuk do ishte ketu ku eshte, por kahere do te ishte anetare e OKB-se. Vec kesaja mesohet se Vlora Citakut do ti skandoj afati i si ambasadores dhe para kesaj sigurisht do to kurrdiset ndonje afer Pacollit per ta “konvertuar” si persona non grata diplomatica, per tja liruar vendin ambasadores se Thacit. Dhe sigurisht BVlora Citaku neser do te jete e “ashper” kunder Dacicit per te marrur poena, sepse sot ne Kosove kane zgjedhur rrugen e duhur se  si duhet bere fuashate, ne stilin me fjale e gjuhe te “ashper” kunder Serbise  aq me shume populli han keto fore dhe per ti dhene muhabet qarshise, “a e pate pre  cka i bani Vlora Dacicit , phaaa ja drrasoj?!..”   e keshtu llaf kafenesh cka Vlora Citaku viteve te fundit se paku tri here ka qene ne Beogras dhe Serbi! pa kurrenjefare therre ne kembe?!

 

Prishtina preferon ne KS te OKB-se qe shtetin e Kosoves ta perfaqesoj nje person duke lexuar letra, qe nuk e njeh OKB si ambasadore se sa je minister ?! 

Sidoqfte,  njeriu numer nje i OKB-së Antonio Guterres ne raporti e fundit duke pershndetu arritjne e marrëveshjes se demarkacionit me Malin e Zi, flet per situaten ne vend nen qeverisje e kryeministrit Ramush Haradinajt, për procesine dialogut , per domosdoshmerinë e krijimit e Asociacionit te Komunave serbe.

Raporti i fundit i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres për  Kosovën prej 30  faqeve tekst mbi punën e Misionit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) dhe zhvillimet në Kosovë, që mbulon periudhën e tre muajve te fundit, të siguruar nga agjencia  e lajmeve “Presheva jonë”

 

KS, gjithashtu, do të dëgjojë vlerësimet e përfaqësuesve të Kosovës, të Serbisë, dhe të vendeve anëtare.

Siq kemi njoftuar shefi i OKB-së Antonio Guterres pershendet marrëveshjen per demarkacionin. Ne raport shefi i OKB-së ka folur edhe per situaten aktuale en qverisjen e kryeministrit Ramush Haradinajt, sipas te cilet marrëvdhëniet e diteve te fundit mes Prishtines dhe Beogradit nuk jane te lavdueshme.

Per keto raporte dhe ngecjen e provesin te dialogut te Brukselit mes Kosoves dhe Serbise i ka shprehur shqeteimet e tij edhe shefi i OKB-së Guterres me heret ne bisede me gazetarin e agjencinse se lajmeve “Presheva jonë” duke theksuar se “Unë nuk jam i kënaqur asesi me zhvillimet e fundit ne Kosovë, sidomos me ngecjen e dialogur mes Kosovës dhe Serbisë. Unë do të doja të shoh një progres shumë më të madhe. Mesazhi im për autoritetet e Beogradit dhe Prishtinës është e qartë që palët të zbatojnë marrëveshjet e nënshkruar së fundmi. Unë shumë shoh tjetër alternativë e as perspektivë për rajonin pos vazhdimit të dialogut që vendeve do t’i garantohet paqes dhe stabilitet..”

Seanca e ardhshme e KS te OKB-së qe do t emabhet me 14 maj sipa agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” do te jete inresante KS te OKB-së, sepse Ivica Dacic do te kete perballe jo Bexhet Pacollin me te cilin vazhdimisht ka pasur mosapjtime, ferkime dhe polemika, por me Vlora Citaku ndoshta do ta kete me lehte sepse ai perballet jo me nje homolog kosvar, jo me nje minsiter te shtetit te Kosoves por ythjsht me nje nje gura me emrin Vlora Ciakun e cila prezentohet neser ne KS te OKB-se jo si ambasadore e Kosoves por perfaqesues e Kosoves edhe me fusnote dhe perkrah me shefin e UNMIK-ut z.Zahir Tanin.

Mospjesemarrja e Ministirt te jashtem te Kosoves Bexhet Pacollit ne seancat e KS te OKB-se humbje e madhe dhe shaka me diplomacine kosovare  sespe en apsktid dploamtik ndrzyshe eshte kr para nje minsitri serb del perballe nje minister i Koosves e ndryshe nje perosn, nje femer qe OKB nuk e njeh per ambasadore?!

Tham se neser do te kete debat te nxehte ne KS te OKB-së ngase pala kosovare prmes Vlora Citakut e cila do te lexoj nje raport te pergatitur nga  dikuhs ne  Prishtine, ku  paraqen  nje ser kerkesash para Keshillit te Sigurimit nga themelimi i Ushtrise deri tek anetaresi i Kosoves ne OKB si, por sigurisht jo edhe  per  avancimn e  te drejtave te shqiptareve ne Luginen e Preshevës, me te nejat te drejta sikur ato te serbeve ne Kosovë edhe  pse neser misnitir serb Daciic ne kete seance do te merret krzesisht me serbet e Kosoves ?!

 

 

 

SHPËRNDAJE