Preshevë, Te gjithe flasin kunder luftes, kundër ushtrisë, por gjitha keto vende i kan ushrite  e veta, madje dhe Zvicra dhe Aemrika vendet me demoratike ne bote ne te cilat vende nuk mbahet mend se kur ka kris “kapcoll” lufte. Keshtu ngjet edhe me vendet ballkanit  te cilat duke se ende nuk ajne lodhur nga lufta. ne këto vende ushtrine i mbajne dikush se jane të kërcnuar e disa kane pretendime ndaj nje vedi fqinje, sikur ta zëmë Serbia. Kjo e fundit ka shpallur konkurse për pranimin e ushtareve te rinj te armaten serbe. Cermonite e pranimit te ushtareve  te rinj serb u mbajten dje dhe sot edhe në venbanimet shqiptare ne Medvgjë, Bujanoc e Preshevë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Megjithate. sot mbi 6 mije shqiptare  nga Lugina e Preshevës jane te vshur me unifrome dhe te armatosur deri ne dhembe ne Zvicer dhe vendet tjera te BE-së të colet krejne sherbimin me nderë!

Sherbmi ushtarak  ne Serbi nuk eshte si me apre, tash kush me pare e kush ne mynyre vullnetare. Por shqiptaret e Lugines se Presheves qe nga mbarimi i luftes mes UCPMB-së dhe serbe i kane thëne “Ciao” uniformes serbe. Dhe qe atëhere shqiptarit te Lugines së Presheves nuk kanë ndie erë baruti e as nuk kane prekur me pushke me dorë, sepse Serbia nuk i don,  po as shqiptaret nuk e duan te jen me “hyzmeqar” te Serbisë, për shkak siq thone ata, kanë humbur besimin. Në nje anë kjo i del mirë edhe Serbisë, sepse ajo nuk don me msu “zanatin” e pushkes “armiqve”, shqiptareve apo me i ushqye badihava me bukë. Duket se këtu dy palëve ju konvenon. Te rinj e Preshevës janë të vetmit shqiptarë që nuk shkojnë ushtarë?! Kurse në Serbi rekrutohen edhe qentë?!

Kur qeni eshte ne shërbim të atdheut, po lideret e Lugines se Presheves ne sherbim të kujt janë?
Por ne fakt ketu shqiptaret  megjithate jane humbës sepse nesër nje agresion eventual i Serbise ndaj shqiptareve apo “cenimit të integritetit  territorial” të Kosoves Lindore (Lugines së Preshevës) a ka Presheva djem ta mbrojne territorin e tyre ?! Sigurisht jo. Po halli? Atëhere kete ceshte atoritetet e Luginës se Presheves duhet ta marrin seriozisht ose te rinjt e Presheves t’i dergojne ne rekrut apo ushtrime ne Armaten shqiptare apo në Kosovës ..apo ne fund te fundit edhe ne Ushtrine Serbe asntu keshtu lidferet nuk jane lecit me Beogrdain ata po hyjne po dalin.  Pse jo edhe en sherbim ushtarak te Sebrisë?  Ma mirë diku ushtare, se pa hiq, bile me dijt me ja ngre kamën,  me  manipulue me pushke, me qenë i afte, ne gjendej gatishmeri ne rast rreziku ne vendet malore te karadakut te Presheves nga kafshet e egra, se sa me mbet “gjytyrym” ne shtëpi, as i pushkes e as i shatit (kupto papunësi e madhe).  Ose, ose me hy me ndonje parti politike me “luftue” ma llafe, si zakonisht me reague “ashpër” me deklarata kunder potlika diskrimunuese apo vershimit te forcave serbe ne vendbamime shqiptare ne Luginë, ne kufi me Kosovën.

Thame se të rinj e Preshevës të vetmit shqiptare që nuk shkojne ushtarë.., megjithate Lugina e Presheves nuk jane bash aat t exil tnuke dine cka eshte pushka apo uniforma. Sipas informacioneve te agjencise  lajmeve “Presheva jonë” sot mbi 6.000 shqitare nga Lugina jane me uniforme te cilet sherbejne jashte Serbisë, ne Kosovë, Shqiperi, Zvicer, Gjermani, Blegjike, France, Amerike e gjetiu…Vetem në Zvicer jane 500-600 ushatare nga Lugina e Preshevës. Prandaj Serbia vetëme mund te mashtrohet nese mendon se shqiptarët e Lugines së Preshevës jane “nesposobni”, te paafte për ushtri apo për luftë., ka shkruar e fund agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

 

(Ne foto poshte: Gazetari i agjencise së lajmeve “Presheva jonë” me ushtaret shqiptare Lugina e Presheves te armatosur deri ne dhembë duke io sherbyer shtetit demokratik Zvicres nga te cilet nuk jane te diskriminuar. Ata thone krenar qe jemi shqiptar, krenar qe mbajme uniformen helvetike!)

SHPËRNDAJE