BERNË: Grupet kriminale serbe në Zvicër temë diskutimi mes Sommaruga dhe Dacic 

Grupet kriminale serbe të pranishëm në Zvicër janë aktive kryesisht në trafikun e drogës dhe, akoma më shpesh në trafikimin e qenieve njerëzore. Për Zvicrën, për këtë arsye është thelbësore që të punojnë ngushtë me policinë serbe,  njofton agjencia informative kombëtare “Presheva Jonë” nga Berna

Bernë, 20 shkurt/AIK-presheva Jonë

Ministersha e Drjetësisë dhe Policsie znj.Simonetta Sommaruga, sot në bernë ka pritur ministrin serb të Punëve të Brendshme Ivica Daçiç për një vizitë pune. Gjatë takimit të tyre, ata diskutuan çështjet aktuale të bashkëpunimit në polici dhe migrimit. Ky takim ishte gjithashtu një mundësi për të nxjerrë në pah rëndësinë për Zvicër, luftën kundër trafikimit të qenieve njerëzore dhe migracionit të paligjshëm, njofton agjencia informative kombëatre “Presheva Jonë”

Për Zvicrën, Serbia është një partner i rëndësishëm për bashkëpunim në policinë dhe migrimit. Evolucioni i kërkesave për azil të qytetarëve serbë ka qenë në qendër të diskutimeve midis Znj dhe z Sommaruga Daçiç: dy vitet e fundit, në fakt, Serbia e mbajti vendin e katërt më e madhe e origjinës së azilkërkuesit, atëherë njëjtë që nga viti 2009 ajo shfaqet në listën e vendeve që konsiderohen të sigurta dhe se Zvicra nuk jep statusin e refugjatit në rreth një për qind e të pandehurve serbë. Në gati 80 për qind të rasteve, aplikantët nga Serbia i përkasin grupit etnike rome. Kjo rritje është pasojë e heqjes së kërkesave për vizë të përfituara nga qytetarët e Serbisë që nga dhjetori 2009. Zvicra përshëndet përpjekjet e bëra deri më sot nga qeveria serbe për të luftuar kundër abuzimeve në këtë fushë. Federale Këshilltar dhe ministri serb i Punëve të Brendshme përsëriti rëndësinë për të punuar ngushtë në kuadrin e partneritetit të migrimit aktual, duke theksuar se ky bashkëpunim duhet të forcohet më tej, veçanërisht në lidhje me luftën kundër rrjetet e kontrabandës.

 Grupet kriminale serbe të pranishëm në Zvicër janë aktive kryesisht në trafikun e drogës dhe, akoma më shpesh në trafikimin e qenieve njerëzore. Për Zvicrën, për këtë arsye është thelbësore që të punojnë ngushtë me policnë serbe. Të dy vendet kanë forcuar lidhjet e tyre të bëra në këtë fushë gjatë viteve të fundit: një kontratë e bashkëpunimit në çështjet policore është në fuqi që nga viti shkurt 2011 dhe Zvicra ka, që nga gushti 2011, një Policia atashe stacionuar në Beograd. Ajo ka mbështetur tashmë në terren në disa procedurave të kryera nga autoritetet zvicerane të zbatimit të ligjit. Të dy ministrat ranë dakord për të intensifikuar më tej bashkëpunimin policor.

SHPËRNDAJE