ratkoittsHagë, 4 dhjetor  -Argumentet përmbyllëse e gjyqit Ratko Mlladiç fillojnë të hënën, më shumë se njëzet vjet pas luftiumiës ne rajon.  Llideri ushtarak të serbëve të Bosnjes Ratko Mlladiç, pasi eshte quajtur si “Kasapi i Ballkanit” sikur edhe Muiloshevic porcosdeit po vijen fundit dhe argumentet përmbyllëse jane planifikuar të hënën, njfotn agjencia e lajemeve “Presheva Jonë” nga Haga.

Mlladiq, 72, është akuzuar nga Tribunali Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë (ICTY) në Hagë për ndërmarrjen e “spastrimin etnik” të një pjese të Bosnjës për të krijuar një shtet etnikisht serbe të pastër. Ai përballet me njëmbëdhjetë akuza për genocid, krime kundër njerëzimit dhe krime lufte të kryera gjatë luftës në Bosnje (1992-1995), të cilat lanë më shumë se 100.000 të vdekur dhe 2.2 milion zhvendosur.

Sarajeva dhe Srebrenica

Prokuroria do të ketë tre ditë duke filluar e hënë për të dhënë argumentet e tij mbyllëse para se të nisej në katin premten për argumentin e mbrojtjes, e cila do të mbyllë procedurat e filluara në vitin 2012. Kurse verdikit pritet gjatë vitit 2017, nese nuk vdes ne Hgae, sikur koelgu i tij serb Miloshvic, shkruan agjencia e lajemeve “Presheva jonë”

Pas ikin gjatë gjashtëmbëdhjetë vjet në drejtësinë ndërkombëtare, Ratko Mlladiç u arrestua në shtëpinë e një anëtari të familjes në Serbi më 26 maj 2011.

Paditur në korrik të vitit 1995, ai së pari ka jetuar për vite në të hapur, para se të fshihet në vitin 2000, kur presidenti serb Sllobodan Millosheviç u hoq nga pushteti.

Ratko Mlladiç në veçanti duhet të përmbushë e rrethimit të Sarajevës, së bashku 44 muaj dhe në të cilin 10.000 civilë u vranë, mowed poshtë nga llaç zjarri bëri lart që rrethojnë qytetin, apo objektivat zjarri snajper. Penalisht për rrëmbimin e personelit të Kombeve të Bashkuara, Ratko Mlladiç siguruar dite: “Kufijtë janë tërhequr gjithmonë në gjak dhe të shteteve të shënuara me varre.”

Politika ego e Ratko Mlladiç, Radovan Karaxhiç, kishte dënuar ket të fundi me 40 vjet burg, duke përfshirë gjenocidin në Srebrenicë. Ratko Mlladiç refuzoi të dëshmojë në gjyqin e Radovan Karaxhiç, edhe pse, sipas avokatit, të dy burrat rregullisht luajnë shah bashku.

Mlladiç është akuzuar edhe me masakrën e rreth 8,000 burrave dhe djemve myslimanë në korrik të vitit 1995 në Srebrenicë, në masakrën më të rëndë në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore.

 

SHPËRNDAJE