Résultat de recherche d'images pour "guterres presevo"

Gjenevë, 20 qershor/Nefail Maliqi –SOT ËSHTË DITA NDERKOMBËTARE E REFUGJATEVE (UNHCR) NE BOTE. Aktualisht më shumë se 68 milionë njerëz në mbarë botën janë refugjatë ose persona të zhvendosur si rezultat i konfliktit, persekutimit, apo papunesise-varferise. Vitin e kaluar, një person u zhvendos çdo dy sekonda. Ky fenomen ndikon në pjesën më të madhe të vendeve më të varfra, ket duke perfshire edhe njerez nga disa vise te ballkanit, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Ne mesazhin e sekretarit te pergjithshem te OKB-së Antonio Guteres nder tjera thuhet se “Unë jam thellësisht i shqetësuar se gjithnjë e më shumë refugjatë nuk po marrin mbrojtjen që kanë nevojë dhe për të cilën kanë të drejtë. Pradaj në këtë Ditën Botërore të Refugjatëve, të gjithë duhet të mendojmë për atë që mund të bëjmë për t’i ndihmuar këta njerëz. Për të filluar, ne duhet të tregojmë unitetin dhe solidaritetin. Ne duhet të rivendosim regjimin ndërkombëtar të mbrojtjes së refugjatëve. Sot asnjë komunitet apo vend që ofron strehë për njerëzit që iknin nga lufta apo persekutimi duhet të lihet vetëm dhe pa mbështetje…”

 

Dr. Mijatoviç: Serbia shembull e strehimit dhe trajtimit te emigranteve dhe refugjateve

Siq njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” drejtpersedrejti nga kjo konference nderkombëtare punimet e Asamblejse se sivjeme te IPU-s i ndqen mbi 500 pjesemrarres delegacione dhe perfaqesues te vendeve anetare te IPU-së, ku mesin e tyre jane edhe delagacione nga Serbia dhe vende tjera nga Ballkani.

Shef i delegacionit nga Serbia eshte Dr.Milorad Mijatoviç. Pjese e delegacionit nga Beogradi ne kongresin e IPU-s ishin edhe Snezana Bogosaljevic Boskovic, Aleksandra Jerkov, Sanda Raskovic Ivic, Dragana Poprajac, Vladimir Filipovic etj..

Sheif i delagecionit serb ne Gjenevë Milorad Mijatoviç ne vise per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” tha se “Serbia dhe Presheva shembull ne ballkan se si priten refugjatet e cial viteve te fundit prit e perciolli rreth nje milion refugjate nga siria, afgansitani, iraki dhe vdnedrt tjerta efrikane..”

Mijatovic është një politikan i njohur. Ai është nënkryetar i Partisë Social Demokratike të Serbisë dhe kryetar i Grupit Parlamentar të SDPS në Asamblenë Kombëtare të Republikës së Serbisë.

Milorad Mijatoviç, ne vazhdim tha se kriza me emigrantët akoma nuk ka përfunduar, sidomos ne Serbi, ku vendi yne po shfrytezohget si tranzit. Prandaj, gjitha shtetet,sd iodmos ato fqinje  duhet të ndërmarrin masa ne ekte drejtijm”

“Gjithë ne shpesh krenohemi me numrin, gjegjësisht sa emigrantë kemi pranuar ose sa e kanë kaluar nëpër territorin tonë. Dihet, synimet e këtyre emigrantëve nuk eshte Serbia, por vendet e BE-së per te gjetur strehim dhe nje jete me te mire.. Ata ne vendin tone jane tranzit, duke ju ndihmuar aytre ne rrugetimin prej Presheve deri ne Novis Sad apo Subotice.. Megjithatë, nuk duhet të harrojmë se emigrantët janë më së paku janë numra, edhe ata janë persona si ne, prandaj edhe qeveria jone ju eshe perkushtuar, duke ka bere maksiumumin per strehimin e tyre duke ju mundesuar sigurine, ushqimin, mjekimin madje edhe shkollimin..”, ka thënë Mijatoviç pe ragjencie e lajmeve “Presheva Jonë”

Ai shtoi se dokumentet ndërkombëtare, mes të cilave edhe Deklarata Universale për të Drejtat e Njeriut, na detyron të përforcojmë angazhimin për emigrantët dhe refugjateve.

 

SHPËRNDAJE