Bruksel, 18 qershor -Eksodi i madh i madhe i emigrantve qofte nag Swerbia apo nga ky vedn si ven kalimtar bashke me krimin e organizuar nga qytetaret e saj ne vendet e BE-së ka shtyre qe Brezukseli te shqyrton ri-venien e regjimit e vizave per Serbine. Bashkimi Evropian është i shqetësuar në lidhje me sjelljen e Serbisë, e cila për arsye politike heq vizat për shtetasit e vendeve të treta dhe në këtë mënyrë pengon luftën kundër migrimit ilegal në Ballkanin Perëndimor dhe Bashkimit Evropian, njofton diplomati i larte nga Brukseli për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Burimet përmendur rritjen e numrit të shtetasve iranianë në Serbi, të cilat, pas heqjes së vizave, si turistë, por pastaj lëvizin nëpër Bosnjë-Hercegovinës drejt Bashkimit Evropian.

“Kjo sjellje e Serbisë është e papërshtatshme dhe e rrezikshme. Ata mund të rrezikojnë liberalizimin e vizave që ekzistojnë për qytetarët e tyre dhe ne do të monitorojmë nga afër se si do të zhvillohen gjërat. Me përjashtim të Iranit ka spekulime se Beogradi së shpejti mund të heqë vizat për vendet e tjera dhe kështu të bëhet Beograd derë për ta në rrugën drejt BE-së “, tha përfaqësuesi i BE-së. Të njëjtat burime thonë se një vizë e tillë mund të jetë pjesë e fushatës së Serbisë për shpërblimin e vendeve që nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës.

Edhe pse deri më tani BE-ja nuk ka reaguar zyrtarisht për shkak të kësaj sjellje të Serbisë, pritet që javën e ardhshme, takimi i Këshillit të Çështjeve të Përgjithshme të zgjerimit të BE-së në konkluzionet e Ballkanit Perëndimor mund të adresohen kritika për këtë dhe shprehje të shqetësimit nga ana e BE-së.

 

Drafti thotë se këto gjetje “Këshilli i kërkon Serbisë që të përmbahen nga ana e politikës së vizave të përbashkët, për të cilën praktika e kohëve të fundit, të tilla si përfundimin e një marrëveshjeje mbi liberalizimin e vizave me disa vende të treta, duke shkaktuar shqetësim”.

Bashkimi Evropian nuk ka deri më tani qenë i lumtur se politika e jashtme e Serbisë nuk i afrohet ato të BE-së, pasi ndryshe do të pritet nga vendet kandidate negociuese anëtarësim.

SHPËRNDAJE