Résultat de recherche d'images pour "Mazzone Sommaruga"Gjenevë, 2 tetor (Nefail Maliqi) -Dy zëra të fortë në Bern për ta bërë Gjenevën të zëshme! (Lisa Mazzone (Verts) dhe Carlo Sommaruga (PS). Pas raundit  te pare ku fitues dolen te gjelbertit dhe socialistet (Mazzone me 37.923 vota dhe Sommaruga mbi 35.000 vota) zviceranet ne Gjenevë bashke me komunitetin shqiptare jane te mobilizuar për raundin e dytë të zgjedhjeve në Këshillin e Shteteve qe do te mbahet me 10 nentor, ku pjese e ketij procesi padyshim do te jene edhe votuesit shqiptare ne kantonin e Gjenevës, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

 

Sommaruga gazetarit shqiptare në Gjenevë: Komuniteti kosovar, rol të rëndësishëm në forcimin e marrëdhënieve me Zvicrën

Diaspora kosovare ne Zvicër ka një rëndësi të madhe në proporcion me popullatën e Kosovës, me rreth 12% meqe shpesh nga autoritetet e Bernes merret si shembull integrimi ne ketë vend. Ketë ja konfirmoi sot per gajencine e lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicër edhe Carlo Sommaruga deputet i Parlamentit të Zvicrës, ish-kryetar i Komisionit parlamentar të politikës së jashtme, kandidat për Dhomën e Shteteve (Senatin).

Njeri nga keta klandidat per santor te shtetine Gjenevës z.Sommaruga ka vleresuar larte marëdheniet mes Zvicres dhe Kosovës si dhe bashkëpuniminin e mire me komunitetin shqiptare ne Gjenevë dhe Zvicër. Ai po ashtu ka cmuar kontributin e Zvicrës përmes Swisscoy qe po kontribuon paqes dhe stabilitetit në rajon.

Ishte viti 2005 kur te huajve , ne këte rast komuniteti shqiptare ju dha e drejta e votës per te votuar në nivelin komunal me kusht që ata të ishin vendosur për tetë vjet në territorin helvetik per te qene pjese e zgjedhjeve bashke me qytetaret zvicerane.

Fushata ka nisur përmes nje ser tubimersh dhe akjtivteve duke hsperndare postere dhe fletushka në disa gjuhë (shqip, italisht, portugezisht, spanisht dhe anglisht), në rrugë ose në transport publik. Letra ne poste do t’u dërgohen ne gjuhen e tyre gjithashtu edhe votuesve të huaj.

Ne vazhdim z.Sommaruga duke folur për integrimin e kosovarëve në jetën politike dhe shoqerore ne Zvicër ka thëne se “sot ne instritucikonet gjenevase kemi shume  nenpunes , madje edhe këshilltarë komunal shqiptar, kurse në parlamentin e Gjenevës kemi deputeten Xhevrije Osmani nga Kosova. Ky anagzhim dhe prezentimi shiptzareve ne kanotnin tone dehsmon se ata jane te zote dhe te integruar mire ne vendin tone..“

Nese ne qeverine kantonale ne Gjeneve kemi nje president, ish-refugjat nga Argjentina, nje kurde në parlamentin e Zvicrës, pse jo nje dite edhe nje shqiptare. Jam i bindur që komuniteti kosovar, duke e ditur numrin e tij të madh në Zvicër, do të shërbej si ure nderlidhese mes Zvicres dhe Kosovës-Shqiperisë qe do te luante një rol shumë të rëndësishëm në forcimin  marrëdhënieve mes popullatës zvicerane dhe shqiptare. Une shprehi keqardhje se deri tash qeverite, Kosova nuk ka bere shume per diadporen shqiptare e cila ka kotnribuar ne rajon me gjitha menyrat para luftes, gjate dhe pas lufgte, tash duke investuar ne vendlindje..” ka deklaruar për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” z.Cornelio  Sommaruga.

Ndërsa përsa i përket integrimit të tyre në jetën shoqërore, kulturore dhe sportive, Sommaruga, tha se se ne zviceranet bashkepunojme me shqiptare emqe i kosnideorjme ata se janë njerëz seriozë dhe punëtorë, të cilëve mund t’u besojmë. Sikur ne qe po i perkrtahim ata, edhe ata neve po na perkrahin jo vetem duke ndertuar vednikn toen por edhe duke avancuar ne sporte, smdos ne futboll, kur ekmi parasysh ketu golat e Shaqirti, Xhakes, Bernait e fubollisteve tjere me origjine shqiptare ”.

SHPËRNDAJE