Preshevë, 29  maj  – Sipas hulumtimi të transparencës së pushtetit vendor “Transparency Serbia” (TS)  me 15 qytete dhe komunave ne Serbi , eshte  treguar se ka një progres në drejtim të transparencës së qyteteve, kur vendin ne nje soituate me te mire, qe ka shenuar progres dhe me nje transparencës te larte prine komuna e Bujanocit te drejtuar Shaip, Kmaberi, nga ne Serbine Jugore  e cila merr 47 pikë,  kurse  Presheva gjenden ne nje pozicion te fundit  (vetëm me 11 pikë) për progres dhe qeverise se dobërt, njofton agejncia e lajmeve “Presheva jonë”

 

“Transparency Serbia” Bujanoci komuna me e mire ne Serbine Juigore, klurse Presheva, me dobët,  në fund te listës 

Keshtu sipas keitj Indeksit nga TS për transparenc së pushtetit vendor, vlerësimi më i mirë u dha qytetin për Pancevën (67), pasatrj Rashkë (62), Vranje (62), Leskovac (61), Krtalevën (57), Paracin (56), Novi Sad ( 48), Nis (48), Tutin (47); Bujanoci (47) Kragujevac (43), Pazari (39), Belgrade (34), Jagodina (26) dhe Presheva (11).

Zlatko Miniç nga “Transparency Serbia” tha gajtë një konference shtypi se këtë vit ‘s Sondazhi, i kryer në një kampion prej 15 autoriteteve lokale, tregoi se qytetet më të avancuar dhe komunat në lidhje me sondazh i kryer në vitin 2015, e cila e mbuluar 145 qytete dhe komuna.

“Shumë kompani publike kanë faqet e internetit nuk publikojnë atë që kërkohet me ligj. Kompanitë dhe institucionet publike janë vite nevralgjike dhe kërkojnë një nivel të lartë të transparencës”, tha Miniç.

Miniq tha se qytetet nuk tejkalojnë detyrimet ligjore dhe se këto detyrime janë shkelur shpesh apo për të takuar zyrtarisht.

Drejtor Programi TS Nenad Nenadiç, përshkruan rekomandime për të përmirësuar transparencën e qyteteve dhe komunave, ftoi të gjithë për të punuar në një paraqitje më sistematike e informacionit në këtë faqe interneti për të krijuar një faqe të veçantë në faqen e internetit të dedikuar për aktivitetet e Kuvendit dhe Këshillit, si dhe hapja e veçantë e “Buxhetit”.

TS rekomandon dhe  organizonë rregullisht dëgjime publike për buxhetin me pjesëmarrjen e qytetarëve, jo vetëm përdoruesit e buxhetit, si dhe hapjen e një faqe interneti të veçantë dedikuar për prokurimin publik, tha Nenadiç.

 

SHPËRNDAJE