Découvrez les prévisions saisonnières "printemps-été" 2018

Dimri i 2017-2018 zyrtarisht merre fund sot, gjatë kësaj dite! 20 mars shënon hyrjen në pranverë (megjithatë, sa i përket motit, ajo ende do të presë …). Çfarë është e habitshme kur dikush është mësuar të lidhë këtë ekuinoks me datën e 21 marsit. Shpjegime nga agjncia e lajmeve “Presheva Jonë”

Pranvera, sipas Ekuinoks,  nis qe sot më 20 mars në ora 17:15

Nga Pranvera (Drita) MALIQI

FAQE SPECIALE – Si u caktua kjo periudhë e pranverës? Pse pranvera, dita e parë  e së cilës përgjithësisht korrespondon me 21 Mars në imagjinatën kolektive, arrin disa vite më parë një ditë më parë? Cili është ndryshimi midis pranverës astronomike dhe pranverës meteorologjike? Por gjithashtu cilat janë traditat dhe kultet që lidhen me ekuinoksin e pranverës?

Kjo është ajo, pranvera është këtu (të paktën astrologically, sepse moti është larg nga rasti …). Ekuinoksja me të vërtetë mbahet, më 20 mars në ora 17:15.

Por pse kaq herët kur na u tha shpesh se data e fillimit të pranverës ishte 21 mars?

Ekuinoks përcakton këtë moment kur dielli është vertikal në ekuator. Dita dhe nata pastaj kanë të njëjtën kohëzgjatje. Pas ekuinoksit të pranverës, ditët janë më të gjata në hemisferën veriore sesa në jug. Është e kundërta në kohën e ekuinoksit të vjeshtës.

Një revolucion i Tokës është shumë kompleks për kalendarin tonë. Por kjo ngjarje nuk bie pikërisht në të njëjtën kohë. Para së gjithash sepse orbita e Tokës nuk është krejtësisht e rrethore. Distanca Tokë-Diell varion nga 147 në 152 milion kilometra. Gjithashtu, sezonet nuk fillojnë në një datë të caktuar dhe nuk kanë të njëjtën kohëzgjatje: në hemisferën veriore, dimri zgjat 89 ditë dhe verën 93.

Një arsye tjetër: kalendari ynë nuk korrespondon saktësisht me kohëzgjatjen e rrotullimit të Tokës rreth diellit. Ajo merr 365.2422 ditë për planetin tonë për të përfunduar kthimin e saj rreth yllit, ndërsa kalendari ynë ka 365 ditë. Për të rregulluar këtë, ne kemi vite të brishtë si 2016. Por kjo kompensonshumë.

Rezultati: Ekuinoks rregullisht bie një ditë më parë, siç është rasti këtë vit -Të siç ishte edhe rasti vitin e kaluar dhe si do të jetë përsëri në 2019. Në 2044, ajo madje bie në 19 Mars!

Ekuinoks Pranvera 2018

Pranvera e vitit 2018 do të fillojë të martën më 20 mars në ora 17:15 në Paris, dhe në vitet e ardhshme pranvera do të mbahet kryesisht më 20 mars. Ky ishte rasti edhe vitin e kaluar. datën dhe madje edhe koha (5h30 dhe 11 sekonda pikërisht) kishte bërë një pranverë të hershme në historinë e vendit. Kjo nuk ishte deri në 2044 vjet për ekuinoksit të ndodh më 19 mars.

Data e ekuinoksit të pranverës

Nga pikëpamja astronomike, pranvera fillon në ekuinoksin e pranverës, i cili mund të zhvillohet midis 19 dhe 21 marsit. Ajo zgjat deri në solstikun veror, i cili do të mbahet për 21 qershor 2018. Kjo e bën që pranvera të zgjasë rreth tre muaj.

Data e ekuinoksit llogaritet për çdo vit nga astronomët dhe matematikanët. Një llogaritje e bërë e nevojshme nga hendeku midis kalendarit tonë, sistemit tonë të kohës dhe lëvizjeve të yjeve. Së pari, orbita e Tokës nuk është krejtësisht e rrethore, kështu që në varësi të pozicionit të saj në këtë orbitë, Toka mund të jetë pak a shumë afër diellit (në mes të 147 milion kilometrave minimale dhe 152 milionë kilometra maksimum). Kjo në mënyrë të pashmangshme e bën kohëzgjatjen e çdo sezoni shumë të parregullt dhe prandaj edhe ndryshon data e pranverës.

Një shpjegim tjetër: Toka nuk kalon saktësisht 365 ditë duke rrotulluar diellin. Në këtë kalendar Gregorian, i themeluar në shekullin e gjashtëmbëdhjetë, është shumë thjeshtësues. Ajo merr me të vërtetë 365,2422 ditë shumë saktësisht (365 ditë, 5 orë dhe 46 minuta) kështu që ne kemi bërë turneun e plotë të yllit! Prandaj jemi të detyruar të shtojmë herë pas here një 29 shkurt (në vitet e brishtë) për të korrigjuar pjesërisht (dhe vetëm pjesërisht) këtë boshllëk. Një shtesë e përpiktë që artificialisht hedh poshtë datën e pranverës së një dite në vitet e brishtë. Kjo shpjegon pse astronomët “e avancuan” atë në 20 mars të vitit të kaluar. Dhe se situata paraqitet sërish këtë vit.

Kur kalendari Julian u themelua nga Cezari në 45 pes, ekuinoksi pranveror ishte vendosur për në 25 mars, bazuar në vërejtjet e paqarta të kohës. Por mungesa e 29 shkurtit në këtë kalendar të lashtë përfundoi duke kaluar këtë datë deri më 11 mars në shekullin e gjashtëmbëdhjetë … Vetëm gjatë krijimit të kalendarit gregorian (atë që përdorim sot) në vitin 1582, u zgjodh një datë që i afrohej 21 marsit.

 

SHPËRNDAJE