St.gallen, 16 qershor -28 vjeçarja shqiptare, Laura Rexhepi, që 6 vite ka punuar vazhdimisht në Zvicër. (Sie wäre eine Vorzeige-Ausländerin gewesen: Ljaura Recepi (28), seit 2011 in der Schweiz, hat alles getan, um sich schnellstmöglich zu integrieren) Përveç kësaj, ajo ndjekur vazhdimisht kurse të gjuhës gjermane dhe kurrë nuk ka hyrë në borgje. Por, as kjo nuk mjafton. Ajo do të dëbohet përfundimisht nga Zvicra. Për rastin e Larurës, ka shkruar media zvicerane, Blick.ch, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Dhe arsyeja e dëbimit të saj është se Laura u divorcua nga bashkëshorti i saj, i cili “synonte ta shtypte atë.”

 

Zvicra do ta dëbojë Laurën që nuk i bëhet shërbëtore burrit

“Ajo do të ishte një ekspozues i huaj: Laura Rexhepi (28), që nga viti 2011 në Zvicër, ka bërë gjithçka për t’u integruar sa më shpejt që të jetë e mundur. Që nga viti 2012, shqiptarja nga Lugina punon me kohë të plotë në Abtëil SG të McDonald’s, pa ndërprerje. Si mbikëqyrës i zhvendosjes, ajo është përgjegjëse për 15 punonjës dhe fiton 4.600 franga në muaj. Rexhepi ka përfunduar kurse gjermane me shpenzimet e veta, nuk ka qenë kurrë operuar dhe ka një reputacion të pa të metë. Qiraja për apartamentin e saj 1 ½ në Shën Gallen dhe taksat ajo gjithmonë i pagoi në kohë”, shkruan Blick.

Dëbimi për divorc

Megjithatë, menagjerja e  McDonald’s, Laura Rexhepi duhet të largohet nga Zvicra të hënën. Dëbimi nga viti 2015 u mbështet nga Gjykata Federale në maj të këtij viti dhe është ligjërisht e detyrueshme. Avokati i saj, të cilin Rexhepi paguan me para të saj, mund të kërkojë vetëm një zgjatje të kohës, shkruan Blick.

Sipas asaj që shkruan media zvicerane, arsyeja e dëbimit të Rexhepit është divorci me bashkëshortin e saj në vitin 2013.

“Arsyeja për dëbimin: Ajo u divorcua nga bashkëshorti i saj serb në vitin 2013. (“Der Grund für die Ausweisung: Recepi hat sich von ihrem serbischen Ehemann 2013 scheiden lassen”) Burri i saj e kishte vizën C dhe solli Rexhepin në vitin  2011 në kontekst të bashkimit familjar në Zvicër. Për shkak se martesa nuk ka zgjatur për tre vjet, Rexhepi duhet të lagohet tani. Ky është ligji për të huajt nga shtete jo-anëtare të BE-së si Serbia. Përjashtime bëhen vetëm për arsye të rëndësishme. Për shembull, për shkak të dhunës në familje”, shkruan Blick.

«Burri im bëri terror, sepse donte të punoja»

Rexhepi, duke folur për median zvicerane, ka thënë se nuk mund të deklarojë një arsye të tillë.

“Isha vetëm e shtypur”, thotë ajo.

“Burri im po terrorizohej kur pranova punën time në McDonald’s. Ai kërkoi që unë të rrija në shtëpi dhe të gatuaj, të pastroj dhe të bëja lavanderi”, ka thënë Rexhepi, duke shtuar se për këtë do të merrte bakshish.

“Unë dua të mbetem i pavarur dhe të mos jem shërbëtori i burrit tim”, është shprehur Rexhepi.

Blick shkruan se për shkak se ajo ka synuar lirinë që kanë gratë zvicerane, ajo tani duhet të largohet nga Zvicra. “Po të kisha vazhduar të qendroj e shtypur nga ish burri im, do të më lejohej të qëndroja në Zvicër – kjo është e çmendur!”, thekson Rexhepi.

Dëbimi i të huajve është i “interesit publik”

Por gjithë këtë ngjarje ish-burri i saj e sheh ndryshe.

Sipas asaj që shkruan Blick, burri i saj ka infromuar autoritetet pas ndarjes, duke akuzuar gruan e tij se është martuar me të vetëm për të marrë pasaportën zvicerane.

Ish burri i saj, martesën e tyre e ka quajtur të rremë.

“Ajo kurrë nuk kishte qenë një martesë e vërtetë”, ka thënë ai.  Kurse Rexhepi e mohon këtë. “E kam dashur atë!”.

Për Departamentin e Drejtësisë në St. Gallen nuk ka rëndësi. Dëbimi është rreth parimit.

“Ekziston një interes publik që të huajt, të cilët pas një qëndrimi të shkurtër, kërkesat familjare për lëshimin e lejes së qëndrimit pushojnë të largohen nga Zvicra”.

Kjo është ajo që shkruan në vendimin e saj, e cila u mbështet nga Gjykata e Lartë Federale në maj të këtij viti.

Për Rexhepin kjo do të thotë: Të hënën ajo duhet të paketojë çantat e saj.

SHPËRNDAJE