By Nazlie AJDINI 

Bernë, 28 janar  -Kjo është rënia e tretë e të hujave ne Zvicër këto vitet e fundit  Rënia më e madhe është shënuar për qytetarët serbë, turq dhe kroatë, njfoton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referuar burimeve te Bernës. Mësohet se në Zvicër, shqiptaret konsiderohen komuniteti i tretë, pas italianëve dhe gjermanëve me afro 300.000 kryesisht kosovare, pamvaresisht se prej tyre mbi 100 mije ende  posedojne pasaporta serbe..

 

Shqiptaret komuniteti i trete ne Zvicer, pas italianëve dhe gjermanëve me afro 300.000 

Numri i të huajve që jetojnë në Zvicër vazhdon të rritet. Kjo ndodhë për shkak të politikave strikte për të huajt, por edhe per shkak se jeta në këtë vend  dita-ditës po bëhet më e shtrenjtë. Sipas disa analizave, Gjeneva si një metropol evropian dhe qendër diplomatike, radhitet nga vendet më të shtrenjta në botë.

Në vitin 2016, migracioni neto ra për herë të tretë radhazi. Deri 15%, me 60’262  të huaj që arritën të hyjnë në Zvicër, ka zbritur numrin e të huajve në vend në 2’029’527.

Psh. vitin e kaluar, 143’100 persona emigruan në Zvicër, ose pothuajse 5% më pak se në vitin paraprak 2015. Në të njëjtën kohë, 77’590 u largua nga vendi, deri 5.6%.

Ashtu si në vitin 2015, pothuajse çdo i dyti (47%) erdhi në Zvicër për të kryer punë. Arsyeja e dytë e e këtij emigracionin është bashkimi familjar (31%). Shumica e të huajve vijnë nga Evropa. Në fund të dhjetorit 2016, 1’390’405 qytetarët dhe vendet e Tregtisë së Lirë të Evropës 639’122 dhe shtetasve të vendeve të treta që jetojnë në Zvicër të BE-së.

Me 318’0653 njerëzit, italianët janë komuniteti më i madh perballë gjermanëve me  304’706) apo portugalisht (269’521). Numri i italianëve ka pasur rritjen më të madhe me 4928 ardhje, e ndjekur nga ato te Frncës (4244) dhe Gjermani (3158). Rënia më e madhe është shënuar për qytetarët serbë (-1003 persona), pastaj nga Turqia (-566) dhe Kraocia (-522).

Pavarësisht se Zvicra ende nuk posedon shifra zyrtare për shqiptarët në Zvicër për shkak të vonesave të konsultave dhe ambasadës së Kosovës në Zvicër (Bernë, Zurich e Gjenevë), janë mbi 100 mijë qytetarë nga Kosova me pasaporta serbe. Por sipas burimeve të “Presheva Jonë” në Zvicër, megjithate shqiptarët konsiderohen komuniteti i tretë në Zvicër, pas italianëve dhe gjermanëve me afro 300.000, duke mos llogaritur këtu shqiptarët e Luginës se Preshevës mbi 20 mijë sish.

SHPËRNDAJE