Preshevë, 15 gusht  -Kryetari i Këshillit Kombëtar Shqiptar, Shukri Ymeri, u takua dje në selinë e KKSH-së në Bujanoc me Sekretari i dytë, seksioni politik ambasadës Amerikane ne
Beograd Adam Schik, dhe bashkëpunëtorin e tij Denis Ibishbegoviq. Me Sekretari i dytë, seksioni politik ambasadës Amerikane ne Beograd Adam Schik jane takuar edhe perfaesuesit e Bujanocit dhe Preshevës, rrespektivisht Shaip Kamberi dhe Ragmi Mustafa, njfotn agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Gjatë takimit përfaqësuesit e ambasadës amerikane u interesua për rrjedhën në
Këshillin Kombëtar Shqiptar si dhe për çështjet të cilat janë kompetencë e tij si dhe
për zhvillimet përgjithshme politike dhe situatën pas deklarimeve që Lugina e
Preshevës do të jetë temë në Bruksel.

Nga ana tjetër kryetari Ymeri i ka njoftuar diplomatin amerikan rreth punës
dhe aktiviteteve të KKSH-së si dhe rreth zhvillimeve të fundit, përfshi këtu edhe
shtimin e forcave speciale anti-terroriste “Xhandarmeria” që ka shkaktuar shqetësime
të theksuara në Luginën e Preshevës.

Me Sekretari i dytë, seksioni politik ambasadës Amerikane ne Beograd Adam Schik eshte takuar edhe perfaesuesit e Bujanocit dhe Preshevës, rrespektivisht Shaip Kamberi dhe ragm Mustafa. Ngas ky takim me diploamtin ameruikanj ata i deshmuar me fakte se jane populli me iu varfer dhe diskriminuar ne Evropë.

akim pune me Sekretarin e dytë të Ambasadës së SHBA-së në Beograd, Adam Schick, me të cilin u diskutua për gjendjen e përgjithshme politike në Luginë të Preshevës.

Në mes tjerash, u diskutua edhe për stagnimin e integrimit të shqiptarëve nëpër institucionet shtetërore dhe mungesën e vullnetit politik të të gjitha qeverive nga Beogradi për të zgjidhur problemet esenciale të cilat pengojnë zhvillimin e një jete normale të qytetarëve të Luginës së Preshevës. Kjo qasje e Beogradit ka dëshmuar dhe vazhdon të dëshmoj se shqiptarët e Luginës së Preshevës trajtohen si element i padëshirueshëm.

Sekretari Schick u njoftua se shqiptarët e Luginës së Preshevës nuk mund të pajtohen me statusin e qytetarit të rendit të dytë, prandaj edhe presin që në zhvillimet e reja në Bruksel, problemet e tyre të diskutohen dhe zgjidhen në tërësi.

Kamberi tha se një nga temat e takimit ishte edhe “në integrimin e shqiptarëve në institucionet shtetërore” dhe mungesa e vullnetit politik të kësaj dhe të gjithë qeverive të mëparshme të Serbisë për të zgjidhur problemin në “Luginën e Preshevës”, që ndikojnë në jetën e përditshme të qytetarëve.

“Beogradi zyrtar provuar dhe vazhdojnë të provojnë se shqiptarët në Luginën e Preshevës është trajtuar si një element të padëshiruar”, ka thënë Kamberi, tha një deklaratë Kabineti i Kryetarit të Komunës.

Ai shtoi se “banorët e Luginës së Preshevës nuk mund të pranojë statusin e qytetarëve të dorës së dytë në Serbi” dhe për këtë arsye pritet të jetë dhe të flasin për problemet e tyre gjatë dialogut të Brukselit.

Kuirse kryetari i PDSH-së Ragmi Mustafa tha se “nevoja për të gjetur një zgjidhje urgjente për diskriminim i cili ndikon shqiptarët etnikë në Luginën e Preshevës në të gjitha aspektet e jetës sociale dhe ekonomike.”

Kreu i PDSH njoftoi se bisedimet ishin për vazhdimin e dialogut Beograd-Prishtinë, si dhe kërkesën e shqiptarëve nga “Lugina e Preshevës për bashkim me Republikën e Kosovës”.

SHPËRNDAJE