Veliki izbor proizvoda srpskih firmi u većim prodavnicama u Prištini / Foto D. Zečević

Raftet nga fundi në krye  plotë e perplote me “plazma” e çokollata me qumesht. Jo shumë larg janë raftet e mbushur me “cips”, “patate të skuqura”. Ne ato padyshim te bie ne sy vula “Made in Serbia”, kjo do të duket të dominojnë ne ujera, prdukte e shampona te higjienës. Mbi 180 kompani nga Serbia sot veshin e  ushqejne shqiptaret e Kosoves ne mabre rajoni, cka vetem ne vitin 2017 ky biznes me Serbise deh Kosoves shtoi shifrat e Beogradit ne 470 milionë € , shkruan gazeta serbe Vecernji Novosti, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Po pelcasin raftet ne dyqanet e Kosoves nga mallrtat serbe te mbushura shpic…

Politika është një gjë, por kur është fjala për portofolin dhe pllaka, kritere të ndryshme të zbatohet për të gjithë, madje edhe për shqiptarët e Kosovës, të cilët pranojnë se në masë të madhe blerjen e mallrave serbe për shkak të cilësisë dhe çmime të përballueshme, shkruajne sot mediat serbe (Vecernji Novosti) transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Ata nuk duan të flasin, natyrisht, jo zyrtarisht duke folur për mediat serbe, por edhe fakti se shkëmbimi tregtar midis Serbisë qendrore dhe Kosovës gjatë vitit 2017 arriti në 464.2 milionë euro, që është 12.9 për qind më shumë se në vitin 2016.

 Na rafovima “caruju” poznate grickalice, Foto S. BulatovićBashkëbiseduesi ynë (kupt: gazetes serbe) pretendon se produktet e kompanive serbe janë blerë nga shumica e shqiptarëve, sepse ata thonë se ato janë më të mira se ato të prodhuara në Kosovë, por shumë prej tyre nuk do ta pranojnë atë sepse “ku armiqtë po bëjnë një treg”. Një vajzë më e re, e cila pretendon të mos flasë gjuhën serbe, na tregon se, ndryshe nga produktet ushqimore dhe higjienike, rrobat që mund të gjenden në operacione ekskluzive në Kosovë dalin kryesisht nga jashtë. Është më e lirë, siç shpjegon ajo, mund të blihet në “veprime të dyshimta”, dhe ai arrin, siç u dëgjua, me anije nga Kina. Dhe i dashuri i saj konfirmon se, kur është fjala për ushqim, blen produktet serbe dhe se ftesa e partive opozitare shqiptare për bojkotimin e mallrave nga Serbia – nuk hasi një përgjigje të madhe.

– Thjesht, njerëzit blejnë paratë e tyre për paratë e tyre, pavarësisht nga vendi ku janë – thotë ky shqiptar. – Edhe ata që dikur përmbysën kamionë me mallra serbe në rrugën nga Merdar deri në Prishtinë po blejnë produkte nga Serbia.

Për të treguar se ekonomia dhe ekonomia po gjejnë rrugën e bashkëpunimit nga politika, një panair i kohëve të fundit në Prishtinë ka treguar, ku më shumë se shtatëdhjetë kompani nga pjesë të ndryshme të Serbisë janë paraqitur në 180 kompani nga e gjithë rajoni. Veliki izbor proizvoda srpskih firmi u većim prodavnicama u PriÅ¡tini / Foto D. Zečević

SHPËRNDAJE