Résultat de recherche d'images pour "40.000 Srba IZUMRLO u 2017. godini:"Preshevë, 11 janar -Gjatë vitit të kaluar, në Serbi kanë vdekur më shumë se 40,000 njerëz, sesa ata që kanë lindur, gjë që është më e keqe se 2015 dhe 2016, kur 38,021 dhe 36,100 serbë vdiqën. Vetëm komunat e Lugines se Preshevës kanë një rritje pozitive te popullsise, bejne te ditur sot burimet zyrtare nga Beogradi, transmeton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

Lugina e Preshevës me natalitet me te larte ne gjithë Serbinë!

Në vitin 2017, rreth 40,000 njerëz vdiqën në Serbi, e cila është rritja më e keqe natyrore në historinë e vendit tonë. Edhe të dhënat e mëparshme të zeza nga 2015 dhe 2016, kur 38,021 dhe 36,100 serbë kanë vdekur! thuihet ne raprtojn qe vjen nga Boegrdai me shifra te zeza per vdekshmerine ne Serbi (“STRAŠNO! Čak 40.000 Srba IZUMRLO u 2017. godini: To je NAJGORI priraštaj u istoriji naše zemlje!“) transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Sipas të dhënave zyrtare të Institutit të Republikës për Statistikave, në nëntë muajt e parë të vitit 2017 në Serbi u lind 47,007 foshnjave dhe duke vrarë 77,723 persona, që do të thotë se popullsia e vendit tonë gjatë kësaj periudhe është ulur me 30,716.

Me një supozim logjik se ky trend ka vazhduar deri në fund të vitit, kemi ardhur në informacionin e tmerrshme që ne jemi tani në rreth 40,000 më pak se ajo që ne ishim në fillim të 2017. Është interesante që rritja pozitive të vitit të kaluar kishte vetëm komuna boshnjake në rajonin e Rashkës dhe komunat e Preshevës dhe Bujanocit me shumicë shqiptare, ndërsa në të gjitha pjesët e tjera të Serbisë ka një murtajë të bardhë.

 

Shifra te zeza: Më shumë të vdekur

Instituti Kombëtar i Statistikave, duke komentuar shifrat për nëntë muajt e parë të këtij viti, theksohet se një lloj ngushëllimi se numri i lindjeve në vitin 2017, pak më të larta se një vit më parë.

– Fakti që nga fillim të janarit deri në fund të shtatorit 2017, 347 foshnja kanë lindur më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit 2016, do të ishte e siguruar për të vdekjeve nuk është rritur aq shumë sa 4.828. Prandaj, përsëri, kemi një fakt katastrofik që në Serbi gjatë vitit të kaluar, numri i banorëve ka rënë më shumë se në vitin 2016, me të cilin vazhdoi trendi i rritjes negative. Kur ju grumbulloni dhe zbrisni gjithçka, ne përsëri vijnë në lëvdatat më të vogla që vendi ynë humb një qytet të vogël çdo vit – thonë ata në Institut.

Ministri pa portofol përgjegjës për politikën e popullsisë Slavica Gjukiq Dejanoviç thotë se për dekada, Serbia ka humbur mesatarisht 35,000 banorë çdo vit dhe se kjo shifër është vazhdimisht në rritje.

– Megjithatë, masat e marra nga shteti do të zbusin dhe tashmë të zbusin rënien e treguesve demografikë. Për rezultate të mira merr të paktën dhjetë vjet, si dhe punë të vazhdueshme dhe durim. Në vitin 2017 lindën më shumë fëmijë se vitin e kaluar, por nga ana tjetër, për shkak të faktit se jemi një komb i vjetër, numri i vdekjeve është rritur gjithashtu. Kjo është arsyeja pse ne kemi një pamje negative demografike në Serbi – shpjegon Gjukiç Dejanoviç.

Demografia Goran Penev pohon se për 60 vitet e fundit ka pasur një numër joadekuat të fëmijëve, dhe që nga viti 1992 ka pasur një rritje natyrore negative në Serbi. Arsyeja për këtë është se ne kemi një numër shumë më të madh të të moshuarve sesa të rinj.

– Parashikimet janë jashtëzakonisht të zeza dhe nëse diçka nuk ndryshon, një qytet i vogël do të zhduket çdo vit. Megjithatë, ky nuk është rasti që dje pasi fëmijët nuk kanë lindur mjaftueshëm për një kohë të gjatë kundër numrit të vdekjeve. Jo aq shumë problem në familjet që kanë një ose dy fëmijë, si në ato që nuk kanë fëmijë. Në të njëjtën kohë, po plakemi si një komb, numri i atyre që kaluan vitin e 60-të rritet. Për të përmirësuar situatën, është e nevojshme të përmirësohet cilësia e jetës. Mendoj se masat e reja të popullsisë mund të ndikojnë pozitivisht në situatën në Serbi, por nevojiten vite dhe vite për të ndaluar këtë muzg demografik – pretendon Penev.

SHPËRNDAJE