Gazetari i agjencise së lajmeve “Presheva Jonë” me Shefin e OKB-së Antonio Guterres. UN chief not pleased with Kosovo-Serbia dialogue “If you ask me if I am pleased, it is clear I am not”

Gjenevë, UN, 6 shtator  -Dialogut ne Bruksel mes Kosoves dhe Serbise jo qe nuk ka thne deri tash rezujltate por qyetaret sidomos ata kosovare jane te zhgenjyer dhe ndjehen te mashtruar me kete proce meqe u genjyen se ishte nje “dialog teknik” qe dolki krejt  ndryshe?!. Zhvilli i ialogut ne Bruksel me Kosoves dhe Serbise bashke me perosnzahet e ketij procesi ka shtesuar jo vetme qytetare te Kosovësd por edhe ato nderkombëtare, ne rend te pare njeriun numer nje te OKB-së Antonio Guterres per te cilen ceshtje ka folur për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Guterres: Nuk jam i kënaqur fare me mënyren e dialogut ne Bruksel ku po behen marrëveshje e kompromise të pazbatushme

I pyetur nga gazetari i agjencise së lajmeve “Presheva Jonë” në Zvicër lidhur me dialogun i cili edhe pas katër vitesh marrëveshje ai po çalon, shefi i  Antonio Guterres është përgjigjur duke shprehur keqardhje për stagnimin e dialogut mes Kosovës dhe Serbisë tha: “Nëse ju më pyesni nëse unë jam i kënaqur, është e qartë se unë nuk jam i kënaqur. Unë do të doja të shoh një progres shumë më të madhe në këtë raport, i cili do të lehtësojë zgjidhje pyetjet e shumta, jo vetëm bilaterale, por në kontekstin e Ballkanit. Nuk ka alternativë tjetër pos vazhdimit të këtij procesi mes palëve në favor të normalizimit të marrëdhënieve si dhe paqes dhe stabilitetit në rajon..”

Pyetjes në vazhdim se Kosova tashmë është njohur nga pjesa dërrmuese e vendeve të BE-së, pastaj është anëtare e Fondit Monetar Ndërkombëtar, FIFA, UEFA e shumë organizata tjera evropiane dhe ndërkombëtare se a është koha dhe a e meriton te jetë anëtare e re e OKB-së, njeriu numër një i kësaj organizate botërore  Gueterres pr “Presheva Jonë” është përgjigjur se  “Sa i përket pranimit të Kosovës si anëtare e OKB-së, siç e dini kjo organizate ndërkombëtare ka mekanizma rigorozë për pranimin e shteteve të Kombeve të Bashkuara. Ky nuk është një vendim i Sekretarit të Përgjithshëm; është një vendim me formulat e sakta të veprimit.”

“Mesazhi im për autoritetet e Beogradit dhe Prishtinës është e qartë që palët të zbatojnë marrëveshjet e nënshkruar së fundmi. Unë shumë shoh tjetër alternativë e as perspektivë për rajonin pos vazhdimit të dialogut që vendeve do t’i garantohet paqes dhe stabilitet..” ka thene shefi i OKB-së Guterres ne bisedene fundit për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

Shqetësimet shefi i OKB-së për ngecjen e dialogut mes Kosovës dhe Serbisë i ka shprehur edhe në raportin e tij të parë në krye të kësaj organizate ndërkombëtare. Lidhur me këtë ai ka shtuar, se “gjatë kësaj periudhe tensionet ndërmjet Kosovës dhe Serbisë janë tejet shqetësuese, gjë që është treguar në retorikën nxitëse dhe akuza të ndërsjella në lidhje me çështjet dhe ngjarjet kontestuese.”

Ndryshe edhe shefi i diplomacisë zvicerane Didier Burkhalter kishte të njëjtat shqetësime sikurse shefi i OKB-së rreth ngecjes së dialogut Kosovë-Serbi. Burkhalter duke folur për këtë proces ka “ftuar Prishtinën dhe Beogradin të vazhdojnë dialogun për të siguruar dy shteteve fqinjësi, integrim dhe perspektivë të mirë ..”

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

UN chief not pleased with Kosovo-Serbia dialogue

Responding to a question from the news agency’s correspondent in Geneva, the UN Secretary-General Antonio Guterres is quoted as saying that he regretted that the dialogue between Pristina and Belgrade was stalling. “If you ask me if I am pleased, it is clear I am not,” said the UN chief Guterres, answering the question that the news agency journalist “Presheva Jone” in Switzerland, adding that he would have liked to see much greater progress in the process.

“There is no alternative to continuing this process between the parties towards normalization of relations and peace and stability in the region.” Asked on whether Kosovo deserves to be part of the UN when it has already gained recognition by vast majority of EU countries and international organisations, UN chief said: “You know this international organization has strict mechanisms when it comes to admitting countries to United Nations. This is not a decision of the Secretary-General but a decision with clear formula of action.”

 

Nefail Maliqi (Presheva Jonë): Quatre ans après la signature de l’accord entre Belgrade et Pristina pour négocier pour la normalisation de la situation dans la région, êtes-vous satisfait alors qu’à ce jour, le processus est en panne ? Et l’ONU est-elle prête à accueillir le Kosovo comme membre de l’ONU, parce que ce pays est déjà membre de l’UEFA et de la FIFA et de plusieurs organisations européennes?

Secrétaire général António Guterres: Si vous me demandez si je suis satisfait, c’est évident que je ne suis pas satisfait. J’aimerais bien voir un progrès bien plus grand dans ce rapport, qui faciliterait la solution de beaucoup de questions, non seulement bilatérales mais dans le contexte des Balkans. Mais il y a des mécanismes rigoureux pour l’admission des États aux Nations Unies. Ce n’est pas une décision du Secrétaire général; c’est une décision prise avec des formules précises d’action. Alors, la deuxième question que vous m’avez posée ne doit pas être posée au Secrétaire général des Nations Unies parce qu’il n’a pas la capacité de répondre

SHPËRNDAJE