Shefi i Misionit të OSBE-së në Serbi Dimitrios Kypreos tha sot se pjesëmarrja e të gjitha komuniteteve pakicë në regjistrim për të ndihmuar Qeverinë në favor të projekteve të zhvillimit në të gjitha rajonet , përfshirë ketu edhe jugun  e Serbisë (kuptom Preshevën, Bujanocin dhe Medvegjën) njofton BETA

Beograd, 9 shtator/ AIK-Presheva Jonë

Duke rikujtuar se Misioni i OSBE në Serbi, si dhe përfaqësues të tjerë të komunitetit ndërkombëtar 10 vite aktiv në Serbinë jugore, Kypreos tha se situata në këtë rajon është më e qëndrueshme se në dhjetor 2000. , Kur ai themeloi Trupi Koordinues i Qeverisë serbe për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë.”

Ai tha se mbetet shumë për t’u bërë për zhvillimin ekonomik të rajonit dhe roli i Trupit Koordinues është ende “e nevojshme në promovimin e kontaktit në mes qeverisë qendrore dhe Shqiptarëve etnik.”

Kypreos shprehu shpresë se Beogradi do të shtojë përpjekjet për shqiptarët e punësimit etnike në institucionet shtetërore për sigurimin e teksteve shkollore në gjuhën shqipe për nxënësit nga klasa 1-4, për krijimin e Departamentit të Ekonomisë, Universiteti i Bujanocit deri në mes të tetorit të këtij viti, dhe për të hapur një materniteti në fund të 2011 Preshevë, OSBE tha në një deklaratë.

Në një takim të përbashkët të përfaqësuesve të të gjitha komunave shqiptare të Bujanovcit, Preshevës dhe Medvegjës të shtunën të miratuar një deklaratë në të cilën programi i vë në dukje dështimin e Qeverisë për të adresuar në rajon në vitin 2001. dhe të ftojë forcat ndërkombëtare që mbështesin zhvillimin e programeve të reja.

Në takimin në Preshevë deputetët shqiptarë bëri thirrje për në NATO, BE, OSBE dhe Këshilli i Evropës për të inkurajuar palët serbe dhe shqiptare për përgatitjen e kurrikulit të ri për të adresuar problemet në këtë fushë.

Anëtarët shqiptarë të Parlamentit bëri thirrje qytetarëve shqiptarë që të bojkotojnë regjistrimin në tetor për shkak të mungesës së formuar në gjuhën shqipe, qytetarët shqiptarë për shkak të problemeve në sigurimin e dokumenteve personale dhe certifikatat e vendbanimit.

Lista e bojkotit është kërkuar për shkak se, siç thuhet, kushtet e paplotësuar për kthimin e popullsisë që lëviznin 1999 si dhe si metodë centralizuar për zgjedhjen e instruktorëve dhe regjistruesve.

SHPËRNDAJE