sahititPreshevë, 6 shtator  -Vetem 1400 nxenës ne 74 paralele jane ulur në bankat shkollore te SHF “Ibrahim Kelmendi” në Preshevë per vitin shkollor 2017/2018, numer ky i cili para nje decenie e me shume ishte dy fishë me i madhë ?! Me te merthy vaji kur shef klaset dhe bankat e e zbrazeta ne shkollat shqipe ne Presheve, thane sot arsimtaret e shkollave fillore ne Preshevë për agjencine e lajmeve “Presheva jonë”   

 

Krahina e Presheves ka hapur dyert e shkollave, kurse librat shqip po myken neper podrumet e Serbise!?

???????????????????????????????

Shkollat në Krahinen e Preshevës  (Medvegje, Bujanoc dhe Preshevë)  kane hapur dyert e veta edhe pse nxenesit nuk kane fat si moshataret e tyre serb, të hapin librat ne gjuhen e tyre amtare. Mesimi ka filluar sikur në Kosovë edhe ne Luginë në 15 shkolla fillore dhe 4 të mesme me rreth 9000 nxënës në shkolla apo per 800 nxenes e pak se ne vitet paraprake, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jone”

 

Mesohet se  në Krahinen e Presheves hapen dyert e shkollave, por jo edhe librat shqip te cilat po myken neper podrume!?. Themi keshtu sepse 103.222 (6 tone) tekste shkollore për shkollat fillore nga Kosova sot e nje vit mbahen te bllokuar, ne vend qe te jene ne duarve te nxenesve.

Fenomen tjeter mjaft shqetesues për ardsimtaret dhe prinderit eshte edhe largimi i nxenesve shqiptare nga Lugina e Presheves si rezultat i paparspektives ne rajon, ne njren ane dhe zhgneijimit ty rpinderve me papuesisë dhe lojrave pa kufi të pushtetareve  mes lidereve shqiptare, lufte se tyre per karrierg?!

Se ku po treten dhe pse flet dsretjkoresha e shkolles ne Preshevë Besa Sahiti, drejtoresh e cila ka shprehur shqetësimet e saja për shkak edhe sivjet shume nxense kane bratiksuzr shkollën, duke lene klaset dhe bankat e zbrazeta me te merthy vaji.  Sipas drejtoresh ky zvogëlimi i nxënësve eshte si pasoje e politikave diksrminuse (mungesa e teksteve) por edhe krizaves ekonomike dhe politike ne Preshevë.

“Sivjet shkolles sone i mungojne 100 nxense apo dy paralele. Do perkujtuar se para nuje viti mu ne kete shkolle kishim  1502 nxënës  apo 76 paralele, kurse sivjet shume syresh mungojne bashke me  tekstet shkollore në gjuhën shqipe..” shpjegon drejtoreshe Sahiti për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

Sipas saj, deri tani nxënësit shqiptar kanë marrë shenime në diktim nëpër shkolla në mungesë të teksteve shkollore.

Nders reth numrit te nxesve drejtoresha e shkollës Besa Sahiti shton se ”Si cdo vit edhe kësaj rradhe numri i shkollarëve të rinjë po bie si pasojë e shpërnguljes apo largimit të familjeve shqiptare në Kosovë apo në shtetet perëndimore. Vec ne Preshjeve ky zvogelim i nxenesve verehet dukshem edhe në paralelet e ndara në fshatin Zhunicë, Tërrnavë, Norcë, St.Hekurudhorë, Miratoc, Caravajske ne SHF “Migjeni”.. ku kemi një numër shume të vogël të nxënësve ne rkahsim me viteteve te mëhershme”

 

SHPËRNDAJE