serbbiPreshevë, 1 korrik  -“Serbia per  çdo vit humb nga një komunë të tërë”  (“Srbija svake godine izgubi celu jednu opštinu”) eshet ky titulli i mewdiave serbe te cilat shprehin shteqsim me mortalitetin dhe zvoglimin drastik te poipullise ne Serbi, trasnemton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Ne mjediset shqiptare dhe muslimane ne Serbi popullisa shtohet ose nuk ndryshon..
Ky siklet i mediave te Beogradit për t’kurrjen e numrit te popullsise ne Serbi deshnohet me fakte dhe shifra. Sipas të dhënave për vitin 2015, Serbia ka regjistruar 103,678 vdekje, shkaku kryesor i vdekjes në të dy gjinitë kanë qenë sëmundjet e sistemit të qarkullimit, ndërsa tumoret diku tjetër. Të dhënat nga viti 2005 deri në vitin 2015 tregojnë se numri i vdekjeve nga kanceri ka një rritje të lehtë.

Se ne  mjediset shqiptare dhe muslimane ne Serbi nuk sohet soe nuk ndryshon popullsia deshmojne keto shifra se Ne vendin e apre te shitmit gjendert Novi Pazari me 8.6 prmila, pastaj vejn Tutini me (7-9), Presheva (4.5) Bujaoci (2.6) etj.. (“Na prvom mestu sa najviša stopa nataliteta je Novi Pazar sa 8,6 promila, zatim Tutin (7,9), Preševo (4,5), Bujanovac (2,6)..“)

Nga numri i përgjithshëm i komunave dhe qyteteve, 169 gjithsejt, norma e rritjes së popullsisë në vitin 2015 ishte pozitive vetëm në shtatë komuna edhe atë në Surçin, Petrovaradin, Novi Sad, Sjenicë, Preshevë, Novi Pazar dhe Tutin. nse vazhdihet me ekte trente te “zhdukjes” se popullise ne Serbi,  ekspertet nderkombëtar parashofin se  pas 100 vjeteve ne Serbi mund te mbetet vetëm Beogradi , shkruan agjencia e a lajmeve “Presheva Jonë”

Numri i banorëve i vlersuar për vitin 2015 ka qenë 7.095.383, numri i të lindurve ka qenë 65.657 ndërsa numri i të vdekurve 103.678, ku norma e rritjes së numrit të popullsisë ka qenë -38.021.

Per cdo vit “zhduket” madhësinë e komunës së Prijepoljes ose Negotinot, pasi popullsia është në rënie çdo vit nga rreth 35.000, njoftoi sot Enti Republikan i Statistikave.

Natalitetin më të lartë në vitin 2015 e ka shenuar Tutini, Novi Pazari, Sjenica dhe disa komuna të Beogradit, ndërsa me natalitet më të ulët janë komuna Rekovac, Kniq, Golubac, Crna Trava dhe Varosh.

“Çdo vit numri i banorëve në Serbi zvoglohet për rreth 35.000 banorë, çka tregon se çdo vit zhduket një komunë me madhësi si të Negotinës apo Prijepoles” thuhet në njoftim e zyres se statstistikave ne Beograd.

 

SHPËRNDAJE