haradaaMediat serbe i kthehen serish lirmit nga Tribunali i Hagës fy here radhazi si te pafajshëm te  Hardinajt, Limaj dhe te tjerëve duke e quajtur ICTY si nje gjykate te deshtuar e cila paska anashkaluar ish-komandntet e UCK-së te cilet  paskan vrare e kindnapuar serbe gjatë luftes se fundit ne Kosovë, shkruan agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Shih per kete sipas autorit “Gjykata Speciale për Kosovën do të, thonë ata, duhet të bëhet operacional deri në fund të këtij viti, vetëm në kohën kur Gjykata e Hagës pranë përfundimit të punës së saj me dekada të gjatë, një fakt që, pa më tej mbart një simbolikë të caktuar. Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, pra, të përpunuara një numër të madh të rasteve, mbledhur dhe paraqitur dhjetëra mijëra provave, gjykata gjeti fakte të panumërta për luftërat në ish-Jugosllavi, por ka pasur disa akuza, duke përfshirë dy akuza kundër komandantëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) se Prokuroria ka provuar vetëm në një masë më të vogël. Tani është themeluar rishtazi Gjykata Speciale, e cila do të punojnë edhe në Hagë, se këto gabime (dhe dështimet e gjykatave në Kosovë), dokumente dhe për të dënuar autorët dhe për të sjellë drejtësinë për viktimat.”

 

komanddSe kjo është një punë e lehtë, ajo do të bëhet para Tribunalit të Hagës, të paktën në dy raste – dhe të tjerët Limaj dhe Haradinaj dhe të tjerët të cilët kishin udhëhequr në atë gjykatë. Në fakt, gjykatësit dhe prokurorët e Gjykatës sapokrijuar Speciale ndërkombëtare duhet të gjejnë një mënyrë për të kapërcyer problemet dhe mos përsërisë gabimet e kolegëve të Hagës në qoftë se ata duan për të shënuar nuk është e njëjtë. Një rezultat i komandantëve të dy gjykimet e mbetura të UÇK-së, përveç lirimit të katër të pandehurve (Fatmir Limaj, Isak Musliu, Ramush Haradinaj dhe Idriz Balaj), dhe bindjet e vetëm dy (Ibrahim Bala dhe Lahi Brahimaj), një numër i vogël i fakteve në lidhje me krimet kundër UÇK-së në Shqipëri , civilët serbë dhe romë në Kosovë dhe, rrjedhimisht, mungesa e drejtësisë për viktimat e vrasjes, ndalimit, torturë, përdhunim, persekutimin e civilëve dhe shkatërrimin e pronës së tyre.

Para se të gërmoj nëpër libra në analizën, le të kujtojmë disa fakte për të ardhmen e Gjykatës Speciale, që është shkurtim për prokurorisë specializuar dhe panele të specializuara të cilat do të jetë e vendosur në Hagë dhe u përpoq në bazë të së drejtës ndërkombëtare dhe ligjet e Kosovës. autoriteti i tyre, siç thuhet në Ligjin për gjykatat e specializuara dhe ndjekjen penale të specializuara si deklaruar në Kuvendin e Kosovës i referohet veprave penale të kryera që nga fillimi i vitit 1998 deri në fund të vitit 2000 dhe të cilat janë përshkruar në një raport nga senatori zviceran Dick Marty, i cili në vitin 2010 miratuar nga Kuvendi i Këshillit të Evropës.

Shpesh është thënë se kjo gjykatë të merren me tregti të organeve njerëzore të civilëve të rrëmbyer serbë, por kjo nuk është plotësisht e vërtetë, pasi që raporti i Dick Marty (Dick Marty) u përmend dhe krime të tjera. Kjo është kryesisht në lidhje me rrëmbimin, ndalimit, torturë dhe vrasje të civilëve serbë dhe romë, dhe shqiptarët nga ana e UÇK-së konsiderohet pabesi. Detyra kryesore e gjykatës duhet të zgjidhjen këto krime, jo ndjekja e verbër e dëshmisë së trafikimit të organeve për të cilat, që ra fjala, më e vështirë për të arritur. Ndoshta është mirë të them këtë: në qoftë se duhet hetuar dhe ndjekur kidnapim, ndalimin dhe torturimin e civilëve, mund të pritet dhe rezultatet në lidhje me trafikun e organeve. Reverse me siguri nuk do të japë rezultat.

Tani, përsëri në ato lëshimet në lidhje me Tribunalin e Hagës, si sfidat e Gjykatës Speciale. Pas shqyrtimit aktuale dy gjyqin në Hagë të UÇK-së mund të vërehet tre grupe të problemeve që kanë penguar procesin dhe për të parandaluar krijimin e fakteve dhe përgjegjësinë e të akuzuarit, i cili është para gjykatës e themeluar rishtazi nuk mund të përsëritet.

Së pari, gjatë dy gjyq në Hagë – dhe në veçanti kjo është shprehur në Haradinaj, Balaj dhe Brahimaj – prokurorëve dhe gjyqtarëve ka pasur probleme të mëdha me dëshmitarët. Ata që pritet të ndihmojë në përcaktimin e fakteve dhe, në veçanti, sqarimin e rolit të të akuzuarit në strukturën e UÇK-së dhe përgjegjësinë e tyre për krime, ata shpesh heqin dorë nga deklaratat e tyre gjatë hetimeve dhe në sallën e gjyqit në ndryshim të lëvdojnë ish komandantë. Justifikuar përkthimin e dobët, kujtesë të dobët, dhe nuk ishin ata që foli hapur për të frikës. Kështu, Shefqet Kabashi, ish-anëtar i UÇK-së, në gjyqin e Haradinaj dhe të tjerët refuzuan të dëshmojnë, duke shpjeguar se në Kosovë, “njerëzit vrasin për asnjë arsye”, dhe në mënyrë të qartë gjyqtarët e bëri të qartë se ai nuk beson në masat mbrojtëse. “Masat e tua mbrojtjes të zbatueshme në këtë sallë gjyqi, jo jashtë saj”, tha ai më pas Kabashi dhe në vend do të pranojë një dënim me burg dy muaj ai ishte dënuar për shpërfillje të gjykatës sesa rreziku që dëshmia e ekspozuar fatin më të vështirë.

Vrasjet e dëshmitarëve në Kosovë nuk kanë pasur kurrë një situatë që sugjeruar mediat në Serbi, por ata duket të jetë, presioni për të mos flasim. Në fund të fundit, vendimi i parë i shkallës së parë e Haradinajt dhe të tjerëve (gjykimi është përsëritur më pas pjesërisht për shkak të problemeve me dëshmitarë, por më vonë u shpall një vendim të shkallës së) në mënyrë të qartë thekson se gjyqi u zhvillua “në një atmosferë ku dëshmitarët ndjeheshin të pasigurt.” Për këtë arsye, stafi ndërkombëtar i Gjykatës Speciale, por kryesisht në autoritetet e Kosovës për të shmangur përsëritjen e një atmosferë të tillë dhe për të siguruar që dëshmitarët të ndjehen të sigurt në sallën e gjyqit dhe (kujtojmë Kabashi) jashtë vendit.

Një tjetër arsye për dështimin e prokurorisë së Hagës, në rastet e komandantëve të UÇK-së janë dëshmi padyshim cilësia e ulët nga Serbia. Kthehu në vitet e para të mijëvjeçarit një nga ministrat e qeverisë, atëherë Serbisë mburrej se vagonët plot dëshmi kundër Haradinajt (20.000 faqe) dhe do t’i dërgonte në Hagë. Ajo doli të jetë punuar kryesisht në deklaratat e bëra nga anëtarët e të dy sektorët (publike dhe shtetërore të sigurisë) të MUP-it serb të marra nga shqiptarët e Kosovës në dy mënyra – ose shantazh ose informator padëshiruar nën presion në komisariatet e policisë, shpesh me përdorimin e torturës kundër të burgosurve. Dokumentet e tilla nuk janë të kontribuar vetëm për komandantët e UÇK-së të dënuar, por në përgjithësi nuk janë të pranuar në prova, dhe për këtë arsye nuk konsiderohet kur bën gjykime.

Serbia nuk e ka festuar edhe kur bëhet fjalë për dëshmitarë. Primera është shumë, por më lejoni të përmend vetëm dy. inspektori Crime nga Ferizaj, Dragan Jasovic dëshmoi në Limaj et al për ndjekjen e krimeve të UÇK-së, dhe pastaj shpejt erdhi në ndihmë të Sllobodan Millosheviqit, ka dëshmuar në mbrojtjen e tij. Kështu, prokuroria u detyrua të sfiduar besueshmërinë e dëshmitarëve të saj, e cila është reflektuar në rezultatet e Dhomës në gjyqin e Limajt dhe të tjerëve për krimet në kampin e Llapushnikut. Në gjykatë, ndër të tjera, provat e paraqitura nga paraburgimit, pyetje, torturës dhe keqtrajtimit në stacionin e policisë ku radio Jašović. Një shembull tjetër është dëshmia e një dëshmitari të mbrojtur nën pseudonimin ’81’, të dyshuar ish-anëtarë të UÇK-së nga ana e Zyrës së Dhomës së Krimeve të Luftës në Beograd dërguar kolegëve në Hagë. Dëshmuar për krimet në Jabllanicë, e cila është me sa duket një video ai bëri një sasi të tillë të pakuptimta që është i shpejtë nga kërcënimet e mundshme në një trajtojnë vërtetë për ekipin e profesionistëve të lartë në mbrojtjen e Haradinajt.

Në tetor të vitit të kaluar, Komisioni për Kosovë dhe Metohi, parlamenti serb ka formuar një grup pune për të mbledhur prova në lidhje me krimet e UÇK-së me qëllim të tyre mbi Prokuroria e Krimeve të Luftës e Serbisë dorëzohet Gjykatës Speciale. Në rastin e disa vagonëve të reja të plotë e dokumenteve dhe dëshmitarëve dhe Jasovic dyshuar si UÇK mbrojtur identitetin, aq më mirë është e kotë për të punuar sa më shpejt ndërprerë. Në çdo rast, të gjitha provat dhe dëshmitarët të cilët vijnë nga autoritetet serbe duhet në një prokurori speciale për të shkuar nëpërmjet një marrëveshje të madhe para se të arrijnë në sallën e gjyqit. Sidomos në qoftë se ju e dini se Kryetari i Komisionit, i cili ka ngritur një grup pune Milovan Drecun, një korrespondente lufte nga Kosova njihet për qëndrimet ekstreme ndaj shqiptarëve dhe autor i “krimet dhe gjenocidin që terroristët të kryera” kundër civilëve të Kosovës.

Gabim i tretë i Tribunalit të Hagës, e cila nuk mund të përsëritet i referohet punës së prokurorisë. Së pari, rastet më të rënda duhet të marrin prokurorët më të mira, dhe jo, siç ishte rasti në rastin Haradinaj, atyre që janë lënë pas marrë nga më të mirë. Së dyti, hetimi duhet të kryhet me saktësi filigran dhe përkushtim maksimal, pa neglizhencës lloj prirur për të, të themi, kur hetuesit e ICTY gjatë marrjes në pyetje të dëshmitarëve në hetimin aplikuar procedurën e gabuar të identifikimit të autorëve të krimeve, ndër të cilat ishin disa nga të akuzuarit.

Sipas autorit serb “për të qenë plotësisht i drejtë në Tribunalin e Hagës, duhet thënë se ai ishte ndjekur penalisht krimet në vitin 1998, kur struktura e UÇK-së, atëherë ushtria në fillimet e saj, ishte e lirshme dhe mezi një prekshme, dhe për këtë arsye anëtarët e saj të punojë shumë për të provuar. Numri më i madh i krimeve të kryera nga UÇK-ja në Kosovë kryer pasi Marrëveshja e Kumanovës e nënshkruar në qershor të vitit 1999, pra pas përfundimit të konfliktit të armatosur, që do të thotë se Tribunali Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë për këtë punë nuk ishte në krye. Gjykata Speciale nuk do të ketë të njëjtin problem, sepse ata nuk gjykojnë në mënyrë rigoroze nga e drejta ndërkombëtare, por edhe sipas ligjeve të Kosovës.” transmeton aghejncia  e lajmeve “Presheva jonë”

 

“Suksesi i paneleve të specializuara dhe prokurorëve, dhe duhet thënë, nuk do të varet vetëm në veten e tyre. Unë duhet të ketë punuar njësoj, pa ndihmën e autoriteteve të Kosovës dhe të gjithë rezultatet e shoqërisë lokale do të dështojnë. Përveç kalimit të ligjit, i harmonizimit të tij me Kushtetutën dhe krijimin e Gjykatës Speciale, është e nevojshme për të krijuar një atmosferë shoqërore në të cilën gjyqet e krimeve të luftës të jetë e mundur. Në këtë drejtim, por shenjat e para nuk janë të mira, sepse deklaratat e politikanëve të rangut të lartë të Kosovës lehtë mund të lexohet se Gjykata Speciale shihen si një e keqe e domosdoshme dhe një lëshim ndaj SHBA-së dhe BE-së, dhe jo si një institucion që do të sjellë drejtësi për viktimat dhe për të kontribuar në shërimin e shtetit të Kosovës.” ka sjkrzuar autori ne portali  serb Pescanik    duke shtuar ne fund se “puna e Gjykatës Speciale me siguri do të goditur strukturat shtetërore dhe lokale në Kosovë, për shkak se ata të ulen një nga ata që janë përgjegjës për krime kundër civilëve, por kjo nuk duhet të shihet si një goditje për qeverinë, por për të ndihmuar në krijimin e një shoqërie të drejtë dhe të shëndetshme të denjë për anëtarësim në Bashkimin Evropian.”

Autori, Nemanja Stjepanovic është një reporter i vjetër për të agjencisë së lajmeve Sense e Tribunalit Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë, tani i punësuar në të Drejtën Humanitare

SHPËRNDAJE