Preshevë, 8 shkurt -“Shqetësuese Çdo i pestë qytetare në Serbi s’kane ty kryer shkollen e mesme..” eshte yk titulli i i mediave serbe te cilat duke ju referuar Tanjug, merren me ektre teme tejet prokupuese për Serbinë,. transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Sipas regjistrimit të fundit të popullsisë në Serbi, 14 për qind e popullsisë të moshës mbi 15 nuk e ka përfunduar shkollën kryesore të prodhimit, ndërkohë që rreth 20 për qind nuk kanë diplomë të shkollës së mesme.
Kjo do të thotë se asnjë kualifikim për punë jo një e treta e popullsisë së rritur.

“Situata është e ngjashme në BE. Pak më shumë se 20 për qind e popullsisë së rritur, ose 64 milionë qytetarë të BE-së, nuk ka diplomë të shkollës së mesme,..”  tha përfaqësuesi i Komisionit Evropian Vilhelm Vukovic ne  konferencën EPAL  në Serbi me temn “Zhvillimi i aftësive të mësuesve dhe trajnuesve në fushën e arsimit për të rritur nëpërmjet bashkëpunimit”.

Ai theksoi se arsimi është shumë i rëndësishëm për punësim, dhe në favor të dëshmohet nga fakti se më shumë se gjysma e qytetarëve të BE-së, të cilët nuk e kanë përfunduar shkollën e mesme, janë të papunë.

Ai shpjegoi se të gjitha vendet e BE-së janë qëllimet e synuara të se sa të rriturit duhet të jenë të përfshirë në arsim, një objektiv i shumicës së vendeve është se rreth 15 për qind e popullsisë së rritur është i përfshirë në arsim.

Niveli më i lartë i arsimimit të popullsisë së rritur kanë vendet skandinave, ndërsa nivelin më të ulët të arsimit në vendet e Evropës Jugore. Kur është fjala për rajonin, Sllovenia është më e përparuar, kur është fjala për edukimin e popullsisë së rritur.

Zëvendës Drejtor i Fondacionit Tempus Sofija Dukic ka  specifikuar se arsimimi i të rriturve nuk është vetëm shkrim e këndim, por është paradigmë shumë më e gjerë dhe ata që kanë përfunduar shkollën e mesme apo kolegjin ata kanë nevojë për të përmirësuar.

EPAL është një platformë evropiane për profesionistët në fushën e arsimimit të të rriturve në Evropë. Ajo u themelua në vitin 2014, një prej themeluesve të Komisionit Evropian në kuadër të programit Erasmus plus bashkëpunim mbështetjen në fushën e arsimit, trajnimit, rini dhe sport.

SHPËRNDAJE