“Ne jemi të shqetësuar me këto shtrenjtime të ushqimeve të rëndësishme, të përditshme, ku po bien standrdi dhe po goditet edhe më tej popullata jonë me xhepa të cek dhe portofol hagti të zbarzët”, thotë Vera Vida, kryetarje e Qendrës për Mbrojtjen e Konsumatorit (CEPS) 

 

Preshevë, 17 mars

 

Në fund të marsit në Serbi konsumatorët në Serbi presin një rritje të re të çmimeve duke filluar nga buka,  mielli, vaj, krypa, shqeri , qumështi dhe mishi njofton agjencia Tanjug.

Arsyet janë e ketyre ngritjeve të larta,   sipas tregtarëve, janë listat e çmimeve që dorëzohet furnizuesit dhe prodhuesit, pasatj  për shkak kursit, rritjes së euros dhe rritjes së çmimeve të karburantit.

Pra, ditëve të ardhshme  presim ngritje të cmimeve edhe të disa produkteve tjera të larmishme si për shembull të mishit nga 5-30 për qind, në varësi të prodhuesit, vezët nga 10 përqind, pesë për qind e margarinë, e 10-13 për qind dhe makaronav, fara (maja)  nga pesë deri në 12 për qind, pula të freskëta dhe të ngrira të gjashtë për qind, supat me pesë për qind si dhe çmimet e disa llojeve të kafe dhe ujërave minerale deri në tetë për qind, si dhe pije të gazuara të buta nga pesë për qind.

Qeveria serbe vitin e kaluar ka miratuar një dekret për të përhapur trafikun e produkteve ushqimore themelore është i kufizuar në dhjetë për qind. Rregullorja vlen edhe për miell gruri të tipit 400 dhe 500. Në rritje në organizatat e konsumatorëve ankuar për shkak se, shpjegoi ai, kjo do të rrënohet më tej standardin tanimë të ulët të qytetarëve serbë. Kryetarja e Qendrës për Mbrojtjen e Konsumatorit (CEPS) Vera Vida tha se tregtarët nuk mund të presin të hidhen dinarin euro për të justifikuar rritjen e çmimit.

“Ne jemi të shqetësuar me këto shtrenjtime të ushqimeve të rëndësishme, të përditshme, ku po bien standrdi dhe po goditet edhe më tej popullata jonë me xhepa të cek dhe portofol hagti të zbarzët” ka pohura ajo. Vida ka shtuar se shporta mesatare e konsumit në Serbi shkon në rreth 40 për qind e të ardhurave mesatare, e cila është shumë më e lartë se mesatarja e BE-së (rreth 17 për qind), Presidenti i CEPS bëri thirrje tregtarëve për të treguar solidaritet me konsumatorët në mes të krizës,  ne¨se kemi parasysh se rrogat mesatare dhe pensioneve në Serbi nuk janë rritur gjatë.

SHPËRNDAJE