Preshevë, 18 shkurt  -Julian Ajkovic (33)  është një serb nga Shqipëria. Ai jeton në Tiranë, të firmës serbe, martuar me një grua shqiptare dhe respekton të gjitha traditat tona!

“Shqiptarët, kur është fjala për punë dhe  biznese, serbëve ju besojnë se më shumë se italianëve  apo grekëve…” kshut ka srkuargazeta serb Kurir.trasneton agejncia e lajemeve “Presheva Jone” edhe pse ky sypozim nuk qëndron as ne Kosovë e as në Preshevë.

Ajkovic posedon tshme  shtetësinë shqiptare, është i martuar me një grua shqiptare, por ai e qon me te “vjetrën”  ruan flamurin dhe  mban traditar serbe n’midis Tirane. Sipas tij, çfarë gjuhe ju do te flitni me mua,  kështu edhe ndjehem..”

“Unë flas gjuhën serbe. Jam i lindur në Shkodër. Me djalin e ti  në shtëpi ata flasin në gjuhën serbe. Këtu kanë lindur dhe babai, gjyshi dhe im stërgjyshi..” ka thenë  Ajkovic, duke mos hyre te hisortri se serbet jo betme ne Kosovë, por edhe ne disa qoshe te Sqhiperisë ishin zhvendosur nga nga alpet e Rusisë, kja shkruare “Presheva Jonë”

I lindur në një fshat me emrin Vrakë pranë Shkodrës i cili atje ai ka jetuar deri kur rkisi lufta, në vitin 1999, familja e te cilit  u zhvendos serish në Podgoricë.

Sidoqofte me pak fjalë kjo është historia serbit në Durrës, i cili punon si një përfaqësues i një kompanie nga Serbia në Tiranë.

“Kur kam mbaruar shkollën e mesme në Mal të Zi, kam vendosur për të studiuar ekonomi në Tiranë. Tirana dhe Shqipëria ishin atëherë në zhvillimin dhe unë nuk kisha gabuar. Pas diplomimit, kam punuar për katër vjet në Ambasadën e Serbisë, si përkthyes..” thotë ne vazhdim  Ajkovic.  Në 10 vitet e fundit kam punuar vetëm me serbët, dhe unë e di se shumë kompani të mëdha shqiptare bashkëpunojne me kompanitë serbe  nga Vranja deri në Suboticë. Këtu qeveria ka shumë besim dhe nuk është e vështirë për të shitur produktin serb. Shqiptarët, kur është fjala për biznes, serbëve ju besojnë se më shumë se sa italianëve apo grekëve..”

– Unë jam i martuar me një femër shqiptare iskur unë ortodokse..”, ka shtuar Ajkovic. Kurse babai im u martua me një katolike. Pra, për të festuar festat gjithmonë kemi pushim Martesat e përziera ishin gjëja më normale këtu, dhe të rinjtë tani nuk i kushtojnë shumë vëmendje kësaj, q edujket se Enver Hoxha ja kishte arritur qëllimit të tij.   Gruaja ime quhet Stela dhe kam dy fëmijë, djali i David dhe vajza Micel. Fëmijet e mi flasin serbisht dhe shqip.

Ai thotë se “djalit tim Davidit, une i tregoj përralla serbisht e guaja shqip..Unë uroj që fëmijëved te mi t’ju trashëgojnë të gjitha ato që unë i di. Më vjen keq që mësimet në gjuhën serbe bëhet vetëm në shkollat ​​e Shkodrës dhe Fierit…”

 

Për dhjenrrine shiptareve Ajkovioc marrëdhëniet mes Serbisë dhe Shqipërisë janë tregime te shumta dhe në Tiranë.  “Jane reagimet hsprthyese, por ato zhasin vetëm disa ditë, por dikur qetsohe situata..” shpjegon Ajkovic. sipa stij “Kur kemi siauat ter tille te nxehta,  ndodhje që askush askund nuk guxojne të shkojnë ne Serbi për shkak të targave në makinave. Më kujtohet një incident në një lojë futbolli te cilta gjera nuk kidsha dashur kurre të persëriten..”

SHPËRNDAJE