Beruksel/NATO, 13 mars (By Nefail Maliqi)  -Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg ka publikuar raportin e tij vjetor sot (e hënë 13 mars), duke treguar se si në vitin 2016  Aleanca Veriatlantike mori hapa të mëtejshëm për të mbajtur tona pothuajse një miliardë qytetarëve të sigurt Ne këte raport te shefit te NATO-s zen hapsire të  konsiderueshme e Kosova  deh FSK si dhe  rolin e NATO-s ne ruajtjen e paqes dhe stabilitetit ne Kosove dhe rajon, transmeton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Roli i NATO-s në Kosovë

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg ka publikuar raportin e tij vjetor sot (e hënë 13 mars), duke treguar se si në vitin 2016  Aleanca Veriatlantike mori hapa të mëtejshëm për të mbajtur tona pothuajse një miliard qytetarëve të sigurtë.

Në këtë raport të shefit te NATO-s zënë hapësirë të  konsiderueshme Kosova  dhe FSK si dhe  rolin e NATO-s në ruajtjen e paqes dhe stabilitetit në Kosovë dhe rajon.

NATO e ka mbikëqyrur standardet dhe trajnimin e Forcës multi-etnike, profesionale dhe civile të Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK). FSK-ja është një forcë e armatosur lehte vullnetar, pa armë të rënda si tanke ose artileri të rëndë dhe pa ndonjë kapacitet ofanizivë ajrore.

Ajo ka përgjegjësinë kryesore për detyrat e sigurisë të tilla si përgjigje emergjente, heqjen e pajisjeve shpërthyese, menaxhimin e materialeve të rrezikshme, zjarrfikje dhe mbrojtjes civile, thuhet në raportin e publikuar sot nga Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s për Kosovën.

Raporti Vjetor i Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s tregon se Aleanca është përshtatur për të përballen me një botë më të rrezikshme.

“KFOR-i  mbetet e vetmja forcë ushtarake në Kosovë për ruajtjen e paqes dhe stabilitetit në rajon” ka thëne shefi i NATO-s  Stoltenberg në raportin e tij te fundit duke folur per rolin e NATO-s dhe FSK-së në Kosovë, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”
Raporti thekson se NATO është duke iu përshtatur mjedisit të ri të sigurisë duke forcuar mbrojtjen e saj kolektive dhe projektimin e stabilitetit përtej kufijve të saj.

Katër battlegroups shumëkombëshe janë duke u vendosur në Estoni, Letoni, Lituani dhe Poloni. Të paktën shtatëmbëdhjetë vendet aleate do të kontribojnë me trupa.

 

Raporti Vjetor i Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s tregon se Aleanca është përshtatur për të përballen me një botë më të rrezikshme

Sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, sot ka kërkuar që aleatët evropianë të aleancës t’i rrisin shpenzimet për mbrojtje, për ta siguruar presidentin amerikan, Donald Trump, se anëtarët e paguajnë në mënyrë korrekte pjesën e tyre.

“Ne ende nuk kemi ndarje korrekte të ngarkesës brenda aleancës sonë”, u tha Stoltenberg gazetarëve në Bruksel, derisa e ka publikuar raportin vjetor për aleancën më të madhe ushtarake në botë.

Vetëm pesë aleatë e plotësojnë synimin për shpenzimin e 2% të GDP-së për mbrojtje: SHBA, Britania, Estonia, Greqia dhe Polonia.

“Të gjithë aleatët duhet ta arrijnë këtë qëllim”, tha Stoltenberg, duke i përkujtuar përkushtimet e presidentëve dhe kryeministrave të vendeve anëtare të NATO-s për ta bërë këtë, në vitin 2014.

Z. Stoltenberg shpjegoi se si Aleanca ka bërë një kthesë në shpenzimet e mbrojtjes. Në vitin 2016 njëzet e tre aleatët rritur shpenzimet e tyre të mbrojtjes në terma real me 3.8%, e cila shtohet deri në dhjetë miliardë dollarë amerikanë.

Sekretari i Përgjithshëm ka konfirmuar vetëm pesë aleatët shpenzuar 2% ose më shumë të PBB-së në fushën e mbrojtjes në vitin 2016. Ai tha: “Ajo është realiste që të gjithë aleatët duhet të arrijnë këtë qëllim. Të gjithë aleatët kanë rënë dakord për atë në nivelin më të lartë dhe kjo mund të bëhet. ”

Shefi i NATO-s Stoltenberg theksoi Aleatët evropianë së bashku shpenzuar 2% të GDP-së për mbrojtjen më së fundmi në vitin 2000. Ai ishte i inkurajuar se Rumania ka në plan të arrijë në 2% këtë vit dhe si Letonia dhe Lituania të presin për të bërë të njëjtën gjë në vitin 2018.

Sekretari i Përgjithshëm i inkurajoi aleatëve të dyfishojnë përpjekjet e tyre për shpenzimet e mbrojtjes dhe tha se do të ishte një fokus kyç në takimin e ardhshëm të liderëve të NATO-s.

Raporti vjetor i ofron një pasqyrë të asaj se si NATO mbrojtur qytetarët e saj dhe projektuar stabilitetin në vitin 2016. Ai përfshin detaje se si NATO është rritur parandaluese dhe mbrojtjen, të angazhohen në dialog, duke investuar në siguri, përmirësimin e aftësive, duke mbështetur luftën kundër terrorizmit, ndërtimin e marrëdhënieve, ndarjen e ekspertizës, avancimin e rolit të gruas në paqe dhe siguri, dhe përshtatjen si institucion.

 

 

 

SHPËRNDAJE