Situata alarmante në jug të Serbisë shqiptarëve SEKRET blerë 12.000 apartamente në Nish (“Alarmantna situacija na jugu Srbije: Albanci TAJNO otkupili 12.000 stanova u Nišu”) eshte ky ttulli i gaztes se njohuzr serbe “Srbija Danas”  e cila sjkruan per interesimin e madhe te shqiptarever dsrejt Nishit, njofton ajgencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Nëse regjistrojnë vendbanimin er shiptareve ne Nish – ata mund të votojnë

Sipas ish-kreut të  Agjencisë së Sigurimit Ushtarak Momir Stojanovic “Shqiptarët e Kosovës permes ndërmjetësve sekrete serbe janë duke blerë shumë apartamne ne qytetin e Nishit, deri tahs mbi 12.000 apartamente.”

Sipas tij, ekzistojnë mekanizma të fshehura dhe të mirë-krijuar me të cilat shqiptarët janë duke u bërë pronarët e shtëpive dhe banesave serbe në jug të vendit. Stanojevic thonë konfirmon shefin e Nisavës Qarkut Dragana Sotiroski i cili thotë se problemi po bëhet më e theksuar dhe se ne nuk jemi edhe të vetëdijshëm për atë që ne jemi në rrezik kërcënon. Sipas Stojanovic ne vazhdim thotë, shqiptarët për apartamente në Nish dhe në qytete të tjera në jug të Serbisë, pèo vijnë në mënyrë të tërthortë dhe në një mënyrë shumë të fshehtë.

Sipas gazetes se Beogradit “Srbiaj Danas”, ka të dhëna serioze se sa më shumë si 12.000 apartamente në Nish, në pronësi të shqiptarëve të Kosovës. Ata bëjnë këto prona të vijnë mekanizmat fshehurazi, nëpërmjet  ndërmjetësi, mirë-përcaktuara. Ndërmjetësi serb nuk e ka shitur banesën direkt shqiptar, por përcakton atij kontratë fiktive kredisë. Rivendosja paratë që është marrë nga peng garantuar shqiptare në të gjitha pasuritë, ka pohuar Stojanovic, trannsmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Ndryshe, kreu i Qarkut të Nisavës thotë se nuk jemi në dijeni të rrezikut të vërtetë që na kërcënon për këtë.

Ata po presin për ndërtimin e autostradës Nish-Prishtinë

“Në këtë mënyrë, shqiptarët jo vetëm që blejnë shtëpi dhe apartamente në qytetet serbe, por edhe marrin mundësinë e regjistrimit të banesës së tyre në to dhe të hyjnë në listën e zgjedhësve. Unë nuk ishte këtu vetëm për Nish, sepse shqiptarët shumë interesante dhe të pasurive të patundshme në Prokuplje, Kurshumli, Vranja dhe Leskovci..” ka thenë Sotiroski, duke shtuar se kjo çështje informuar autoritetet shtetërore dhe përfaqësues të qeverive lokale.

Kryetari i Komisionit Parlamentar për Kosovën, Milovan Drecun thotë se shqiptarët për vite kanë pretendime në jug të Serbisë, por nuk ka kuadër ligjor që do t’i pengonte ata nga e drejta për të blerë apartamente. Siopas tzij “nëse shqiptarët nuk bëjnë shaka, një dëshmi e bashkisë së Medvegjës, ku ka 7,000 banorë, dëshmon dhe 11,000 vetë votojnë në zgjedhje.”

– Më shumë se 4000 njerëz raportohet jetën fiktive në këtë qytet dhe të gjithë shqiptarëve nga Kosova – pohon Stojanovic, duke shtuar se shqiptarët po presin për ndërtimin e autostradës Nish-Prishtinë për pronat e blera përgjatë saj.

SHPËRNDAJE