Preshevë, 28 dhjetor -“Alternativat për Ndryshim është një forcë e re politike, e udhëhequr nga lideri Shiprim Arifi që as gjuha shqipe as serbe praktikisht nuk janë gjuhe e trij amtrare” (“Alternativa za promene je nova politička snaga, predvođena liderom Šćiprimom Arifijem kome ni albanski ni srpski jezik praktično nisu maternji.”)

 

Megjithëse zgjedhjet për këshilltarë të Kuvendit Komunal end enuk dihet se kush fitoi, për shkak të parregullsive të ndryshme, do perseriten në gjashtë qendra votimi me rreth 9.000 votues, shanset mund te jene te Alternativat për ndryshim, ka raportuar sot Radio Free Europe ne shrkimin evete te titulluar: Ne Preshevë dicka po zihet, “gjenerate e re” apo “njerez te Vucicit”, trasnmerton aghejncia e lajmeve “Persheva Jonë”

Nikola Lazic: Arifit sjell ide të reja evropiane, pa filrtim me nacionalizmin dhe të kaluarën e luftës. Ai ka aresyera qe Presheva te trokas ne dyert e qeverise serbe

Résultat de recherche d'images pour "Nikola Lazić bujanovac"Kjo befasi është e bazuar në besimin e qytetarëve të cilët janë në zgjedhjet e tyre të parakohshme lokale mbajtur dy ditë më parë i dha 36.2 për qind të votave, pavarësisht nga fakti se rivalët kishte Partia Riza Halimi-së (Partia e Veprimit Demokratik), Ragmi Mustafa (Partia Demokratike e Shqiptarëve) si dhe partia e Partisë Progresiste Serbe të Presidentit serb Aleksandar Vuçiç.

Alternativat për ndryshim është një forcë e re politike, e udhëhequr nga lideri Shiprim Arifi që as gjuha shqipe as serbe praktikisht nuk janë gjuhe amtrare, ka shkruar ne vazhdim REL. Në fakt, ai ka lindur në vitin 1976 në Gjermani, ku ai ndoqi shkollën, dhe paralelisht me poltiken në Preshevë ai po mësojnë gjuhën shqipe dhe serbe.

Nikola Lazic, redaktor i portalit “Bujanovcac”, tha për Radion Evropa e Lirë se fiton Alternatve për Ndryshim dhe liderit të saj Shqiprim Arifi, një zhvillim pozitiv në peisazhin politik të Serbisë jugore, ku popullsia shqiptare shumicë.

Lazic shtoi se partia e Arifit sjell ide të reja evropiane, pa filrtim me nacionalizmin dhe të kaluarën e luftës.

“Shqiperim Arifi ka treguar se politika që ai drejton ka mbështetje të fortë. Në mënyrë të qartë ka thënë se e kaluara duhet të lihet pas nesh, kjo ishte një shumë e konfliktit dhe intolerancës dhe se qeveria dhe adresa zyrtare e Beogradit në derën e të cilit të trokas.”thote Lazic duke shpjeguar ezultatin e zgjedhjeve

Shqiprimin, Serbet e lavdrojne shqiptaret e keshin..

“Thjesht, zgjedhjet kanë kaluar me një numër parregullsish dhe problemesh, veçanërisht në zonat e mëdha zgjedhore. Nga ana tjetër, unë dhe Shaip Kamberi, si deputetë në Kuvendin e Serbisë, ne kemi paralajmëruar gjithmonë qeveria qendrore nuk për të siguruar një qasje serioze për zgjidhjen e problemeve serioze të shqiptarëve në këtë rajon, por ne kurrë nuk kam marrë me shantazhet dhe kërcënimet e shkëputjes, as kemi mbështetur në disa shqiptare nacionalizëm “, thotë Halimi.

Kundërshtarët e Shqiprim Arifit e akuzojnë atë se ështe njeri i Vuçiqit

Résultat de recherche d'images pour "riza halimi"Riza Halimi hedh poshtë tezën se partia e tij humbi zgjedhjet për shkak të flirtimit me nacionalizmin

Ai shton se, ndryshe nga shumica e herë të dytë partive shqiptare, partia e tij nuk e ka bojkotuar zgjedhjet parlamentare në Serbi, por kërkoi për funksionimin e Parlamentit kombëtar realizon kushtet për prosperitetin e kësaj pjese të Serbisë dhe qytetarëve të saj.

“Sa për Alternativa për Ndryshim unë mendoj se është projekt viciceve dhe projektit të strukturave shtetërore që janë të qëndronin absolutisht pas tij në këtë rast nuk ka respektuar autonominë e qeverive lokale. Qeveria e përkohshme e ka përgatitur këtë fushatë me keqpërdorim drastik të buxhetit lokal.

Të gjitha alleys janë të shtruara tani, janë shpërndarë paketa ndihme dhe asnjëherë në Preshevë gjatë votimit këtë lloj të parave ishte në qarkullim “, ka thënë Halimi.

Kujtim Sadriu, drejtor i Qendrës për Kërkime dhe Monitorime nga Presheva, thotë se REL pret që Alternativa për Ndryshim të jetë e gatshme të bashkëpunojë me listën Aleksandar Vuçiç – “Për Unitetin e Serbisë”, por kjo nuk do të thotë se Arifi “është njeriu i Vuçiqit “. ka deklaruar Halimi

Résultat de recherche d'images pour "kujtim sadriu"“Është një problem kur një popull i pakicave nuk mund të paraqesë problemet e tyre, pasi që nuk kemi pasur mundësi t’i paraqesim problemet tona, si një pakicë në Beograd dhe serbët si pakicë në komunitetin tonë lokal nuk kishin përfaqësues në Kuvendin Komunal të Preshevës. Prandaj besoj se serbët tani do të jenë pjesë e qeverisjes vendore për të zgjidhur të gjitha problemet së bashku, ” shton Sadriu.

Sadriu pret që autoritetet qendrore të ndryshojnë qëndrimin e tyre ndaj shqiptarëve në Serbinë jugore dhe t’i përgjigjen siç duhet sinjaleve pozitive të forcave të reja politike nga Presheva, përndryshe problemet do të thellohen.

Image associéeRagmi Mustafa, kryetar i Partisë Demokratike të Shqiptarëve, nuk u përgjigj thirrjeve tona telefonike dhe Halimi hedh poshtë akuzat për “tregtimin me autoritetet në Beograd”.

“Ne kemi qenë duke u përpjekur të veprojmë publikisht dhe në mënyrë transparente në Parlament në çdo kohë duke investuar në municion dhe vazhdimisht duke këmbëngulur në përfshirjen e institucioneve shtetërore në zgjidhjen e problemeve këtu. Gjatë natës nuk u takuam me askënd, dhe unë nuk e di se çfarë të ashtuquajturat. forcat e reja politike po diskutojnë nivele më të ulëta të pushtetit në taverna në Vranjë, “tha Halimi.

Ligji parashikon një afat shtatëditor për përsëritjen e zgjedhjeve lokale, por për shkak të festave të ardhshme të Vitit të Ri, autoritetet pritet të shpallin kur do të mbahet një votim në komunën e Preshevës.

SHPËRNDAJE