«Jemi të zhgënjyer me gjendjen e mediave në Kosovë. Projektligji për RTK do miratohet, mos sot, nesër sigurisht, por edhe RTK duhet te dëshmojë pamvarësinë duke hequr dorë nga lidhjet me njerëz në qeveri, sikur akordimet e intervistave përmes  SMS. Gazeta « Koha Ditore prinë si për nga profesionalizimi, ashtu edhe për nga neutraliteti.. »  ka deklaruar për agjencinë informative « Presheva Jonë » z. Olivier Basile, përgjegjësi i « Reportes sans Frontieres » për Evropë.

Bruksel, 21 dhjetor/ AIK-Presheva Jonë

 

« Reporters Sans Frontieres »  me seli në Bruksele me përkushtim të madhë është duke ndjekur zhvillimet e mediave në Kosovë. Z.Olivier Basile, përgjegjës i kësaj organizate ndërkombëtare për Evopër  gajtë një bisede për agjencinë informative « Presheva Jonë » duke shprehur shqetësimet e tija mbi gazeatrinë në Kosovë « ne, nga organiazata jonë « Reporters pa kuifijë » pas lufte pritur më shumë e më shumë mbi gjendjen e shprhjes së lirë në Kosovë, në përmsime të vogla. Dikur fjasësohet Miloshevci, por tash vetem ju e dini se kë duhet fajësuar për ket gjende alarmante. Atë që e dallon sitautën e emdiave në Kosovë, se pas luftës janë vrarë gazetarët, ndërsa tash, nuk vriten por vazhdon të vritet fjala  e lirë, kërcnohen, të pengohen gazetarët në  ushtrimin e dyetarës profesionale, akset në insitucionet e qeverisë së Kosovës, hulumtimet,  në luftë kundër krimit të organizuar dhe korrupcionit. Si mund të luftohet krimi organizuar kur disa  nga autoritet kosovare pengojnë gazetarët të bëjnë ushtrojnë gazeatrinë investigative apo të ndjekin konferencat, sikur që eshte ajo e Kuvendit.. Prandaj, unë kekroj që hapen dyert e gazeatrve në kuvend dhe nga qeveria e Kosovës të ndihmohen gazetarët  për të kyrer profesionin e tyre dhe jo te pengohen, sepse kjo dëshmon demokracinë dhe fjalën e lirë në vende, nëse pretendojnë që një ditë t’i bashkangjiten familjes së madhe Evropaine…Ja të marrim mësim nga vendet fqinje, ku cdo defekt antidemokratik po paguhet..»

Duke folur për (moas) miratimin  ligjit, për RTK-së z. basille nga « Reproters sans Frontieres » në vazhdimm pohon se « ky medium i cili pretendon të jetë publik, sikur gjitha mediat tjera botërore, normalisht duhet mbështetur, prandaj edhe miratimi i ligjit për transmetuesin publik në Kosovë është i nevojshëm, ligj ky i cili  do t”i sigurojë një zhvillim normal në të ardhmen këtij mediumi. Ata në RTK nuk kanë nevojë të shqetësohen sepse zhagitja e miratimit të këtij ligji sikur tashmë është bërë traditë në Prishtinë dhe shpresoj se një ditë do të miratohet, mos sot, nesër dhe nuk rrezikon asgjë meqë RTK mbulohet mirë me reklama, hiq ato private, nga qeveria e Kosovës. Veq asaj do të kisha kerkuar qe kolegët e juaj nga RTK të heqin dorë nga takimet akrodimet e intervistave me personlaitete të pushtetit përmes SMS..dhe të shtojnë në emisionet e tyre në luftën kundër korrupcionin dhe krimin e organizuar pamvarësisht nga lidhjet me njerëz në qeverinë e Kosovës apo kërcnimet nga largimi i punës nga keto autoritete nëse at b¨het të padëgjueshëm.»

 

Njeriu numër një i « Reporters Sans Frontieres » për Evropë z.Olivier Basile duke folurn për rolin dhe cilësinë e mediave në Kosovë thotë për fund të kësaj bisede për agjencinë informative « Presheva Jonë » se « hë për hë si për nga profesionalizimi ashtu edhe për nga pamvarësia, neutraliteti  prinë gazeta « Koha Ditore » të cilën politikë redaktuese duhet ndjekur mediat tjera në rajon…

SHPËRNDAJE