serijajajaPreshevë, 26 dhjetor  -Organiazaa e Kombeve te Bashkuara ka leshuar alarmin për Serbine e cila permes nje raporti demografike ka shprehur shqetesime se ky vend aktualisht dhe viteve te ardhshme ballafqohet me nje tkurrje te madhe te demografise, zvogelim te madh te popullisise,  qe sipas vlerësimeve të OKB-së, Serbia do të humbë 1.3 milion njerëz nga mesi i këtij shekulli,  transmeoptn agjencia e lajemeve “Presheva Jonë”

 

Serbia n’hallë: Për çdo vit humb nga një komunë, po sa Presheva?!

“Serbia per  çdo vit humb nga një komunë të tërë”  (“Srbija svake godine izgubi celu jednu opštinu”) eshet ky titulli i mewdiave serbe te cilat shprehin shteqsim me mortalitetin dhe zvoglimin drastik te poipullise ne Serbi, transneton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

Vlerësimet e Kombeve të Bashkuara tregojnë se Serbia deri në mesin e këtij shekulli për të humbur 15 për qind të popullsisë, që do të thotë se ata do të kenë edhe më pak prej 1.34 milionë banorë, sipas vlerësimeve të Kombeve të Bashkuara. Sipas të dhënave zyrtare të OKB-së, Serbia renditet e teta në botë me normën negative e lindjes dhe rritjen problemi prej nesh janë vetëm bullgarët dhe rumunët, kroatët dhe katër ish-republikat sovjetike.

Shef i Departamentit të Demografia e Republikës Zyra e Statistikave Gordana Bjelobrk thotë se Serbia humb çdo vit nga 30,000 deri në 38,000 banorë dhe se trendet negative të regjistruara për një çerek shekulli. Vë në dukje se në vitin 2016 më shumë se lindjet vdekjet ishin në vetëm pesë komuna, kryesisht ne vendbanimet  shqiptare Preshevë, Bujanoc, Novi Pazar, Tutin dhe te tjera. Serbia n’hallë, për çdo vit humb nga një komunë, po sa Presheva?! Serbia do të humbë 1.3 milion njerëz, po aq banore sa ka sot “Srpska Republika”.

Gordana Bjelobrk tha se Serbia regjistron më shumë vdekje sesa lindjet për 25 vjet.

“Ne humbëm në mes të 30.000 dhe 38.000 njerëzve çdo vit, dhe tendencat negative janë regjistruar për tremujorin e katërt të shekullit. Sipas vlerësimeve, në vitin 2041, Serbia do të ketë rreth 6.5 milionë banorë – thotë Bjelobrk.

Ai shton se janë shkaqet e ndryshme të pamjes së dobët demografike.

Serbia ka trend negativ të rritjes së popullsisë që nga viti 1992. Që atëherë, ajo ka humbur 600 mijë banorë. „Çdo vit Serbia humb nga një komunë me 35 mijë banorë”, citon gazeta e Beogradit “Politika” të ketë thënë udhëheqësja e Seksionit të Demografisë në Statistikat e Serbisë, Gordana Bjelobrk.

“Migrimet janë një nga shkaqet, kështu që njerëzit që largohen kanë ndikim në normat e lindjeve në vende të tjera. Vdekshmëria në vendin tonë është më e lartë me pesë premtime krahasuar me vendet e tjera evropiane. Momenti financiar është gjithashtu një nga shkaqet ” ka phuar ne vazhdim znj. Gordana Bjelobrk, duke  apeluar se shteti duhet të përpiqet të rrisë normën e saj të lindjeve.

Sipas saj “Shteti mund të ndikoni në punëdhënësit për të lejuar prindërit të kenë një fëmijë, por prindërit duhet të motivohen për të krijuar dhe për të lindur më shumë fëmijë. Në vitin 2016, më shumë se lindjet vdekjet ishin në vetëm pesë komuna – Novi Sad, Tutin, Presheva, Sjenica dhe Novi Pazar

Znj.Bjelobrk, shpjegon se Serbia lindore ka migrimin më të lartë dhe rënien më të madhe të popullsisë.

SHPËRNDAJE