serijajajaPRESHEVË, korrik  -Humbjet vjetore në rritjen e popullsisë së Serbisë janë mbi 30 mijë njerëz, që do të thotë se Serbia për cdo vit “humb” një qwytet.  Nga shifra e publikuara sot nga Enti Republikan i Statistikave (ERS) ne Beograddel se Serbia për cdo vit e humb nga nje qytet sa Presheva, kurse Lugina e Preshevës për cdo vit e fiton nga një katund, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Raporti i OKB: Serbia do të humbë 1.3 milion njerëz, po aq banore sa ka sot “Srpska Republika”

Sipas Zyres republikane serbe për statistika, numri me i vogël i vogel i vdekjev dhe numri më i madh i shtimit të popullsisë eshte ne Luginen e Preshevës. Nga shifra e publikuara  nga ERS ne Beograd del se Serbia për cdo vit e humb nga nje qytet, kurse Lugina e Preshevës për cdo vit e futon nga nje katund

“Serbia per  çdo vit humb nga një komunë të tërë”  (“Srbija svake godine izgubi celu jednu opštinu”) eshet ky titulli i mewdiave serbe te cilat shprehin shteqsim me mortalitetin dhe zvoglimin drastik te poipullise ne Serbi, transneton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

Vlerësimet e Kombeve të Bashkuara tregojnë se Serbia deri në mesin e këtij shekulli për të humbur 15 për qind të popullsisë, që do të thotë se ata do të kenë edhe më pak prej 1.34 milionë banorë, sipas vlerësimeve të Kombeve të Bashkuara. Sipas të dhënave zyrtare të OKB-së, Serbia renditet e teta në botë me normën negative e lindjes dhe rritjen problemi prej nesh janë vetëm bullgarët dhe rumunët, kroatët dhe katër ish-republikat sovjetike.

 

Në Serbi, vetëm ne Luginën e Preshevës njerezit vdesin me pak,  e me shumë lindin

Numri i lindjeve në Serbi  në vitin 2013 ishte 65.554, ndërsa numri i vdekjeve është pothuajse dy herë më të lartë (100.300), kështu që trendi i rritjes merr kahje negative , e cila arrin në -4.8 promila, kanë pohuar sot Zyrët e Byrosë së Statistikavnë Serbi. Ne serbi cdo vid humb nga nje komunë, alarmon Enti Republikan i Staisitkave, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

Vetëm tetë komuna në Serbi të ketë rritje pozitive të popullsisë. Kjo rritje e popullise vërhet dukshëm në  Preshevë (4.5), Bujanoc (2.6), Novi Pazar , atëherë Tutin  etj…

Numri më i madh i fëmijëve të lindur nënat e moshës 25-29 vjeç dhe mosha mesatare e nënave 29.1 vjet.  Mosha mesatare e vdekjeve në Serbi është 74 vjeç dhe mosha e 75-84 vjet. Ndahen sipas gjinisë, njerëzit e kësaj moshe më shumë gra vdesin se meshkujt.

Shkaku kryesor i vdekjes në të dy gjinitë janë sëmundjet e sistemit të qarkullimit të gjakut (53, 6 për qind e vdekjeve), ndërsa vdekja e dytë nga kanceri (21.5 për qind e vdekjeve, por shkaku i vdekjes ishte më i shpeshtë, me një tendencë të rritje të mëtejshme.prshevaaaa

 

 

 

 

SHPËRNDAJE

Facebook
Twitter

 

SHPËRNDAJE