Raportet ndërkombëtare: Islami po rritet më shpejt se çdo fe tjetër në botë. Në vitin 2030 bota me 2.2 miliardë muslimanë Këtu janë edhe 5 milionë shqiptare muslimanë

Londer, 16 mars  -Popullsia muslimane do të rritet dy herë më shpejtë në krahasim me pjesëtarët e besimeve tjera, kështu që në vitin 2030 ajo do ta arrijë një të katërtën e popullsisë së botës, thuhet në raportin e fundit nga Qedra Nderkombëtare Hulumtimeve mbi relegjionin (“ Pew Research Center’s Forumon Religion & Public Life « ). ktë ngritje të mulsimanëve në botë e ka konfirmuar edhe OKB përmes një raport të fundit mbi relegjionin në planetin tonë,  transmeton agjencia e lajmeve « Presheva jonë »

 

Por, kjo mund të ndryshojë nëse trendet aktuale demografike vazhdojnë, thuhet në një hulumtim që publikoi Qendra për Kërkime Pew, me seli në SHBA. Islami po rritet më shpejt se çdo fe tjetër dhe do të tejkalojë Krishterimin më 2070, thotë studimi, transmeton BBC.

Në vitin 2010, Indonezia ka pasur popullsinë më të madhe myslimane në botë, por ajo e Indisë do të bëhet më e madhja në vitin 2050, parashikon Qendra e Kërkimeve Pew. Sipas së njëjtës, popullsia e krishterë në Britani dhe në Francë do të bie për 50 përqind dhe 10 përqind e njerëzve në Evropë parashihet të jenë myslimanë më 2050. Në SHBA, një në 50 njerëz do të jetë mysliman në vitin 2050, thotë studimi.

 

OKB: Rritet numri i muslimanëve në botë. Në vitin 2030 bota me 2.2 miliardë muslimanë

Sipas ketij raporti Popullsia muslimane në botë pritet të rritet me rreth 35% në 20 vitet e ardhshme, në rritje nga 1.6 miliardë në 2010 – 2.200.000.000 deri në vitin 2030, sipas parashikimeve të reja të popullsisë.

 

Globalisht, popullsia myslimane parashikohet të rritet me rreth dy herë normën e popullsisë jo-muslimane gjatë dy dekadave të ardhshme – një normë mesatare vjetore rritjeje prej 1.5% për muslimanët, krahasuar me 0.7% për jo-muslimanët. Nëse trendet aktuale të vazhdojë, muslimanët do të përbëjnë 26.4% të totalit të popullsisë së parashikuar të 8.300.000.000 në botë në vitin 2030, nga 23.4% të llogaritur 2.010 popullsisë botërore 6.9 miliardë lekë.

 

 

Bota me 7 milionë shqiptare muslimanë

“Evropa është shtëpia e rreth 38 milionë myslimanëve, ose rreth pesë për qind e popullsisë së saj. Gjermania duket se ka më shumë se 4 milion muslimanë – pothuajse të gjithë ata që e Veriut dhe Amerika e Jugut kombinuar. Në Francë, ku tensionet janë të larta mbi një fluks të punëtorëve emigrantë muslimanë, numrat e përgjithshme ishin më të ulëta, por një përqindje e madhe e popullsisë është myslimane…” ka shkruar maediat britanike MailOnline ne shkrimin e titulluar “How almost one in four people in the world are Muslim… and 1,647,000 live in Britain
Në Evropë si një e tërë, pjesa myslimane e popullsisë pritet të rritet me gati një të tretën gjatë 20 viteve të ardhshme, në rritje prej 6% të banorëve të rajonit në vitin 2010 në 8% në vitin 2030. (“In Europe as a whole, the Muslim share of the population is expected to grow by nearly one-third over the next 20 years, rising from 6% of the region’s inhabitants in 2010 to 8% in 2030.”)

 

Në shifra absolute, popullata Muslimane e Evropës parashikohet të rritet nga 44,1 milion në 2010-58.200.000 në 2030 rrit më të mëdha -. nxitur kryesisht nga migrimi vazhdueshme – ka të ngjarë të ndodhë në Evropën Perëndimore dhe Veriore, ku muslimanët do të afrohet përqindje dyshifrore të popullsisë në disa vende . Në Mbretërinë e Bashkuar, për shembull, muslimanët pritet të përbëjnë 8.2% të popullsisë në vitin 2030, nga rreth 4.6% që është sot. Në Austri, muslimanët janë parashikuar të arrijë 9.3% të popullsisë në vitin 2030, nga 5.7% sot; në Suedi, 9.9% (nga 4.9% sot); në Belgjikë, 10.2% (nga 6% sot); dhe në Francë, 10.3% (nga 7.5% që është sot).

Shqipëria, siq e paraqesin mediat botëroe dhe organizata nderkombëtare si  një vend muslimanë,  numëri i tyre ne kete vend sillet rreth 2.5 milion dhe Kosova e banuar me 1.8 milionë, numëron mbi  1.5 milionë muslimane. Nese ketu përfshijmë edhe shqiptarët e Maqedonisë, Mali të Zi dhe Luginës së Preshevës, die mos llogaritur ata ne diasporë len të kuptohet se sot në botë ka mbi 7 milionë shqiptarë mulsimanë, citon “Presheva jonë”

SHPËRNDAJE