VETTTZyrtarët e Kosovës në vitin 1999 për herë të parë publikisht punësuar një shtëpi lobuese në Amerikë sot kanë një kontratë të përfaqësimit, e cila tashmë është rinovuar tre herë dhe ligjërisht të vlefshme deri në vitin 2017, thotë se “Sputnik”.. “Ja si shqiptarët e blene pamavresine e Kosovës”  (‘Kako su Albanci kupili nezavisnost Kosova“) eshte ky titulli i nj eshkrimi te fundiyt qe dle nga mediat serbe, duke ‘zbuuar’ se shqiptaret e Kosoves paskan blere pamvaresine (?!) , transmton agjencia e lajmeve “Persheva jone’.

 

 Kurse Kosoven e kane njohur vetem 102 vende ?!

Shqipëria është sistemi i zhvilluar nga lobistët e tyre qe “blene” pavarësinë e Kosovës, e vlerësuar në analizën e sotëm të “satelit artificial” në gjuhën serbe. Sipas ketyre mediave, qeveritaret kosovar per cdo vit 500.000 $ bileta dhe telefon ne emer te lobimit. Kurse Kosoven e kane njohur vetem 102 vende ?!

Nëse Kryeministri shqiptar Edi Rama me të vërtetë nga xhepi i tij dhe të numërohen nga 80.000 euro për të marrë një foto me presidentin amerikan Barak Obama gjatë fushatës së tij zgjedhore.

Siç shpjegon ai, dhe thotë se “Sputnik” është e njohur përgjithësisht se lobimi është një metoda të rëndësishme dhe legjitime si në personal, si dhe në interes kombëtar dhe ndërtimin e vendit. Një shembull i kësaj është fakti që Kosova është kryesisht me ndihmën e lobistëve.

Lobimi është një operacion i shtrenjtë, në bazë të një analize në faqen e internetit e “Sputnik”, kështu punësimin e një ish-senator për të përfaqësuar qëndrimin e dikujt mund të kushtojë nga 350.000 deri në 500.000 dollarë në vit, plus të paguajnë faturat e telefonit dhe të udhëtimit zyrtar.

Lobirajau ka filluar në shekullin e 19

Shqiptarët  Vasic ka thënë se shqiptaret shumë herët kuptuan fuqinë e lobimit, emrat e kështu me ndikim lobimit filluan të angazhohen në fund të shekullit të 19-të.

Megjithatë, për të bërë këtë të cilat kanë mbërritur sot filloi në fund të viteve tetëdhjetë, kur një delegacion i lartë amerikan i cili vizitoi më pas vizitoi Jugosllavinë dhe Kosovën. Në këtë delegacion ishte Antal Lantos, lobistët i njohur më vonë shqiptarë, të cilët në vitin 1990 organizoi konferencën e parë për të drejtat e njeriut në Evropën Lindore, Jugosllavia, dhe Kosova në veçanti.

Sipas Vasic, kjo konferencë e  paraprirë nga një vizitë e senatorëve amerikanë dhe kongresmenë, që ishte atëherë dhe Robert Dol, themelues i lobit shqiptaro-amerikan, i cili më vonë u bashkua me Bill Klinton, President i Amerikave për dy mandate.

Serbët nuk e kuptojnë fuqinë e lobistëve. Në anën tjetër, gjatë luftërave të viteve të nëntëdhjeta të gjitha palët në konflikt (përveç serbe) nuk e kursyer agjencia përdorur shërbimet e lobistëve.

Serbët lobuar disi jo të mirë në atë, ai thotë se “Sputnik”. As në ntëdhjetat Millosheviqit, kjo nuk iu ishte ndo0një alternativë demokratike, cka Serbia e dominuar pas vitit 2000 nuk kanë qenë të mësuar se çfarë do të thotë të një lobi të mirë, por kështu ka ndodhur që Serbia është vendi i vetëm në mesin e vendeve të ish-Jugosllavisë, të cilat ende nuk e njohin zyrtarisht Kosovne si shtet..

Agjencia “Ruder i Fin” përfituar edhe nga përvoja e tyre me luftën e Kroacisë, por edhe me Bosnjën, një fitim ka vazhduar për të fituar dhe për të punuar për shqiptarët e Kosovës.

“Gjatë luftërave ballkanike të palëve ndërluftuese propaganda e tyre separatist arritur të filtruar përmes agjencive të lobimit dhe kanalet e tyre të shumta të komunikimit në një mesazh të “vërtetë”. Për të vizituar ndonjë burrë shteti kishte një jehonë në publikun amerikan, në përputhje me rregullat e shtëpisë, është e zakonshme, për shembull, në varësi në listën e qarkullimit duhet të publikojë informata për ngjarjen për pak a shumë rreth $ 50,000. Pra, çfarë është Ramu 80.000 për një foto me Presidentin e vendit! – Përfundon “Sputnik” analizën e vete.

SHPËRNDAJE