musliuutBujanoc, 8 korrik -Deklarata e kryetarit të Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve të Luginës së Preshevës, Jonuz Musliu dhene ne agjencise së lajmeve “Presheva jonë” se do të propozojë ngritjen e përmendores së Skënderbeut në Nish ka nxitur shumë polemika. Për kryetarin e Nishit, Zoran Perishiq, deklarata e Jonuz Musliut “është sulm politik i drejtuar ndaj stabilitetit të Serbisë. Ai vlerëson se Skënderbeu nuk ka lidhje serioze historike me qytetin e Nishit.”. (“Gradonačelnika Niša, Zorana Perišića izjava Jonuza Muslijua je politički atak usmeren na stabilnost Srbije.“)

 

Propozimi i Musliut që “çmendi” serbët, për përmendoren e Skënderbeut në Nish (Musliju želi spomenik Skenderbegu u Nišu)

joinnnMusliu ka thënë se rëndësia e Skënderbeut është e madhe, dhe ka kujtuar se emrin e heroit të shqiptarëve e mbajnë edhe rrugë të tjera, në Beograd, Gjenevë, Romë, Nju-Jork, Londër dhe Bruksel.

Merre me mend se ku ka depertuar sherbimet antishqiptare jo vetem ne portalet serbe por edhe disa kosovare nese lexojme titull te raportimet e tyre mbi deklarata e Liderit te Kosoves Lindore Jonuz Musliut se “Serbët bëjnë hajgare me idenë e Musliut për ngritjen e përmendores së Skënderbeut në Nish” (B-92:Međutim, kako navodi sajt “Preševa jone”, Musliju je njima da izjavu u tom kontekstu i nije rekao da će tražiti spomenik, već da je spreman da ga obezbedi “ukoliko Albanci u Nišu budu tražili takav spomenik”.”)

Musliu ka thënë se serbët duhet të kuptojnë iniciativën për Skënderbej Sheshi dhe monumenti, për shkak se në Mitrovicë dhe të ngritur monumentin të princit Lazar dhe shqiptarët nuk do mend.

Keto deklarata te Musliut u bene objekt i kritikave dhe akuzave gjate diteve te fundit jo veten nga mediat serbe,  por edhe disa portale kosovare injoruan forte, te cilat deklarata te ish-drejtorit te SHP te UCPMB -së ju paska djegur forte duke i quajtur ato hajgare?!

Portale kosovare nostalgjike te jugosllavise paskan shkruar se serbet bejne hajgare me Jonuz Musliun pse paska thene se Nishi eshte toke shqiptare dhe se aty e ka vendin skenderbeu.,Keto deklara te Musliun edhe per disa portalet kosovare qenkan hajgare, kurse heshtin per mbushjen e Kosoves me me krali e cara serb?!

Edhe historianët thonë se Skënderbeu nuk ka ndonjë domethënie për Nishin, pamvaresisht se Skenderbeu me 3 nentor 1443 me kalores perballe osmanlinjve dhe sllaveve te karpateve ruse duke Cliruar Nishin te banuar me shumice shqiptare, qe me vone u debuan dhunshem, ka shkruar  agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Dhe, mediat serbe si gjithmonë, shkojnë një hap me tej duke theksuar se “Skënderbeu ka qenë me prejardhje serbe, se ka lindur dhe ka vdekur si i krishter”.

Lidhur me kete ide qytetaret serbe thone “Ok-ey, nëse është serb, le t’ia ngritin përmendoren, nuk kam asgjë kundër. Nëse ata lejojnë që ne ta ngrisim një përmendore në Kosovë, në Prishtinë, dikujt prej heronjve tanë serbe kombëtar, atëherë do të pajohesha që Skënderbeu ta ketë përmendoren këtu”. Por serbet harrujne se ne Kosove sot kemi se paku 100 krala e karli bashme  me djjtar cara si Lazara apo Dushana?! Sikur ato ne Gracanice e se fundit ne vendlindjen e Ise  Boletinit, ne Mitrovice. Nese lejehen vizitat e shopesahat te kreut te Serbise ne Gracanicë apo Veri te Kosovës sikur edhe ngritja e permendoreve serbe sikur kepurdhat pas shiut, sikur Cari lazar apo Dushani ne zemr te Kosovës te cilat “perndore nuk deatbilzuan Kosoven” autoritetet serbe thone se permndoret apo sheshet me emrin e  shqiptareve ne Luginen e Presheves jane papranueshme dhe se po  “destabilizojne situaten ne Serbi”, sikur qe ishin akuta e fundit kunder Jonuz Musliut. (“Gradonačelnika Niša, Zorana Perišića izjava Jonuza Muslijua je politički atak usmeren na stabilnost Srbije.“)  Vetvetiu tash shtrohet pyetja, pse Serbia ma shumë ja ka friken Jonuz Musliut se sa Kosovës ?! ka shkruar ne fund  agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

SHPËRNDAJE