Preshevë, 7 nentor  -Vizita e fundit e ne Prishtine e ministrit te jashtem Austriak u pa se ai po flet me gjuhen e Thacit dhe  Beogradit duke pohuar se “Austria pajtohet me cilëndo marrëveshje që mund të arrihet”. Rreth dekleratave te tij kane reaguar jo veteme qeveria e institucionet e Kosovës por edhe qytetaret e saj duke theksuar se per kufijt e Kosoves vendosin popullata dhe jo Serbia as Thaci, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

KURCi: Serbia do të hyjë shpejt në BE! (“PORUKA KURCA: Srbija da brzo uđe u EU!”)

Deklartave te ministrtit ausitriak ne Prishtinë jane mirpritur mitre ne Beogrda, cka jane pushtuar faqet e para te gazetave serbe, se  diplomacia austriake përkrah fuqishem idene e Vucucit dhe Thacit për ndarjen e Kosovës. Madje agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga burimet e saj diplomatike ka mesuar se ndermejtesues mes Vucicit dhe Kurci eshte ish-funksionari i BE-së ne Rambuillet Volfagang Petric i cili eshte ithtar i kesaj ideje te proklamuar nga dy presidenet, ai serb dhe kosovar.

Afria dhe dashuria e Serbise ndaj mniistrit austriak eshte deshmuar disa here edhe nga vizita bujare ne Beograd i cli eshte pritzr me shume si president se sda si minister. Për kete deshmojne edhe deklaratat e kreut te shtetit serb rreth angazhimit te tij, i cili gjithnje eshte falenderuar nga qeveria serbe.

Ne takimine  fundit Presidenti i Serbisë me kancelari austriak, Vuçiç tha se “Kurcit i kërkova që të na ndihmonte në hapjen e kapitujve të rinj, simdos ner anbetyaresimin e Serbise ne BE dhe rreth Kosovës ! Austria mbështet çdo zgjidhje për çështjen e Kosovës”
Austria, pas zgjedhjeve të sotme parlamentare, mund të marrë kancelarin më të ri në historinë e saj, 31-vjeçari Sebastian Kurz, i cili tashmë ka provuar pjekurinë e madhe politike.

Ministri austriak i Punëve të Jashtme Sebastian Kurz tha se vendi i tij e ka mbështetur gjithmonë vendin tonë (“Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da je njegova zemlja uvek davala podršku našoj zemlji”)

Perspektiva e anëtarësimit në BE ka qenë shtysë për reformat që duhet të kryhen në vendet kandidate – tha Kurc për Vecernje Novosti, duke shtuar se Austria do të vazhdojë të mbështesë Serbinë në rrugën e saj drejt anëtarësimit të plotë në familjen evropiane.

SHPËRNDAJE