Në emër të Ditës Ndërkombëtare të shtypit

 

Ose: Nëse lexon sot mediat sllave ato në  Serbi, Rusi, Ukrainë apo Mal të Zi të cilat në listën e organizatave të lartpërmendura gjenden nën Shqipërinë dhe Kosovën, këto media megjithatë ndjehen krenare se vendet e tyre nuk janë në fund, por janë të radhitura diku aty kah mesi..dmth-në nën Shqipërinë dhe Kosovën. Pra, Shqipëria dhe Kosova janë të radhitura në vendin e 80 te RSFR, ndrsa tek FrH ne 102 dhe jo të fundit e 200, sa zgjat lista.

 

 

Gjenevë / UNO, 3 maj / AIK-Presheva Jone 

 

Në disa gazeta dhe mediat tona sot patëm rastin të lexojmë apo të dëgjojmë se disa organizata ndërkombëtare që veprojnë ne favor të gazetarëve në botë, në listat e tyre të kalsifikimit të (mos) rrespektimit të fjalës së lirë, gjoja  Shqipërinë dhe Kosovën e paskan radhitur në fund ?! Për t’mos e zgjatur kjo s’është e vërtetë ! Këtë e e dëshmojnë pos tableve të tyre (shiko më poshtë) pofr edhe na konfirmun sot për agjencinë informative « Presheva jonë » sikur « Freedom House » po ashtu edhe nga kolegët tanë « Reporters sans Frontieres ». Në fakt në raportet e ketyre dy organizave ndërkombëtare, situatën e lirisë së shtypit nuk e paraqesin aq të kënaqshme, për shembull si në Zvicër apo Finlandë, por gjendja  e tyre është mesatare dhe me të cilën nuk mund të lavdrohemi e as të zhgënjehemi ..Siq po shifet ne tabelë Kosova dhe Shqipëria radhiten ne vendin 102, ku pas trye numri vazhdon deri ne 200, dmth nuk qenkan ne fund, siq raportojne disa media tona. Por kjo nuk don të thotë se Kosova e Shqipëria janë të fundit. Pra, Shqipëria dhe Kosova janë të radhitura në vendin e 80 te RSFR, ndrsa tek FrH ne 102 dhe jo të fundit e 200, sa zgjat lista.

 

Madje Shqipëria, Për dallim nga vitit i kaluar ka avancuar me lirinë e shtypit, për dallim nga vendet në rajon, thuhet në raportin e fundit të « Reporters sans Frontieres » këtë e dëshmon edhe tabela klasifikuese e kësaj organizate botërore. 

Kurse sipas « Reportreve pa Kufij » (Reproters sans Frontieres) sa i përket vendeve të Evropës Juglindore për shembull në Shqipëri vërehet një përsmisim i lirisë së shtypit, ku vitin e kaluar ky vend gjendej në radhën e 88, ndërsa sivjet gjendet në një pozitë pak më të lakmuesme, më lartë në vendin e 80-të të listës së klasifimit të vendeve ku më (nuk) rrespektohet fjala  e lirë, Ndërsa Kosova vitin e kaluar ishte më mirë kur ajo zinte vendin e 75, ndërsaa sivjet gjendet në vendin e 92, Sikur Kosova, ngjajshëm ka shënuar rnënie edhe Serbi e cila vitin e kaluar ishte në vendin e 62, ndërsa sivjet në atë të 85. Diskriminim apo rënie moskujdesit ndaj mediave ka rënë edhe në Maqedoni. (2009-34, 2010 -68), pastaj në Mali i Zi (2009-77, 2010- 104), Greqia (2009-35, 2010- 70) e kështu me radhë…

 

Dhe për cudi, tash shttohet pyetja, pse i gëzohemi lajmit se «Kosova e Shqipëria janë të fundit.. » edhe pse nuk janë ?! Nëse lexon sot mediat sllave ato në  Serbi, Rusi, Ukrainë apo Mal të Zi të cilat në listën e organizatave të lartpërmendura gjenden nën Shqipërinë dhe Kosovën, këto media ndjehen krenare se vendet e tyre nuk janë në fund, por janë të radhitura dikund kah mesi,..dmth-në nën Shqipërinë dhe Kosovën.

 

PËR T’U NDËSHMUAR SE VËRETË KOSOVA E SHQIPËRIA GJENDET NË FUND TË LISTËS APO NË MES, JA EDHE LINKET KU MUND TË BINDENI PËR POZITËN E SHTYPIT TË LIRË SOT NË VENDET TONA:

 

 

http://freedomhouse.org/images/File/fop/2011/FOTP2011GlobalRegionalTables.pdf

 

http://fr.rsf.org/press-freedom-index-2010,1034.html

 

 

SHPËRNDAJE