Vendi i shenjtë i myslimanëve, Qabeja, është pjesë e zonës ajrore mbi të cilën fluturimi është i ndaluar.

 

Madje, edhe besimtarët myslimanë që shkojnë të vizitojnë vendin e shenjtë detyrohen që të ulen në një aeroport tjetër, dhe pastaj të marrin transportin rrugor deri në Mekë, Arabi Saudite. Arsyet pas kësaj dukurie duken mjaft interesant.

 

Mbi arsyet prapa këtij fakti nuk ka ndonjë fakt të saktë dhe të plotë. Përmendet prania e fushës magnetike mbi Qabe, dhe prania e boshllëqeve ajrore mbi këtë xhami, të cilat pengojnë fluturimet e avionëve mbi të.

 

Po ashtu, një nga arsyet thuhet të jetë fakti që Meka është e vendosur në një zonë malore e cila ka efekt negative në zërat e atyre që kryejnë haxhin, dhe arsyeja tjetër është mundësia e pranisë se jomyslimanëve në avionë, e kalimi mbi këtë vend të shenjtë nuk u lejohet atyre.

SHPËRNDAJE