Viti 208: Presidentja dhe shefja e diplomacise zvicerane e shoqeruar nga publicisti dhe gazetari yne nderkombëtar në Gjenevë Nefail Maliqi  ne mars qendroi ne Kosovë te cilet ne pranine e qindra personave bënë hapjen (inaugurimin) e ambasades se Konfederates Helevtike në Prishtinë. (ATS-SDA, 20Min, Blick, NZZ, Tribune de Genève: L’agence presse «Presheva Jonë» avait lancé l’idée de nommer «Calmy-Rey» une place au Kosovo)

Prishtinë, 2 gusht  -Një pllakë në nderim të Micheline Calmy-Rey u përurua të enjten në Viti, Kosovë, për të përshëndetur rolin e ish-kreut të diplomacisë zvicerane për pavarësinë e vendit, shpalli në vitin 2008. Kjo mirënjohje vjen pas propozimit te agjencise se lajmeve “Presheva jonë” para ca vitesh e cila kishte kërkuar nga autoritetet e Prishtines  te pertrijnë emrin e znj.Clamy-Rey duke i vene emrin e saj ndonje rruge, sheshi apo ne ndonje pllakate.

Propozimi i Nefail Maliqit & “Presheva jonë” shkon në vend. Kosova mirënjohje diplomates zvicerane Micheline Calmy-Rey

Agjencia informative kombëtare të agjencisë “Preshevë Jone” kishte shpallur zojën Micheline Calmy-Rey si “Personalitet i Vitit – 2010” mpër rolin dhe angazhimin e saj në Kosovë dhe kudo në Ballkan, gjatë dhe pas luftës. Për angazhimin e Zvicrës në Ballkan, Berna vazhdimisht kishte shprehur mbështetje për një Kosovë të pavarur. “Asnjë projekt tjetër përveç pavarësisë së Kosovës, nëpërmjet zhvillimit të saj ekonomik dhe politik, nuk mund të sjellë paqe dhe stabilitet në rajon,” ka deklarurar në Gjenevë Micheline Calmy-Rey për agjencinë shqiptare të lajmeve “Preshevë Jone. ”

“Në të vërtetë, Zvicra, respektivisht zonja Calmy-Rey, është e njohur për angazhime humanitare, politike dhe ushtarake deke dhënë kontributin e saj të madh në rajonin e Ballkanit. Kjo është arsyeja pse emri i saj sot mbetet sinonim me demokracinë dhe tolerancën për Kosovës me orientim evropian, Të mos harrojmë se në vitin 2006 znj Calmy-Rey, si shefe e diplomacisë zvicerane, kishte ngruti zërin për të drejtën legjitime për vetëvendosjes të popullit shqiptarë në Kosovë, si një popull shumicë dhe autokton. Kur, më 17 shkurt 2008, Kosova më në fund shpalli pavarësinë nga Serbia, ku Qeveria Federale Zvicerane, me kërkesë të znj Calmy-Rey, e njohu atë si shtet përkundër reagimeve të palës serbe dhe ruse..” ka thëne mediave zvicerane  gazetari yne i njohur ne Gjenevë Nefail Maliqi.

Me kete Pllakte me mbishkimin e mkeshes e Kosoves, se shqiptareve, diplamates zvicerane “MERCI MADAME MICHELINE CALMY-REY POUR LE KOSOVË” mund te thuhet se esahte realizuar ideja dhe deshira e “Presheva jonë” per Micheline Calmyx-Rey ne Kosovë e propozuar vite me parë.

Realizohet ideja dhe deshira e “Presheva jonë” për  avokaten e Kosovës Micheline Calmy-Rey. Zbulohet ne Viti Pllakata: “MERCI MADAME MICHELINE CALMY-REY POUR LE KOSOVË”

Do perkujtuar se Agjencia informative kombëtare “Preshevë Jone” pas shpalljes presidenten e Zvicrës “PERSONALITET I VITIT 2011” në vitin 2012 po ashtu propozon institucioneve të Kosovës që ditëve të ardhshm të vejnë emrin e presidentes aktuale të Zvicrës Micheline Calmy-Rey të ndonjë rruge apo sheshi në Prishtinë apo Kosovë, në shenjë falemnderimi dhe mirënhoje  si mikeshë e Kosovës dhe shqiptarëve. Kete ide gazetari “Presheva jonë” ne OKB Nefail Maliqi e kishte inicuare edhe me kryetarin e Vitisë Sokol Halitin ne Gjeneve dhe Viti. Me këte rast redaksia ka pershëdetur kryetarin e Vitisë te cilet nuk harruan dhe jane mirënjohes ndaj miqëve tane zviceran dhe ndërkombëtar qe ndihmuan pamvarësine e Kosovës dhe popullin shqiptar.

 

Calmy-Rey e famshme ne Prishinë..ne hotelin e Pacollit në “Swiss Diamond” në Prishtinë: Sa kisha rrespekt per presidenitn Rugova aq kam sot kam  rrespekt per Kosovërn!

( “L’agence d’information kosovare «Preshe

va Jonë», basée à Genève, avait lancé l’idée de nommer «Calmy-Rey» une place de Pristina en hommage au soutien de la conseillère fédérale démissionnaire pour l’indépendance du pays. Cette proposition vient d’être acceptée par le gouvernement kosovar.“)

Komuna e Vitisë, nga e cila shumë kosovarë janë të vendosur në Gjenevë, zbuloi një pllakë në emër të Micheline Calmy-Rey. Qëllimi? Të falënderoj ish-Këshilltarin Federal për Çështjet e Jashtme (2003-2011) për angazhimin e saj në Kosovë. Pozicioni i tij në favor të pavarësisë së vendit, ndonjëherë kritikuar në Zvicër, e bëri atë të famshëm në Prishtinë.

“Ne ishim të parët që flitnim me Këshillin e Sigurimit të OKB-së për pavarësinë e Kosovës. Unë ngrita dorën dhe shpjegova argumentet e Zvicrës (…) dhe Shtetet e Bashkuara e kanë përkrahur këtë qëndrim, “kujton Gjeneva, e cila u kundërshtua nga Rusia dhe Spanja.

Nëntë vjet pas shpalljes së pavarësisë, Konfederata ende mbështet zhvillimin e vendit, të mbërthyer në një krizë ekonomike dhe politike. Misioni ushtarak i Swisscoy, i cili momentalisht ka një maksimum prej 235 trupash, duhet të vazhdojë të punojë për stabilitetin e Kosovës deri në fund të vitit 2020.

Image result for calmy-rey kosova preshevaImage result for calmy-rey kosova presheva

SHPËRNDAJE