brrrrHagë, 8 qershor  (Nefail Maliqi) –Prokurori i ICTY ka akuzuar serish Beogradin duke shprehur keqrdhje se “Serbia po përballet me larg nga rruga për bashkëpunim të plotë me Tribunalin”, njoftn agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Prokurori, Serge Brammertz, prezantoi raportin e 25 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së mbi strategjinë e përfundimit, që mbulon periudhën nga 16 nëntor 2015 në 15 maj 2016. Me këte rast ai i dha një bilanc mbi procedurat e fundit të gjykimit dhe apelit të hapur ndaj Tribunalit, bashkëpunimin e shteteve me Tribunalin dhe bashkëpunimit rajonal në ndjekjen e krimeve të luftës në vendet e ish-Jugosllavisë .

Prokurori filloi fjalimin e tij duke theksuar progresin e gjykimit të fundit në shkallë të parë dhe në apel sjellë para Tribunalit, duke theksuar se në rastin e Mlladiç, prezantimi i argumenteve mbyllëse dhe argumentit ishte planifikuar për në vjeshtë dhe të ardhshëm në rastin Haxhiç, Prokuroria kishte kërkuar për t’i dhënë fund procedurës ndaj të akuzuarit.

Sa i perekt bashkëpunimin të shteteve me Tribunalin, Prokurori i ICTY  ka akuzuar serish Boegradin duke shprehur keqrdhje se “Serbia po përballet me larg nga rruga për bashkëpunim të plotë me Tribunalin”, njofton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Si Kryetarit të Tribunalit, Prokurori raportoi para Këshillit të Sigurimit se Serbia ishte zhdukur për një vit e gjysmë në detyrimin e tij për të ekzekutuar urdhër-arrestet e lëshuara kundër tre personave të akuzuar për zemërim në tribunal. Ai vuri në dukje se gjatë fazës së tanishme përfundimtare të punës së Tribunalit, bashkëpunimi i shteteve mbeti thelbësore për të cilat ajo mund të kryejë mandatin e saj për përfundimin.

Lidhur me aktivitetet e MICT në Hagë, prokurori i parë njoftoi Këshillin e Sigurimit se statusi zbatimi në gjyqin e Stanishiq dhe Simatoviq çështjes dhe procedura e ankesës në ceshtjen e Karaxhiqit dhe Sheshelit kishte filluar para MICT. Ai vuri në dukje se, në përputhje me udhëzimet e Këshillit të Sigurimit, Prokurori i MICT kishte përdorur masat e akumulimit të funksioneve dhe listat rezervë në mënyrë që transferimi i përgjegjësive ICTY drejt MICT bëhet në fleksibiliteti dhe pa shpenzime të tepërta.

Prokurori gjithashtu informoi Këshillin e Sigurimit se trendi pozitiv vërejtur më parë në bashkëpunim rajonal ishte “me sa duket po përmbyset.”  Sipas tij, në qoftë se vitet e fundit kemi parë shumë zhvillime pozitive në fushën e drejtësisë për krimet e luftës si brenda vendit dhe në aspektin e bashkëpunimit rajonal, situata politike në të gjithë rajonin tani është duke lëvizur në drejtim të kundërt .

Në përfundim, prokurori ka konfirmuar se transferimi i përgjegjësive në ICTY vazhdon ashtu siç ishte parashikuar nga rezolutat e Këshillit të Sigurimit, dhe tha se zyra e tij do të vazhdojë të monitorojë dhe mbështesë aktivitetet e gjykatave kombëtare të provoni krimet e kryera në ish-Jugosllavi. Më në fund, prokurori ishte i bindur se për të mbështetur përpjekjet në nivel kombëtar në mënyrë që të marrë drejtësinë për krime lufte, është e rëndësishme që zyra e tij për ndarjen e përvojës që kishte fituar dhe mësimet e ai e kishte mësuar në fushë.

SHPËRNDAJE