Studentët e inxhinierisë ndërtojnë robota “vrasës” për duel në shfaqjen elektronike të Vivatech në Paris, shkruan agjencia e lajmeve “Preshevas Jonë”

OKB të hënën filloi një raund të ri bisedimesh zyrtare mbi armët autonome, të njohura edhe si “robotë vrasës”, me qëllim që të përcaktojnë më mirë karakteristikat e tyre.

Nëntorin e kaluar, Kombet e Bashkuara mbajtën një raund të parë diskutimi mbi këto sisteme automatike të armëve dhe vendosën të vazhdojnë këto diskutime, duke pranuar se perspektiva e një traktati që rregullonte përdorimin e tyre ka mbetur i largët.

Sistemet e automatizuara të armëve kanë aftësinë për të identifikuar dhe eliminuar objektivat pa nevojën për veprim njerëzor dhe ata duhet të jenë operativë në fushën e betejës së shpejti, thonë ekspertët.

Në Gjenevë, OJQ-të kritikuan ngadalësinë e diskutimeve, të cilat janë organizuar sipas Konventës mbi Disa Armë Konvencionale (CCW).

Bisedimet dy javore drejtohen nga Amandeep Gill, ambasadori indian në Konferencën e OKB-së për Çarmatimin në Gjenevë.

SHPËRNDAJE