musliizBujanoc, 21 nentor  -Gazetari, publicist i njohur Fahri Musliu ka ber esot  promovimin  e monografinë “Bekim Fehmiu – Odiseut Kosovë” ne Bujanoc ne mesin e artisteve, gazetareve dhe publicisteve të shumte nga Lugina e Preshevës, njfotn agejncia e lajemeve “Presheva Jonë”

.
Musliu tha se ne këte libër është punaur  më shumë se katër vjet. Mbi librin e monograifise mbi akjtorin e  njohur Bekim Fehmiu foli Sevdail Hyseni, Arber Sadiku dhe Belgzim Kamberi.

Ndyrshe monografia “Bekim Fehmiu – Odiseu i Kosovës” përmban tetë kapituj dhe nis me atë “Vetëvrasja si akt personal”, gjersa vazhdon me pjesë të tjera që përfshijnë intervistat e shumta të Bekim Fehmiut, filmat e tij me të shikuar dhe em te  kërkuar. Libri i Fahri Mulsiut përmban intervista të shumta fillimisht me  te nderin Bekim Fehmiu te cili enjihet meire edhe autori Musliu i cli po ashut kishte ber enje ciope jete ne Beograd.

Sipas oratoreve Fehmiu ishte dy dekada aktroi ne filmat evropiane. Ai ka punuar bashke me producenrte e regjisore te njohur botëror si  Dino de Laurentiis, John Huston, Ava Gardner, Dirk Bogart, Charles Aznavour, Claudia Cardinale..etj

Belgzim Kamberi  duke folur për jete dhe veprin e  Bekim Fehmiun tha nder tjera se në arënë shqiptare në njëfarë mënyrë ai ka qenë i injoruar sipërfaqësisht i cili ka jetuar mes artit dhe politikës njëkohësisht.

 

Kritikët e artit të shtatë thane se Bekim Fehmiui eshte i vetmi aktor i Evropës Lindore që e ka shtyrë kufijtë duke shqyer perden e hekurt deri në ardhjen e Gorbaçovit dhe rënies së Murit të Berlinit.

Ai ka vepruar në gjuhen shqipe, serbo-kroatisht, maqedonisht, rome, turke, spanisht, anglisht, frëngjisht dhe italisht. Por ai gjithmonë ju kthe jguhes se vete,

Bekim Fehmiu ka lindur në vitin 1936 në Sarajevë. Pas pushtimit italijnaske, familja nga Sarajevës pak kohë u zhvendos në Shkodër, një 1941 vijnë në Kosovë. shkolla fillore dhe të mesme në Prizren, në Beograd në vitin 1956 u regjistrua në Akademinë e Arteve Dramatike.

Katër vjet më vonë, ai u bë një anëtar i përhershëm i Dramës se Teatrit të Jugosllavisë, por shtatë vjet më vonë ai u bë një artist i pavarur. Teatri ka arritur më shumë se 40 episodik, të mesme dhe disa role kryesore, si dhe dhjetra e filmit.

Rolet më të fundit në e madhe e pagave ishte ai për të bërë “Genghis Khan”, Ken Anekina 1992.

“Shpërbërja e Jugosllavisë, lufta e tmerrshme vëllavrasëse, shkatërrimi i Vukovarit, bombardimi i Dubrovnikut, rrethimi i gjatë i Sarajevës, lufta në Kosovë, bombardimi i Jugosllavisë, kështu që im atë edhe më të tërhequr. Ai hoqi dorë nga gjërat që janë për aktorin aktivit të fortë dhe më të bukur. Ai u dha atyre dhe i ktheu ata në heshtje – në shenjë proteste. Hamlet do të thonë: “Pjesa tjetër është heshtja ‘”.

Një biografi në të cilën ai përshkruan jetën në lindje në vitin 1936 në Sarajevë, me anë të jetës në Kosovë deri në vitin 1956 dhe para fillimit të punës në Drama Theatre Prishtina përfundoi në vitin 1985, por ishte i etur për të publikuar të dhënat e tyre deri në vitin 2001 në librin “Brilliant dhe e tmerrshme”

Bekim Fehmiu ka dy djem Uliksin dhe i Hedonin. Ai jetoi me gruan e tij aktore, Branka Petriç, me motrat dhe vëllezërit, nga Prizreni, Prishtina dhe Beogradi./Metali Krasniqi

SHPËRNDAJE