interspeed shopping centar presevo montingzPreshevë , 21 korrik  -Administrata pas falimentimit ka njoftuar një shitje të re të pasurisë së Interspeed, të përbërë nga 9 njësi. Ofroi qendër tregtare pranë kalimit kufitar ne Preshevës, njofton eKapija, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jone”

Do theksura s ekjoeshte hera e dyte apo etrete qe jepen informacionde elajmerime per shitjen e “Interspeedit’ qe për shqiptarëte kesaj ane njihen si pronë e të birit të Milosheviqit, Markos.

Do përkujtuar se para vrajses së Ing.Isuf Azizi shtypi periodik  në fillim të janarit të vitit 2009 kishte shkruar se « deputeti dhe biznsimeni i njohur shqiptar nga Lugina Preshevës i ndjeri Azizi kishte kërkuar largimin e xhandarmërisë serbe si dhe ndërprerjen e punimeve nga bosët e “Interspeedit” të prirë nga Marko Miloshevic… “Projekt ne fjale është në kundërshtim me vullnetin e popullatës së Preshevës..Dhe keto qëndrime Komuna ne kohen e Ragmi Mustafes duhej t’i rrespektonte.”, kishte pohuar Ing Isuf Azizi ne marsin e vitit 2009.

Pra, siq dihet  “Interspeed” është kompani beogradase me një të kaluar tejet të dyshimtë. Njeriu i parë i saj, Petar Komlenoviq, biznismen serb (pas të cilit fshihet i biri i kasapit të Ballknait, Mirko Millosheviq, i cili, sipas mediave ndërkombëtare akuzohet për kontrabandë me duhan gjatë periudhës së qeverisjes së të atit. Pra, Komlenoviq, sipas mediave, aktivitetet e tij i ka zhvilluar nën patronatin e të birit të diktatorit serb”

* * * * * * * *

 

FÜR MAFIA CAPTUR : Marko Milosevic, der Sohn von Slobodan Milosevic die Firmengruppe „Interspeed“ in Presevo

Der ehemals private Zigarettenschmuggel wird „verstaatlicht“. Der montenegrinische Staat übernimmt Wirtschaftsstrukturen, die für ihn von der Mafia vororganisiert wurden, also lässt sich die Umkehrung des state captures, wenn man so will ein „mafia capture“ beobachten. Organisiert wird der Zigarettenschmuggel in seinen Anfängen von Belgrad aus. Um die Mitte der neunziger Jahre übernimmt Marko Milosevic, der Sohn von Slobodan Milosevic die Firmengruppe „Interspeed“14 die das Monopol für den Zigarettenimport innehat und auf die montenegrinische Küste zum Schmuggeln angewiesen ist. Es entwickelt sich eine Rivalität um den Zigarettenschmuggel zwischen Montenegro und Serbien.

Serbische Schmuggler erhalten keine Lizenzen. Die Gebühren für die erteilten Lizenzen sind an eine staatliche Firma namens „Montenegro Tobacco Transit“ (MTT) zu entrichten. Zu den Lizenznehmern zählen vier Zigarettenriesen der Schweiz und Spaniens. Im Jahr 2002 wird ein Untersuchungsausschuss des montenegrinischen Parlaments zum Zigarettenhandel eingesetzt. Zwischen 1996 und 2001 sind 29 Millionen Kilo.

Er bricht mit Belgrad, führt die D-Mark als Währung ein und erschwert den serbischen Zigarettenschmuggel weiter: Der Autor Mappes- Niediek geht davon aus, dass der Streit um die Ressourcen für den Zigarettenschmuggel in gleichem Maße Serbien und Montenegro entzweite, wie die unterschiedlichen Auffassungen von Demokratie. Nach dem Fall des Milosevics – Regimes war der Einfluss des Westens am Balkan estiegen.

SHPËRNDAJE