FÜR MAFIA CAPTUR : Marko Milosevic, der Sohn von Slobodan Milosevic die Firmengruppe „Interspeed“ in Presevo

Do përkujtuar se para vrajses së ing.Isuf Azizi shtypi periodik  në fillim të janarit të vitit 2009 kishte shkruar se « deputeti dhe biznismeni i njohur shqiptar nga Lugina Preshevës Isuf Azizi ka kërkuar largimin e xhandarmërisë serbe si dhe ndërprerjen e punimeve nga bosët e “Interspeedit” të prirë nga Marko Miloshevic.. i cili projekt është në kundërshtim me vullnetin e popullatës së Preshevës..Dhe keto qëndrime Komuna dhe Serbia duhet t’i rrespektoj..”

 

Pershevë, 27 prill/ AIK-Presheva Jonë

Qendra Tregtare « Interspeed » e cila gjendet në pikën kufitare mes Preshvës dhe FYROM (ish-republéikës jugosllave të Maqedonisë)ka dalë në shitje, por nga një pronar tjetër ajo është Banka e re e Ljublanës e cila është detyruar që këtë objektë ta vë në ankand, pasi drejtori i kompanis Holding Interspir nuk ka respketuar marëveshjen me këtë Bank, njofton TVP. Megjithse disa media ose e fshehin ose kanë presion nga dikush (që vetëm ata e dijnë) për ta fshehur realitetin, duke mos treguar kush qëndron pas kësaj qendre tregtare. Do shtuar se para dy-tri virtesh para ndërtim të “Interspeed” kjo qendër ishte ne epiqendër të mediave në ballkan dhe ndërkombëtare te cilat kanë shkruar me të madhe se «pas Interspeed qëndron i biri i diktatorit serbë Millosheviq, ndërtimin e së cilës e kishte kundërshtuar i ndjeri Ing.isuf Azizi…” i cili u  vra fill pas pak muajsh nga persona ende të panjohur.

Do përkujtuar se para vrajses së ing.Isuf Azizi shtypi periodik  në fillim të janarit të vitit 2009 kishte shkruar se « deputeti dhe biznsimeni i njohur shqiptar nga Lugina Preshevës Isuf Azizi ka kërkuar largimin e xhandarmërisë serbe si dhe ndërprerjen e punimeve nga bosët e “Interspeedit” të prirë nga Marko Miloshevic… i cili projekt është në kundërshtim me vullnetin e popullatës së Preshevës..Dhe keto qëndrime Komuna dhe Serbia duhet t’i rrespektoj..”. Pra, siq dihet  “Interspeed” është kompani beogradase me një të kaluar tejet të dyshimtë. Njeriu i parë i saj, Petar Komlenoviq, biznismen serb (pas të cilit fshihet i biri i kasapit të Ballknait, Mirko Millosheviq, i cili, sipas mediave ndërkombëtare akuzohet për kontrabandë me duhan gjatë periudhës së qeverisjes së të atit. Pra, Komlenoviq, sipas mediave, aktivitetet e tij i ka zhvilluar nën patronatin e të birit të diktatorit serb”

* * * * * * * *

 

FÜR MAFIA CAPTUR : Marko Milosevic, der Sohn von Slobodan Milosevic die Firmengruppe „Interspeed“ in Presevo

Der ehemals private Zigarettenschmuggel wird „verstaatlicht“. Der montenegrinische Staat übernimmt Wirtschaftsstrukturen, die für ihn von der Mafia vororganisiert wurden, also lässt sich die Umkehrung des state captures, wenn man so will ein „mafia capture“ beobachten. Organisiert wird der Zigarettenschmuggel in seinen Anfängen von Belgrad aus. Um die Mitte der neunziger Jahre übernimmt Marko Milosevic, der Sohn von Slobodan Milosevic die Firmengruppe „Interspeed“14 die das Monopol für den Zigarettenimport innehat und auf die montenegrinische Küste zum Schmuggeln angewiesen ist. Es entwickelt sich eine Rivalität um den Zigarettenschmuggel zwischen Montenegro und Serbien.

Serbische Schmuggler erhalten keine Lizenzen. Die Gebühren für die erteilten Lizenzen sind an eine staatliche Firma namens „Montenegro Tobacco Transit“ (MTT) zu entrichten. Zu den Lizenznehmern zählen vier Zigarettenriesen der Schweiz und Spaniens. Im Jahr 2002 wird ein Untersuchungsausschuss des montenegrinischen Parlaments zum Zigarettenhandel eingesetzt. Zwischen 1996 und 2001 sind 29 Millionen Kilo.

Er bricht mit Belgrad, führt die D-Mark als Währung ein und erschwert den serbischen Zigarettenschmuggel weiter: Der Autor Mappes- Niediek geht davon aus, dass der Streit um die Ressourcen für den Zigarettenschmuggel in gleichem Maße Serbien und Montenegro entzweite, wie die unterschiedlichen Auffassungen von Demokratie. Nach dem Fall des Milosevics – Regimes war der Einfluss des Westens am Balkan estiegen.

 

 

 

SHPËRNDAJE