CSzMnzJXAAAsej6Qindra hapa nga kufiri shtetëror mes Maqedoninë dhe Serbise, pikrisht ne Presheve policia ne bashkepunim me patrullat ushtarake për çdo ditë parandlon nga 50 deri në 70 emigrantët për të hyrë në mënyrë të paligjshme në kete qytet te banuar kryesisht me shqiptare.

 

Djaloshi me 14 vjet në krye të kontrabandistëve, sepse ata e dinë se ata nuk janë subjekt i sanksioneve penale

Forcat erndit kane vene re se grupet kontrabanduese kohët e fundit gjithnjë e më shpesh gjene fëmijët më të vegjël nga 14 vjeç isgursiht te dhyre nga bosset apo pridnreit e tyre duke ditur  se për shkak të moshës së tyre nuk i  rok ligji, burgu. Pra ata nuk janë subjekt i sanksioneve penale, njfotn agjencia e lajemeve “Presheva jonë”

 

Patrullat e kombinuara ushtarake-policore, të cilat janë të pajisura me pajisjet më moderne teknike për zbulim të natës dhe vëzhgimit, janë enigma të pazgjidhshme për emigrantët e cila do me mjete të paligjshme për të hyrë në Serbi.

Në sajë të mjeteve termike të dhuruara nga BE-ja, imazhet jane një vizion ditë e natë në një distancë deri në 15 kilometra. Emigrantët nganjëherë shkojnë vetëm, nganjëherë ata janë një grup prej disa dhjetëra njerëz.

 

Pjesa më e ndjeshme eshte fusha e Miratoces. Ku është e pamundur për shkak të gjeografisë së terrenit zbulues kamera imazhit termike në automjeteve të përdorura dorë të mbajtur aparat markës “FLIR” që kanë aftësinë për të xhiruar në distanca prej 500 deri 1000 metra.

Përveç këtyre kamerave, një anëtar i patrullave të përbashkëta ka nate pajisje vizion, i ngjan një dylbi të vogla për të veshur në kokë, i njohur si bogeyman.

 

Nga 3,450 emigrantëve që kishin vendosur tashmë në Serbi, më shumë se 800 prej tyre janë të mitur, nga të cilat rreth 80 prej tyre janë të pashoqëruar nga prindërit.Emigrantët zakonisht përpiqen të kalojnë kufirin herët në mëngjes, më shpesh gjatë natës, për shkak të konfiguracionit të vështirë terrenit, i cili është i panjohur për ta. Edhe pse, rregulli është se nuk ka rregulla.


– Ka shumë të pengesave natyrore, bay. Më poshtë nesh është një vrimë, si një gurore, ka bagrenjaci ulët mprehta që janë të pakalueshme. Fushe e Miratoces m,bet nej terren dhe zone  i pèershtatshem i kontrabandisteve klandestin . Ata, kryesisht shkojnë në grupe prej 20 personash.

Ministri i policisë Nebojsha Stefanoviq, i cili vizitoi Cakanovac bazë në afërsi të Preshevës, tha se ushtria dhe policia për pesë ditë penguar hyrjen e paligjshme të rreth 1000 emigrantë që vijnë nga Bullgaria dhe Maqedonia.

Ai njoftoi se ai do të forcohet patrulla dhe prani në kufirin me Malin e Zi, si dhe vijën administrative me Kosovën dhe Metohinë. Stefanoviq ka thënë se që nga futja e patrullave të përbashkëta të ushtrisë dhe policisë, numrin e hyrjeve të paligjshme në Serbi

SHPËRNDAJE