serbbreBEOGRAD – Do perkujtuar se ne Serbi dikur kishte mbi 3000 xhami. Vetem ne  Beograd, ne  shekullin e  XVI-të kishte mbi 300 xhami, kurse sot vetem një?!  Sipas udhëpërshkruesit të madh osman, Evlia Çelebi, i cili në vitin 1660 ka vizituar Beogradin, ky qytet ka pasur në atë kohë rreth 98.000 banor, mijera sih edhe shqiptar, Nga ky nume ri banreve te boegrdait vetem 21.000 nuk ishin myslimanë.
Pas sulmeve terroriste ne Bruksel, Parsi ne Gjenevë eshte themeluar nje fond global nderkombëtar per anti-terroitëm, ekstremizmin e dhunshëm dhe radikalizimin qe drejtohet nga prof.dr  Khalid Koser. Ketij fondi i prine Prof. Dr Khalid Koser, derejtor eksekutiv i Fondit Global për Angazhim të Komunitetit dhe Rimëkëmbjes (Executive Director of the Global Community Engagement and Resilience Fund)
Dr. Koser: Serbia ne shenjster te sulemve te ISIS
issssooNe një bisede per agjencine e lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicër drejtori ekzekutiv i  GCERF ka folur për Qellimin e fondit Serbine ka phuar se  “Fondi Global për Angazhim të Komunitetit dhe Rimëkëmbjes me seli këtu  në Gjenevë ka phuarv se “projketet do te përfshijne gjitha vendet, nga  Shtetet e Bashkuara, deri ne vendet ballkanike e cila strukturë e re do të financojë projekte në përpjekje për të shmangur radikalizimin e të rinjve. Këtu, ps Kosoves edhe Serbia mund te jete nese ekrkon përfituese të fondit nderkombëtar kundër ekstremizmit ” ka thëne fillimisht dr.Koser për “Presheva Jonë”
Lidhur me  migracinin  e muajve te fundit nga Siria dhe vendet tjera nga Lindja qe po kalojne tranzit përmes Presheves, rrugeve te Serbise e ballkan ne vazhdim dr.Keser thote se “sulmet e fundit terrorist në Paris, Bruksel e Stamboll kanë ekspozuar se sa e polarizuar debati migrimi është bërë në Evropë. Në njërën anë, ka thirrje për të mbyllur kufijtë e jashtëm të Evropës, apo mbyllja e kufrit mes Saerrbid eh Hungarsie dhe Kroacise. Nga ana tjetër, kampionët e migrimit në Evropë janë në mohim se emigrantët, refugjatët, ose azilkërkues kanë një rol në pasigurisë aktuale në Evropë, dhe se politikat e migrimit duhet të jetë pjesë e një përgjigje të sigurisë.”
Sipas ekspertit nderkombëtar “mbyllja e kufijve të jashtëm të Evropës është e padëshirueshme dhe nuk eshte zgjidhje por edhe e pamundur. Ndërsa çmontimin Shengen do të ishte shenjë e kobshme me vdekje për BE-në. Rritja e emigrantëve bashke me ekstremizmit të dhunshëm në Evropë është të paktën pjesërisht rezultat i dështimit të integrimeve tze disa vendeve ne ballkan Me  kete nuk duam te akuzojme emigrantet por thjeshte qeverite te cilet nuk ju sigurojne vende pune dhe perspektiva te reja ne vendin e tyre te origjinës.”
Se mund te jete Serbia në shënjester te sulemeve te ISIS-t apo grupe tjera ekstremiste, ekspert boteror kuder terrorizmit nderkombëtar Prof. Dr Khalid Kaser për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” eshte përgjigjur se, një nga sfidat e bordit nga Fondacioni  yne pa dyshim eshte edhe Serbia, cka nuk perjashtohen sulme te tilla, nëse insitucionet vendore nuk merren seriozisht përballe ketyre grupacioneve radikale..
“Situata ne Serbi në përgjithësi eshte stabile, por kjo nuk don te thote se kjo mund te jete e qëndrueshme. Kur ariu hyne ne komshi, prite edhe ne shtëpine tende, thote nje fjale popullore. Me këte desha te them se edhe Srbia dhe vendet tjera ne ballkan nuk perjashtohet nga keto sulme terroriste qe mud te ndodhin ne cdo moment qofte aereporte apo diskoteka e klube nate. Keto mund te ndodhin, nëse insitucionet vendore nuk merren seriozisht përballe ketyre grupacioneve radikale.”
Xhevat Galijaseviç : Beogradi “mysfire” e bombave, kesaj radhe nga xhihadistët
galijasevic90-635x300Një ekspert tjeter vendor kuder  terrorizmit Xhevat Galijaseviç permes mediave serbe ka paralajmëruar se Beogradi me Serbine dhe 100 qendra tjera do te jane caqe te sulmeve te ardhshme duke mos perjashtuar ketu edhe Kosoven, trasmeton agjencia e aljemeve “Presheva jonë”
Sipas ekspertit anti-terror mediave serbe “vetëm në Bosnjë dhe Hercegovinë ka 64 kamp trajnimi te perfshire  me shume 100.000 xhihadistë potencialë. Kampet e tilla terroriste ka edhe në çdo vend të Ballkanit. Përveç Bosnjës, shumica e tyre janë në Kosovë dhe në Maqedoni.“Megjithatë, as Beogrdaiu e as Serbi nuk është kursyer dhe xhihadistët dhe kjo mbetet  vetëm një çështje kohe kur  do të kete rendin sikur ato që janë pare  në Paris, Bruksel dhe Nisë.
Serbia është objektiv i shtetit islamik, i cili ka kohë që janë planifikuar që vendi ynë dhe pjesa tjetër e Ballkanit janë pjesë e kalifatit. Për shkak të këtij rreziku të vazhdueshëm përgjojnë e veprimeve terroriste. Dhe kjo nuk është vetëm për njerëzit që kthehen nga fusha e betejës, por edhe rritja e numrit të atyre që janë rekrutuar në Serbi – tha eksprti anti terror Xhevat Galijasevic.
Në anën tjetër, Ministri i Brendshëm Nebojsha Stefanoviq thotë se “strukturat e sigurisë në Serbi duke bërë gjithçka për të mbrojtur qytetarët nga sulme të mundshme terroriste.”
SHPËRNDAJE