HELIKOPTERI GATI PËR FLUTURIM, pritet lisenca nga Gjeneva, organizat ndërkombëtare për inovacion…

Nuk po flasim për Italinë, as për Pakistanin, Amerikë apo Rusinë, por fjala është thjesht për një qytetarë, të riun nga Presheva (Kosova Lindore) të cilit më në fund duket se ëndërra e tij do t’i dal „zhgëndër“ dhe do t’i bëhet realitet, duke ia arritur qëllimit të tij, që të jetë njeriu i parë në Ballkan i cili (si individ) e ndërton një helikopter me duar të veta, me nje cekiq dhe një palë dane, siq thotë ai, nga “A” deri në “ZH”…Ky është Qani Lutfiu nga karadaku i Preshevës (Gare). Z. Lutfiu nuk është me profesion fizicient, as instruktor e as pilot, por siq thot ai, jam kuadër i „Skenderbeut“, meqë ai ka të mbaruar vetem shkollën e mesme dhe ka dalur nga dyert e asaj shkolle, nga gjimnazit me emrin „Skenderbeu“.

Lidhur me idenë, punën dhe strukturën teknike të helikopterin „Made in Presheva“ autori i këtij projket madhështor në ballkan z.Qani Lutfiu për agjencinë informative kombëtare „Presheva Jonë“ shpjegon se „Helikopteri për momentin është i paraparë vetëm për një individ, pra pilotin. Megjithëse mundësit i ka që të mbajë pesha edhe më të rënda se sa një person i vetëm. Helika e madhe e këtij helikopteri bashkë me zbrazëtirën mes helikave është 4 m e 30 centimetra e cila arrin të bëjë 500 rrotullime në minut ndërsa e vogla tek bishti arrin në 1 minut të bëjë më shumë se 1800 rrotullime qka i bie 30 rrotullime në sekond.

Deri në ditën kurr helikopteri të jetë i gatshëm të fluturojë do të arrijë peshën e 210 kg, kurse kostoja e përgjithshme e këtij projekti madhështor për 1 person të vetëm pa ndihmën e askujt do të kushtoj disa dhjtar mijë euro. Ketë punë bëjë nga vullneti dhe dëshirë duke vënë në test trurin dhe kapacitetin e njeriut. Sikur të kisha lek ndashta ma herët e kisha bërë…por keshut dla ngdal me forcat e mia po ecën puna mabrë. Një traktro po e ndreqi, pak po dalin për familje pak për ndonjë pjesë të helijkopterit dhe keshut gradulisht edhe ju kemi ofruar fundit..“

Do shtuar se ky i ri plotë vullnet dhe punëtor nuk e ka as zanatin e mekanikut por ja, siq thotë popuilli, cka ja shef sëri ja punon dora… i cili me një vullnet dhe pasion të madhe ka nisur për të realizura projektin e tij, ndërtimin helikopterit të parë në Ballkan. Se kur do ta kemi helikopterin „Made in Presheva“ në qiell Qani Lutfiu për agjencinë informative „Prtesheva Jonë“ thotë se „pa vullnet nuk bëhet asgjë.

SHPËRNDAJE